De criteria om te kiezen voor het ene of juist het andere virtualisatieplatform bestaan niet alleen uit de technische mogelijkheden van die software zelf. Ron Bogman, adviseur bij ict-dienstverlener Ictivity, vertelt over de praktijk. Hij ziet bij klanten alle grote oplossingen voor servervirtualisatie de revue passeren. Die klanten zijn met name (semi-)overheidsinstellingen en dienstverlenende bedrijven, met 100 tot 4000 werkplekken.

Ictivity verkoopt geen hardware of software, maar focust zich alleen op consultancydiensten, legt Bogman uit. “Wij zijn onafhankelijk van fabrikanten en zijn ook op de opensource-markt georiënteerd. Natuurlijk hebben we voor de producten die we aanraden ervaren gecertificeerde mensen. Die hebben we voor zowel VMware als voor Hyper-V, Citrix XenServer, KVM en Red Hat Enterprise Virtualization (RHEV)..

Hyper-V rukt op

Bij circa 70 procent van de klantentrajecten voor servervirtualisatie ziet Ictivity dat klanten VMware inzetten en bij circa 20 procent Microsofts Hyper-V. De overige tien procent is verdeeld tussen Citrix XenServer, KVM en RHEV. “Hyper-V is enorm aan de weg aan het timmeren en neemt vooral marktaandeel in van VMware", zegt Bogman.

“We verwachten dat deze ontwikkeling zich voort zal zetten. We zien ook dat Citrix XenServer in combinatie met XenApp of XenDesktop wel populair blijft, maar dat ook veel van deze XenServer-gebruikers naar Hyper-V opschuiven. Zowel Microsoft als Citrix zetten erg in op Hyper-V. Het aandeel KVM en RHEV blijft daarentegen al een tijdje stabiel."

Voorop lopen met beheer

VMware is dus nog altijd een dominante speler op vlak van servervirtualisatie. Er is dan ook behoorlijk wat kennis over beschikbaar in de markt, en VMware biedt een uitstekende beheerinterface, benadrukt Bogman. “De klant komt vooral in aanraking met het beheer van zijn virtualisatieomgeving, en op dat vlak is VMware niet te kloppen. Vanuit één omgeving kun je bijna alles beheren wat je nodig hebt op het vlak van virtualisatie."

"Bij andere oplossingen is dat iets anders. Als je bijvoorbeeld bij Hyper-V een geclusterde server opbouwt, dan heb je een afzonderlijke tool voor clusterbeheer nodig, die een andere interface heeft. De beheerkant is vaak de belangrijkste factor in de keuze voor een virtualisatieoplossing."

Geavanceerde features

Je kunt er bovendien niet omheen dat VMware nog altijd de meeste features heeft, waarvan een aantal geavanceerde nog niet door de concurrenten geïmplementeerd zijn. Bogman noemt bijvoorbeeld dynamic power management.

“Als je je virtuele machines op tien fysieke servers draait, kan het systeem op momenten dat er eigenlijk maar drie fysieke servers nodig zijn voor de workload de zeven andere uitschakelen. Uiteraard nadat de virtuele machines die erop draaiden naar de drie eerste verplaatst zijn. Hierdoor kun je weer op de elektriciteitskosten besparen en bevorder je 'Green IT'."

Aan elkaar gewaagd

In de basis bieden de grote virtualisatieoplossingen volgens Bogman bijna dezelfde functies. Bovendien zijn de concurrenten van VMware ook op het vlak van geavanceerdere functies bezig met een fikse inhaalslag. Features zoals het migreren van virtuele machines terwijl ze blijven draaien (vMotion bij VMware) en high-availability zijn ondertussen bij de besproken oplossingen al gemeengoed.

“Voor de features die alleen VMware aanbiedt, moet je je ook afvragen of je ze wel nodig hebt. VMware biedt dan wel meer functionaliteit, maar in hoeverre gebruik je dit allemaal? Je moet altijd afhankelijk van je it-omgeving en de businessvereisten bekijken of de functies interessant voor je zijn."

Ook de kostprijs van de verschillende oplossingen ligt dicht bij elkaar, maar het is volgens Bogman moeilijk om dat in algemene termen te vergelijken. Het hangt namelijk vaak af van de combinatie van hardware en software. In het algemeen zijn de basisversies gratis, maar moet je geld op tafel leggen zodra je een beheerinterface of extra features wil.

Zo is bijvoorbeeld Hyper-V wel gratis in Windows Server 2008, maar als je het wilt beheren heb je SystemCenter Virtual Machine Manager nodig, waarvoor je moet betalen. Ook Citrix XenServer en VMware ESXi zijn gratis, maar dan heb je alleen de basisfunctionaliteit.

Vervolgkeuzes

Verschillen manifesteren zich vooral als je gaat kijken naar specifieke workloads die je op de hypervisor wilt draaien. “Als je bijvoorbeeld desktopvirtualisatie wil draaien, zul je zien dat XenDesktop (voor VDI) beter getuned is voor XenServer en Hyper-V dan voor VMware, KVM of RHEV", zegt Bogman. “Klanten die al veel Citrix-producten hebben, komen dan ook automatisch uit bij XenServer of Hyper-V."

Bij bedrijven die vooral een Microsoft-omgeving hebben, ziet Bogman dat de keuze vaker op Hyper-V valt. “Als ze bijvoorbeeld al een enterprise agreement hebben, dan is het makkelijker om voor Hyper-V te kiezen. Bovendien heeft Microsoft heel interessante aanbiedingen voor onderwijsinstellingen, met bijna gratis licenties," aldus Bogman. Eerder gemaakte platformkeuzes leiden dus vaak naar vervolgkeuzes voor virtualisatie van de oorspronkelijke platformleverancier.

Kennis en ervaring

Maar los van bovenstaande criteria speelt er ook mee waar de mensen van je eigen it-afdeling ervaring mee hebben, en welke investeringen het bedrijf al gedaan heeft. Ook dat is in wezen een vervolgkeuze. Heeft je bedrijf bijvoorbeeld meer opensource-kennis en -ervaring, dan ligt een keuze voor RHEV voor de hand. “RHEV is een heel stabiel platform, en vooral handig als je zelf zaken wilt aanpassen of integreren met andere oplossingen."

VMware heeft er in de laatste jaren dus heel wat concurrentie bij gekregen, en deze competitie in de markt van servervirtualisatie is goed. Maar uiteindelijk zijn de verschillen niet zo groot meer, zowel op vlak van features als op vlak van licentiekosten. Alles hangt van de concrete situatie af: met welke technologieën heeft je bedrijf ervaring, welke andere software moet met de virtualisatiesoftware samenwerken en wat voor workloads wil je draaien? Voor elke situatie is er wel een goede oplossing te vinden.

Seminars over desktopvirtualisatie Ron Bogman spreekt ook op de gratis seminars over desktopvirtualisatie voor systeembeheerders, die Webwereld organiseert in Amsterdam, Nieuwegein en Zwolle. In samenwerking met Ictivity, PQR en Qwise zullen daarin alle onderdelen van VDI worden belicht. Waarom zou u desktopvirtualisatie inzetten, welke mogelijkheden hebt u, waarop moet u letten? Het komt allemaal aan de orde in de praktische en interactieve sessies. Meld u nu gratis aan.