Dat is de uitkomst van een breed opgepikt onderzoek van European Schoolnet, in opdracht van Cisco. Het onderzoek is gehouden onder vrouwelijke en mannelijke leerlingen, docenten en ouders van in totaal veertien scholen in vijf landen. Daarvan staan er drie in Nederland, en de rest in Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Polen.

Hoewel het volgens het rapport nog steeds zo is dat de ict over heel Europa nog echt een mannelijke bezigheid is, valt op dat de houding van meisjes ten opzichte van ict in Nederland een stuk negatiever is dan in andere landen.

Qua basisinteresse doen ze het met een score van 62 procent beter dan de Françaises (die halen 49 procent), maar dat is nog steeds veel lager dan de 91 procentscores van Groot-Brittannië en Polen. En de 8 procent van de meisjes die erover nadenkt om ict te studeren is bedroevend laag vergeleken met de andere landen; Italië komt na Nederland met 15 procent. Maar liefst 70 procent van de Nederlandse meisjes hebben nog nooit van Linux gehoord.

Waarom Nederlandse meisjes niet heel goed scoren in dit onderzoek is, zoals de opstellers ook zelf beschrijven, niet uitgediept. Opvallend is dat ook Nederlandse moeders niet zo positief tegenover ict staan als hun evenknieën in andere Europese landen, ondanks dat ze in het dagelijks werk relatief veel met ict te maken hebben.

Toch heeft ook Techworld recent aan den lijve ondervonden dat vrouwen in de ict niet genegeerd moeten worden: Een vrouwelijke systeembeheerder heeft ons afgelopen week erop gewezen dat de verkiezing voor de SysAdmin van het Jaar vooral qua taalgebruik op mannen gericht lijkt. Puur ruimtegebrek is daarvoor de reden. Het goede nieuws is dat we ondertussen al meerdere aanmeldingen hebben voor vrouwelijke systeembeheerders.

Bron: Techworld