Contactlenzen op kantoor

Draag je contactlenzen, dan heb je het extra zwaar op kantoor. Je ogen drogen dan wat sneller uit. Dat merk je vaak aan het einde van de dag. Maar op een kantoorvloer met de droge lucht en de luchtstromen én het scherm waar je de hele dag naar staat, begint de overlast vaak al eerder op de dag. Daglenzen zijn wellicht de beste keuze voor op kantoor. Dit zijn doorgaans comfortabele, zachte lenzen. Je hoeft ze ook nooit schoon te maken. Elke dag komen ze vers uit de lenzenvloeistof waarin ze verpakt zijn, en zijn ze in optimale staat. Aan het eind van de dag gooi ze gewoon weg. Een alternatief waar je naar kunt kijken, zijn lenzen die extra veel zuurstof doorlaten en goed vocht vasthouden.

Regelmatig even wegkijken

Wanneer we staren naar een computerscherm, knipperen we minder dan normaal. Ook sperren we onze oog vaak wijder open dan gewoonlijk. Beide zaken dragen bij aan het sneller verdampen van traanvocht, wat zorgt voor droge en geïrriteerde ogen. Daarnaast zorgt het staren naar het scherm er ook voor dat de ogen moe worden. Ze moeten lang achter elkaar focussen op hetzelfde punt. De accommodatiespier in het oog raakt hierdoor vermoeid. Dat merk je zelf ook, omdat het je ogen dan op een gegeven moment even te veel wordt. Om de accommodatiespier tussendoor even te ontspannen, kun je elke 20 minuten even 20 seconden wegkijken van je scherm. Idealiter staar je dan even naar een plek op zo’n zes meter (20 feet) afstand van je. Doe je dit regelmatig, dan kun je uiteindelijk het langer volhouden om naar je scherm te kijken. Dit noemt men ook wel de 20-20-20-regel.

Niet te dicht bij de verwarming of airconditioning gaan zitten

Twee van de grootste boosdoeners die op kantoor voor pijnlijke ogen zorgen, zijn de airconditioning en de verwarming. Beide zorgen ze voor droge lucht. De warmte van de verwarming bevordert het verdampen van je traanvocht. Airconditioning kan de lucht ontvochtigen. Maar waar het vooral voor zorgt, zijn luchtstromen. Wanneer deze langs jouw ogen trekken, drogen ze je ogen snel uit. Zorg daarom als je hier enige invloed op hebt dat je werkplek zich niet te dicht bij de airconditioning of verwarming bevindt. Ontwijk de luchtstromen van de airconditioning door met je rug naar de richting waar de luchtstroom vandaan komt te gaan zitten. Zo trekt deze niet langs je gezicht.

Je beeldscherm optimaliseren

Als je toch de hele dag naar je computerscherm moet kijken, zorg dan deze geoptimaliseerd is om je ogen te ontzien. Daar zijn verschillende maatregelen voor mogelijk. Zorg ten eerste voor een afstand van 50 tot 70 meter tussen je ogen en de bovenrand van je beeldscherm, die op gelijke hoogte moeten zijn. Plaats het scherm niet zo dat er reflecties van een lichtbron op komen, want dit maakt het kijken erg vermoeiend. Pas het contrast van je beeldscherm aan naar 70 procent. Zo maakt de lichtbron die je tegemoet schijnt wat minder indringend. Gebruik als mogelijk ook een blauw licht-filter om een warmere lichttemperatuur te creëren. Je ogen zijn je er dankbaar om.

Oogdruppels kopen en gebruiken

Lukt het met de tips hierboven niet om droge, geïrriteerde te voorkomen? Dan is het aan te raden idee om oogdruppels te kopen. Deze kun je op je werkplek te bewaren of altijd op zak houden. Hiermee kun je je ogen van extra traanvocht voorzien wanneer je last van ze begint te krijgen. Dit geeft vaak snel verlichting. Het kan even wennen zijn om druppels in je ogen te laten vallen, en niet iedereen vindt dit een prettige handeling. Laat het resultaat je over de streep trekken.