In de vorige twee artikelen hebben wij een hoop Linux-distributies en besturingssystemen bekeken die op alle versies van de Raspberry Pi en op enkele kloons konden worden geïnstalleerd. Maar het is nog steeds niet genoeg. Er is zoveel keuzevrijheid en variatie op de markt en de community is zo groot dat we gewoon nog een aantal prachtsystemen met je willen delen.

1. Gentoo

Gentoo is een gratis besturingssysteem dat gebaseerd is op Linux of FreeBSD. Het systeem kan automatisch worden geoptimaliseerd en geconfigureerd voor zo'n beetje elke eis of smaak. Gentoo draait erg soepel op de Pi en de super enthousiaste community staat altijd voor je klaar om je te helpen mocht je er niet uitkomen.

Let op: Dit is een behoorlijk technisch systeem. Binaries zal je niet zo snel vinden. Je zal alles zelf moeten bouwen.

2. NetBSD

NetBSD is een gratis, snel en veilig Unix-achtig open source besturingssysteem. Het is beschikbaar voor een hele reeks aan platforms; van grote servers en krachtige desktop-systemen tot handheld en embedded-apparaten. Het design is erg strak en de geavanceerde features maken het uitermate geschikt om te gebruiken in productie- en onderzoek-omgevingen. De broncode van deze software is gratis beschikbaar voor iedereen (via een licentie). NetBSD 7.0 heeft volledige ondersteuning voor de Raspberry Pi.

Dit systeem is een tijd gebruikt op de IIS voor een zwaartekracht-experiment.

3. Plan 9

Dit besturingssysteem is ontwikkeld in het Bell laboratorium in de jaren '80. De originele ontwerpers waren Ken Thompson, Rob Pike, Dave Presotto en Phil Winterbottom. Daar zijn later nog veel meer mensen bij gekomen en van de jaren '90 tot aan nu is er door deze groep aan gewerkt. Het besturingssysteem doet een beetje denken aan de oude Unix-systemen van weleer maar voelt toch anders genoeg aan.

Plan 9 kan hier worden gedownload.

4. PWN Pi

Penetration testers opgelet. Is Kali Linux te zwaar voor je? Kijk eens naar PWN Pi. Deze Linux-distributie heeft 200 penetration en network security auditing tools aan boord. De nieuwste versie kan ook overweg met de 512 MB-versie van de Raspberry Pi.

Let op: Deze tools zijn alleen bedoeld voor mensen die zich serieus bezig houden met penetratietests, niet om de irritante hacker mee uit te hangen.

Hey systeem kan hier worden gedownload.

5. RasPlex

Rasplex is een volledige poort van Plex Home Theater (voorheen Plex Media Center) voor de Raspberry Pi. Rasplex is in eerste instantie ontwikkeld als een onderdeel van OpenELEC, maar het uiteindelijke doel is om het systeem zo te bouwen dat het een op zichzelf staand systeem is.

Het team komt op dit moment mankracht te kort om dit te realiseren maar al het af is, is het een waardig alternatief voor mensen die zich puur en alleen op Plex willen richten.

6. Slackware ARM

Nou, daar is hij dan eindelijk. Als er een systeem vaak werd genoemd als "belangrijke, missende distributie in onze lijsten" dan is het Slackware ARM wel. Deze Linux-distributie is van origine ontwikkeld door Linus Torvalds himself in 1991 en is een geavanceerd besturingssysteem dat ontworpen is met twee doelen: gebruikersgemak en stabiliteit.

Tegenwoordig wordt deze distributie geleverd met de nieuwste software terwijl er toch wordt vastgehouden aan oude Linux-tradities. Slackware is wat dat betreft een distributie die het beste van alle werelden samenbrengt in één systeem. De ontwikkeling van Slackware ARM is begonnen in 2002 met het doel dezelfde Slackware-ervaring te geven aan gebruikers met ARM desktop machines.

7. OpenSUSE

Ook het OpenSUSE-project zet groots in op gebruikersgemak. Het is de bedoeling dat niet alleen hardcore computergebruikers overweg kunnen met systeem maar ook de beginners. Daarnaast wil men met dit systeem ook de ontwikkelaars aanspreken. Kortom, ook deze distributie is van alle markten thuis.

Download OpenSUSE voor de Raspberry Pi hier.

8. Puppy

Het Puppy Linux-besturingssysteem staat vooral bekend als een systeem dat zelfs op de traagste en oudste computers nog lekker draait. Deze distributie ondersteunt out of the box al een heleboel (oudere) hardware en heeft een zeer kleine footprint. Hey besturingssysteem kan op de meeste computers volledig in het werkgeheugen geladen worden waardoor het systeem geen last heeft van trage, optische media of harde schijven.

Ook de Raspberry Pi versie heeft deze eigenschappen aan boord. Het hele systeem is 210 MB groot en kan daarom volledig in het werkgeheugen van de Raspberry Pi geladen worden. Dit heeft als groot voordeel dat de (micro)SD-kaart kan worden verwijderd nadat het systeem is geladen. Erg handig als je het een en ander wil opslaan op een andere SD-kaart.

Het systeem wordt geleverd met lichtgewicht applicaties als AbiWord (tekstverwerking) Gnummeric (spreadsheets) en Mplayer (mediaspeler). Daarnaast worden er ook verschillende lichtgewicht browsers meegeleverd.

9. FullPageOS

En wat nou als je je Pi wil gebruiken voor één simpele taak en niets anders? Steeds meer bedrijven en doe-het-zelvers zetten de Raspberry Pi (zero) in als simpel display-apparaat. Het is een super goedkope manier om plaatjes, video's of (web)pagina's fullscreen weer te geven op een reclamezuil, informatiezuil, display of kiosk.

Deze distributie is zo gebouwd dat, na het opstarten van de computer, het systeem direct een fullscreen-versie van de browser Chromium start.

Het enige dat de gebruiker hoeft te doen het is aanpassen van een tekstbestand waarin (Wifi)-netwerkinformatie moet worden aangepast en de URL die geladen moet worden. In tegenstelling tot veel andere systemen hoef je je geen zorgen te maken over screensavers, powersaving-modi of andere instellingen. Dit is de snelste manier om een kiosk te maken.

FullPageOS kan je hier binnen hengelen.