Met de nieuwste versie van de open source PostgreSQL database, die afgelopen augustus uitkwam, hopen de makers meer gebruikers aan te spreken in grote organisaties.

Niet alleen voor open source mensen

“De nieuwe features van versie 9.0 zijn gemaakt om het makkelijker te maken voor bedrijven om over te stappen naar Postgres.” Dat zegt Bruce Momjian, een belangrijke ontwikkelaar bij het open source project en daarnaast senior database architect bij EnterpriseDB. Deze laatste onderneming biedt een commercieel ondersteunde versie van de database aan.

“We richten ons nu op het gebruiksgemak, beheersgemak en het aanbieden van die faciliteiten waarvan wij denken dat grote organisaties ze goed kunnen gebruiken”, zegt Momjian. Een groot deel van wat de ontwikkelaars nu doen is ”een laagje mainstream-vernis aanbrengen, waardoor het niet alleen maar meer iets is voor open source mensen.”

Open source database

Als je denkt aan algemeen gebruikte open source relatiedatabases, komt MySQL wellicht als eerste bij je op. Desondanks heeft het minder bekende PostgresSQL, beter bekend als Postgres, zich net zo goed heeft ontpopt als waardige keuze.

EnterpriseDB heeft zijn versie op de markt gezet als het goedkopere alternatief voor databases als die van Oracle en MySQL. Klanten willen immers wellicht hun database technologieën diversifiëren, nu Oracle MySQL onder zijn hoede heeft.

“Het gebruik van Postgres groeit snel. Een hoop mensen die eerst Oracle, MySQL of DB2 gebruikten stappen over en dat worden er in verhouding ook steeds meer”, zegt Momjian.

Versie 9 van Postgres bevat een aantal nieuwe features die grote bedrijven zullen aanspreken. De grootste daarin is ‘internal replication’, volgens Momjian.

Replicatie

Met replication wordt de database gekopieerd naar een tweede locatie, die in veel gevallen een andere server behelst op een andere fysieke locatie. Vorige versies van Postgres boden volgens Momjian ‘external replication’, wat betekent dat een programma dat zich buiten de database bevindt de database transation logs op gezette tijdstippen kopieert naar een nieuwe locatie. De transaction log is het record van alle veranderingen die aan de database zijn gedaan.

Deze aanpak was te traag en log. De nieuwe versie van de software heeft ‘streaming replication’, wat inhoudt dat zodra er iets geschreven wordt naar de originele database, de software alle data ook naar de tweede database schrijft.

Die aanpak zorgt ervoor dat veranderingen vaker toegevoegd kunnen worden aan de tweede database, met als gevolg een meer up-to-date backup database. Ook is het hiermee mogelijk om queries te doen in de tweede database, volgens Momjian.

Migreren

Een andere belangrijke toevoeging voor de software is een tool waarmee beheerders de Postgres database makkelijker kunnen updaten naar een nieuwe versie, genaamd Pg_migrator. “Bij eerdere versies was dat, zeker met databases die terabytes beslaan, een pijnlijk proces”, gaf Momjian ridderlijk toe. Het oude proces behelsde dat alle inhoud van de database naar een andere bestandsstructuur moest worden verplaatst.

De nieuwe versie laat toe dat de data op één plek blijft en dat alleen de tabel layouts vervangen worden. Dat proces duurt ongeveer slechts een minuut, zelfs als het gaat om terabytes aan data. “Je kunt een 400GB database in 40 seconden migreren”, volgens Momjian. En dat laat hij zien in een video http://www.youtube.com/watch?v=EcKGq7lh8Ww .

Opknapbeurt

Naast deze nieuwe toevoegingen zijn er ook veel andere dingen vernieuwd in versie 9.0. De ondersteuning voor opgeslagen procedures is uitgebreid, wat nieuwe soorten procedures mogelijk maakt. De Perl compiler heeft ook een beurt gehad en de Python compiler kan nu met versie 3 van de desbetreffende taal omgaan.

Verder heeft het beheer van de permissies bijvoorbeeld ook een opknapbeurt gehad. Bovendien kan de beheerder in de nieuwe versie zien welke applicaties de database aanroepen, vertelde Momjian. Veel van deze kleinere features zouden eveneens het gebruik door grotere bedrijven aanmoedigen, aldus uiteraard wel een prediker voor eigen parochie.

Bron: Techworld