In deze videoguide laten we je zien hoe je van je Raspberry Pi een heuse vliegtuigtracker maakt. Dit apparaatje zal in staat zijn ADS-B te ontvangen en te decoderen. Deze data wordt standaard uitgezonden door vliegtuigen en kan met de juiste apparatuur worden bekeken door iedereen. Het gaat om vluchtnaam, locatie, hoogte, snelheid en verschillende andere soorten informatie.

Een commerciële ADS-B ontvanger kost al gauw zo'n 1000 euro maar het Stratux-project dat wij gaan bouwen wordt om de Raspberry Pi 3 heen gebouwd.

ADS-B wordt uitgezonden op twee frequenties, 978 MHz en 1090 MHz. Je hebt dus twee antennes nodig om deze signalen te kunnen ontvangen. Dat kan op een goedkope oplossing door gebruik te maken digitale TV dongels en een paar antennes. Op de Stratux-pagina staat een mooi boodschappenlijstje. Een GPS-receiver is optioneel. (mocht je telefoon of tablet geen ontvanger bezitten).

Op de volgende pagina: Software

De software die nodig is om de signalen te decoderen kan ook gevonden worden op de Stratux-website. Zoals je wellicht al in de eerste video had gezien is het bouwen en installeren van de software een fluitje van een cent. Als je dat allemaal gedaan hebt hoef je alleen nog maar de juiste app te installeren op je smartphone.

Wij hebben gekozen voor FltPlan. Deze app is gratis en bechikbaar voor Android, iOS en Windows Phone.

Zoals je wellicht in de screenshot kan zien hebben wij de test gedaan vanuit San Francisco (Wij worden zelf weergegeven als een blauw vliegtuig, ook al stonden wij gewoon op de grond) De rest van de stippen zijn andere vliegtuigen.

De meeste vliegtuigen in de screenshot zijn commerciële vluchten zoals American 193 op een hoogte van 14,200 voet (rechts in de bovenstaande screenshot) Een kleine zoekopdracht op internet leerde ons dat het vliegtuig van San Francisco naar Dallas Fort Worth vloog.

Als je klikt (of tapt) op het vliegtuig zie je meer data verschijnen. In de onderstaande screenshot laten we zien wat je krijgt als je op de Swiss Air vlucht (SWR38) klikt.

De informatie wordt elke seconde bijgewerkt en wij zagen op dat moment dat het vliegtuig aan het dalen. In combinatie met een zoekopdracht op internet kwamen wij erachter dat het hier ging om Swiss Air 93 (van Zurich naar San Francisco) ging.

Op de volgende pagina: De praktijktest

Je tracker zit in elkaar? Mooi, tijd om 'm te testen. En ja, we weten dat veel van de informatie ook gewoon gevonden kan worden op FlightRadar24 (En als je dat niet wist, graag gedaan ;) ) maar het is toch veel leuker om zelf een ontvanger te bouwen en de data zelf te parsen toch?

De inspiratie voor het bouwen van onze ontvanger kwam van Gediminas Ramanauska, een software engineer en piloot die wij tegen kwamen op de Maker Faire Bay Area. Hij had een exemplaar gebouwd voor z'n vliegtuig en beloofde ons mee te nemen op een vlucht als wij er ook eentje zouden bouwen.

Zo gezegd, zo gedaan. In onderstaande video zie je onze ontvanger in actie in een echt vliegtuig.