Zoek je een nieuwe videokaart voor die nieuwe computer die je in elkaar aan het zetten bent of wil je je huidige bak upgraden? Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen nood, wij hebben in dit artikel de beste keuzes voor je op een rijtje gezet.

Maar wat nu als je specifiekere wensen hebt op videokaart gebied? Misschien vind je overklokken belangrijk, of ben je meer van de stilte, misschien schreeuwt de fanboy in jou heel hard om niet voor het merk te gaan dat wij aanraadden in ons vorige artikel (laat die innerlijke fanboy niet te hard schreeuwen, je zou het nog eens met de dood kunnen bekopen). Gelukkig zijn er veel keuzemogelijkheden op de videokaartenmarkt.

Verschillende fabrikanten bieden aangepaste versies aan van elke GPU. Er zijn bijvoorbeeld verschillende Radeon RX 470 modellen van Sapphire, XFX, Asus, MSI en PowerColor beschikbaar. Wij vertellen je waar je op moet letten als je op zoek bent naar een videokaart die net even anders is dan het standaard.

Overklokken: Hoger geprijsde custom modellen zijn vaak out-of-the-box overklokt en dat zorgt ervoor dat je net wat betere prestaties uit je kaart kan persen. Waarom zou je voor zo'n kaart gaan? Als je net dat beetje extra nodig hebt omdat je bijvoorbeeld een 1080p-scherm hebt met een refreshrate van 144Hz, maar niet meteen een categorie hoger wilt gaan (waardoor je veel duurder uit bent).

Koelingsoplossingen: Er zijn een hoop grafische kaarten met aangepaste koelers op de markt. Deze versies kunnen maken de kaarten koeler maken dan de standaard versies. Daarnaast zijn deze kaarten meestal stiller, zeer belangrijk dus voor mensen die geen gezoem en geblaas naast zich willen horen (geloof ons, sommige kaarten klinken echt als een stofzuiger als je flink aan het gamen bent).

Het overgrote deel van deze kaarten presteert zeer goed, vloeibaar-gekoelde kaarten worden nog minder warm, maar vereisen wel extra ruimte in je computerkast voor de buisjes en de radiator. Vermijd kaarten met "reference" koelsystemen als je die mogelijkheid hebt, tenzij je een compacte pc-kast hebt of van plan bent zelf een waterkoelings-oplossing aan te leggen.

Grootte: De meeste grafische kaarten zijn even groot, maar sommige fabrikanten hanteren een eigen ontwerp en brengen langere of kortere kaarten uit. En dan zijn er ook nog de zogenaamde low-profile kaarten. Speciaal voor de mensen die hele lage kastjes hebben of hun computer als console/Steambox gebruiken en hun apparaat in de woonkamer onder de tv hebben geplaatst. Altijd dubbelchecken dus of je grafische kaart naar keuze ook echt in je computer past.

Compatibiliteit: Niet alle videokaarten hebben alle connectiviteitsopties. High-end kaarten hebben tegenwoordig niet allemaal meer een DVI-poort en lower-end monitoren missen dan weer DisplayPorts. Kijk dus goed in de specificatielijst of jouw kaart de aansluitingen heeft die bij je monitor passen. Mocht je nou een kaart vinden die verder aan al je eisen voldoet, maar niet de juiste aansluitingen heeft, hoef je je geen zorgen te maken. Er zijn tegenwoordig genoeg converters en verloopkabels beschikbaar waarmee je dat probleem kan oplossen. Let op: sommige winkels maken gretig gebruik van de vraag naar speciale kabels en vragen belachelijk veel geld voor kabels die meestal niet meer dan een tientje hoeven te kosten.

Energie: Sommige videokaarten zijn zo zuinig (of juist zo krachtig) dat zij een afwijkende energiebehoefte hebben. In sommige gevallen kan dat ervoor zorgen dat je een extra voedingskabel (6 of 8-pins) moet aansluiten op je videokaart terwijl dat in andere gevallen juist kan zorgen voor kaarten die zo zuinig of efficiënt zijn dat zij helemaal geen extra voedingskabel nodig hebben. Vooral de laatste optie kan handig zijn als je een kant-en-klare desktop gebruikt die een voeding heeft zonder deze extra kabels. In ons vorige artikel noemden we al even de GTX 1050, een kaart waarmee je je oude pc een flinke game-boost geeft zonder meteen een nieuwe voeding aan te hoeven schaffen.

Op de laatste pagina: En nu we het toch over de GeForce 1050 hebben...

Nog eventjes over de GeForce GTX 1050

Niet alleen in het midrange-segment, maar vooral ook in het budget-segment is er een ware oorlog aan de gang. Op dit moment ziet het er naar uit dat Nvidia deze oorlog met twee vingers in de neus aan het winnen is. Wij noemden al even de GeForce GTX 1050, maar als je net dat beetje meer kracht wilt persen uit je budget bak, overweeg dan eens de GeForce GTX 1050 Ti. Voor ongeveer 150 euro kan je al een kaart hebben die behoorlijk goed mee kan komen met de wat zwaardere games. De GTX 1050 Ti heeft twee keer zoveel RAM aan boord dan de "normale versie" (4GB RAM) en is ook nog eens een stuk krachtiger.

Dit is een waardige kaart als je games als Far Cry of Rise of the Tomb Raider wilt spelen. Deze kaart tovert om en nabij de 60 FPS op je scherm als je de instellingen op "high" hebt staan.

Als we kijken naar de concurrent op dat gebied, de iets goedkopere Radeon RX 460 (verkrijgbaar vanaf ongeveer 100 euro) zou je denken dat je met deze kaart misschien een betere koop doet. Deze Radeon-kaarten zijn echter trager, heter en vereisen meer energie dan de kaarten van Nvidia. We kunnen de RX 460 alleen aanraden als je deze gaat gebruiken in combinatie meteen FreeSync-monitor, al zal AMD's RX 560 de 460 vervangen. Deze nieuwe versie heeft betere overklokmogelijkheden en 16 beschikbare compute units in tegenstelling tot de 14 van RX 460. Dat zou AMD's kaarten weer net iets beter maken dan de hardware van Nvidia, maar wij zijn nog niet klaar met testen. Daar komen we in een later artikel nog op terug.

Mensen die echt alleen voor de e-sports-games gaan en/of een mediacenter in de woonkamer willen zetten, kunnen ook kijken naar de AMD Radeon RX 550. De prijzen van deze kaarten liggen onder de honderd euro en produceren toch genoeg frames per secondes voor een leuke speelsessie.

Gebruikers die toch zo nu en dan een traditionele AAA game-spelen kunnen beter gaan voor een GTX 1050 of RX 460.

Lees ook: Bouw je eigen high-end mediacenter

en

9 makkelijke softwarepakketten voor je mediacenter