Mycheckpoint is een open source monitoring-oplossing voor MySQL die volledig rond SQL zelf geori├źnteerd is: alle grafiekjes, rapportages en metrieken die je ermee opvraagt worden on-the-fly gegenereerd met SQL-views. Na de installatie maak je eerst een databankschema aan voor elke server die je wilt monitoren. Daarna plaats je de oproep van mycheckpoint in je crontab om deze bijvoorbeeld om de vijf minuten te laten uitvoeren.

Als je daarna mycheckpoint met de parameter http uitvoert, start het programma een webserver op poort 12306 waarnaar je kunt browsen om de grafiekjes en rapporten in html te bekijken. Voor een voorbeeld hiervan moet je de demo maar eens bezoeken.

SQL-commando's

Alle grafieken zijn ook rechtstreeks met SQL-commando's op te vragen, wat handig is voor complexere vragen of om bepaalde metrieken te vergelijken. Mycheckpoint registreert ook de meeste veranderingen van servervariabelen, wat heel handig is om bij het debuggen van problemen op te vragen wat je het laatst veranderd hebt:

SELECT * FROM sv_param_change;

Je krijgt dan de oude en nieuwe waarde van elke gewijzigde variabele te zien.

Mycheckpoint kan ook e-mailnotificaties sturen, bijvoorbeeld met html-rapporten, en het is zelfs mogelijk om conditionele alerts in te stellen, bijvoorbeeld voor waarschuwingen wanneer er te veel of te weinig query's gebeuren. Bekijk voor meer mogelijkheden de uitgebreide documentatie van mycheckpoint maar eens.