Systeembeheerders die willen gebruikmaken van de tool, zullen zich wel eerst bij Intel als IT-professional moeten registreren. Hiervoor vraagt het Amerikaanse bedrijf de gebruikelijke gebruikersnaam en wachtwoord, maar wil het ook de bedrijfsgegevens en adresgegevens weten. Nadat alle informatie is ingevuld, kan worden ingelogd bij ‘Intel Premier IT Professional’ om gebruik te maken van de tool.

Servergegevens invullen

Het eerste scherm van de flash-tool vraagt de basale gegevens over de servers. Hoeveel servers zijn er in gebruik, hoeveel virtuele machines draaien deze en hoeveel van deze servers beschikken over een quad-core processor. Wanneer deze gegevens zijn ingevuld, toont de grafiek de prestaties (in dit geval gemiddeld 50%) en het verbruik. Met name het gebruik oogt in dit hypothetische geval gunstig. Twintig servers met ieder vijf virtuele machines zijn goed voor 76 % minder energieconsumptie, zo concludeert Intel.

De tool maakt het ook mogelijk om het verbruik af te meten ten opzichte van andere beheerders die hun gegevens bij Intel hebben achtergelaten. In het tweede scherm kan namelijk een vergelijkingstest worden weergegeven. Hierin laat Intel ons zien dat we weinig servers draaien, maar dat ze ten opzichte van het gemiddelde wel efficiënt uit de bus komen. Tot slot biedt Intel de mogelijkheid om te bekijken hoeveel kan worden bespaard met de nieuwste Xeon-processor. Puur reclame eigenlijk, maar een nieuwsgierige administrator zal toch even naar kijken.

Vooraannames

Bij de tool moeten wel een aantal kanttekeningen geplaatst te worden. Zo gaat de chipmaker ervan uit dat het serverpark niet ouder is dan 6 jaar. Ook stelt Intel dat de servers slechts voor 10 procent geütiliseerd worden en dus niet op full-load draaien. Daarbij becijfert Intel dat elke extra virtuele server ongeveer 10 procent extra utilisatie, dus verbruik met zich meebrengt.

Intel is niet het eerste bedrijf dat een dergelijke tool lanceert. Eerder kwamen ook AMD, Sun, HP, Dell, Acronis en VMware met vergelijkbare sites op de proppen. Zo kun je met de tool van Dell bijvoorbeeld nagaan waaruit het energieverbruik van client-pc’s is opgebouwd. VMware toont hoeveel bespaard kan worden met virtualisatie en Acronis kwam twee weken geleden met een tool om uit te rekenen hoeveel deduplicatie in een bedrijfsomgeving oplevert. Bron: Techworld