Forefront Endpoint Protection 2010 (FEP) verschijnt volgens het bedrijf niet eerder op de markt dan halverwege 2010. De software, die ontwikkeld is voor zowel servers als desktops, was verwacht in de eerste helft van volgend jaar. Microsoft zegt dat het de planning heeft omgegooid om FEP met de tool System Center Configuration Manager te laten draaien, een gereedschap voor ondernemingen om desktops en servers te testen, in te richten en te updaten. Configuration Manager vormt samen met Operations Manager het fundament van het System Center-porfolio dat Microsoft beschikbaar heeft voor management-oplossingen.

Het nieuws van het uitstel werd gemeld op het blog van het team achter Forefront. De verklaring vermeldde echter niet hoe het product wordt aangepast voor Configuration manager. Volgens directeur Tom Henderson van ExtremeLabs is het lastig om in te schatten hoeveel tijd er nodig is voor FEP om een aanpassing te maken. “Maar ik heb het product eerder gezien en denk dat het wel het nodige werk vergt”, zo laat hij weten.

Goede beslissing

Forefront Client Security (FCS), de voorloper van Forefront Endpoint Protecten, is in het portfolio van Microsoft terecht gekomen nadat het bedrijf in 2005 Sybari Systems overnam. De code is sinds die tijd niet opnieuw ontwikkeld, maar doorgeëvolueerd. Volgens het blog is de beslissing om FEP 2010 uit te stellen genomen na feedback van gebruikers en trends in de markt. Treurig is het team allerminst. “We zijn ervan overtuigd dat dit de beste beslissing is voor onze gebruikers”, schrijven ze.

Tom Henderson denkt dat Microsoft bezig is om System Center te versterken. Hij ziet de grootste concurrentie uit de hoek komen van Symantec die met Altiris een soortgelijke suite op de markt hebben. In de tussentijd levert Microsoft nog altijd voorloper FCS mee, die zowel door Windows 7 als Windows Server 2008 R2 ondersteund wordt.

Derde tegenvaller

Vorige week werd Powerpack 3 voor Windows Home Server enkele maanden uitgesteld, waardoor gebruikers moeten wachten op ondersteuning van Home Server door Windows 7. Ook Windows Mobile 7 wordt niet op de eerder afgesproken datum uitgebracht. Het smartphone-OS zou eind dit jaar verschijnen, maar wordt ook pas halverwege 2010 verwacht.

Bron: Techworld