Terwijl Exchange 2007 grote nieuwigheden zoals Microsoft Unified Messaging en een nieuwe beheerclient introduceerde, blijft Exchange 2010 vooral een zaak van heel veel kleine aanpassingen die het leven van de systeembeheerders én de gebruikers gemakkelijker maken. Exchange Server 2010 biedt allereerst een vereenvoudigd high-availability model met failover op databaseniveau en betrouwbaarder storage zonder beroep te moeten doen op Windows Clustering of RAID arrays. Microsoft belooft op de Tech Ed Europe 2009-conferentie dat de kostenbesparingen oplopen tot 70 procent.

Beheerders kunnen in de nieuwe Exchange bepalen welke mobiele apparaten mogen synchroniseren. Ook andere beheertaken zijn vereenvoudigd. Zo kunnen beheerders met rolgebaseerde toegangscontrole een aantal van hun taken delegeren naar anderen. Het verplaatsen van een mailbox van de ene naar de andere server kan nu bovendien online terwijl de gebruikers gewoon doorgaan met hun werk.

Ook voor de gebruikers is er heel wat nieuws. Door Call Answering Rules worden inkomende telefoongesprekken nu net zo afgehandeld als ontvangen e-mails. De voicemail functie biedt bovendien een transcriptie als preview van een ingesproken bericht. Een andere kleine maar heel handige verbetering: Outlook Web Access (OWA) ondersteunt naast Internet Explorer 7 en 8 nu ook Firefox 3 en Safari 3. Bovendien zijn de mogelijkheden van de webtoegang uitgebreid.

Deployments zijn mogelijk op Windows 7 of Windows Server 2008 R2. Exchange Server 2010 en Forefront Protection 2010 for Exchange zijn als trial beschikbaar op de website The New Efficiency, samen met meer informatie over Windows 7, Windows Server 2008 R2 en oplossingen van partners.

Toch Exchange 2007 op Windows Server 2008 R2

Eerder dit jaar kwam het verrassende nieuws dat Exchange 2007 niet ondersteund wordt op Windows Server 2008 R2. Systeembeheerders zouden dus in één keer én het besturingssysteem én de Exchange-server moeten upgraden, of kiezen voor een niet door Microsoft ondersteunde workaround. Maar het grote aantal klachten is reden geweest voor het Exchange-ontwikkelteam dat ze op de beslissing terugkomen. In het komende kalenderjaar zal er een update voor Exchange 2007 komen die volledige ondersteuning in Windows Server 2008 R2 toevoegt. Bron: Techworld