Microsoft heeft de nieuwe open-source projecten rond Outlook maandag bekendgemaakt. Ze volgen nadat Microsoft enkele maanden geleden al de specificaties voor .pst-bestanden vrijgaf. .Pst-bestanden vormen de databases die Outlook gebruikt voor opslag en archivering van e-mail.

Een van de nieuwe projecten is gericht op het openen van .pst-bestanden zodat de inhoud is door te bladeren. Het andere project is een ontwikkelpakket (sdk) voor het .pst-bestandsformaat in de vorm van een cross-platfom C++-library, zodat er rond pst-bestanden kan worden geprogrammeerd.

SDK onaf

De sdk is nog niet af. Vooralsnog biedt het alleen-lezen toegang tot de .pst-gegevens. Ondersteuning voor het schrijven van data volgt binnenkort. Microsoft heeft beide tools uitgebracht onder de Apache License 2.0. Daardoor zijn ze binnen zowel 'closed-source' als open-source projecten toe te passen.

Het .pst-bestandsformaat van Outlook was al door externe partijen te gebruiken, voor bijvoorbeeld het uitlezen van de informatie. Daarvoor is dan wel een lokale Outlook-installatie nodig. Microsoft wil die vereiste schrappen en volledige toegang voor zowel client- als serverapplicaties mogelijk maken. Het converteren van .pst-bestanden is nu nog een fikse drempel voor wie wil overstappen van Outlook naar een andere mailclient.

Bron: Techworld