Ongeveer een jaar geleden lanceerde Novell zijn SUSE Studio Linux, waarmee iedereen zelf appliances kon samenstellen. Vervolgens wordt de hele stack automatisch samengesteld en geconfigureerd, zodat je een op maat gemaakte Linux krijgt waar precies in zit wat je nodig hebt, niet meer en niet minder. Volgens SUSE heeft dit ondertussen 80.000 gebruikers aangetrokken die meer dan 400.000 appliances hebben samengesteld en er waren bijna 3 miljoen downloads.

Maar dat er al zoveel appliances zijn samengesteld, betekent ook dat er al zoveel appliances bestaan. Het zou fijn zijn als die appliances gewoon beschikbaar waren voor download, zodat ze niet meer hoeven worden samengesteld. En juist dat kan nu in de SUSE Gallery.

Ontwikkelaars kunnen de appliances die ze maken beschikbaar stellen voor anderen in de SUSE Gallery. Op dit moment staan er al zo’n 175 appliances in de gallery, uit de tijd dat de tool in beta heeft gedraaid. Novell heeft ook direct een wedstrijd uitgeschreven voor de meest innovatieve appliance die aan de SUSE Gallery wordt toegevoegd. Met die meest innovatieve appliance kunnen ontwikkelaars 10.000 dollar winnen.

Ben je dus op zoek naar een kant en klare appliance, dan kun je naar Turnkey. Maar als het aanbod daar te beperkt is kun je ook altijd even door de SUSE Gallery gaan neuzen.

Bron: Techworld