Je koelkast heeft de langste levensduur van bijna al je apparatuur thuis. Een gemiddeld model kan er prima 15 of meer jaar mee door. Het lijkt het verstandigste om hem zo lang mogelijk te houden, maar als je opeens een nieuwe moet hebben, is het goed om te weten wanneer dat einde zich voordoet, zodat je snel maar toch geïnformeerd een vervangende koelkast kunt kopen.

Tekenen dat je koelkast het begeeft

Koelkasten die te hard werken gebruiken veel stroom terwijl toch je eten aan het bederven is. Let op de volgende symptomen dat je koelkast dichter bij zijn einde komt:

  • Voedsel bederft voordat de houdbaarheidsdatum is aangebroken.
  • De achterkant van de koelkast voelt warm of zelfs heet aan.
  • De koelkast 'zweet', er is condensatie te zien aan de binnen of -buitenkant van het apparaat.
  • Er ontstaat meer rijp in het vriesvakje dan voorheen.
  • Je koelkast maakt meer lawaai dan vroeger - er is een voortdurend gekreun of gezoem.

Andersom is een koelkast die opeens erg stil wordt, met voedsel dat minder koud blijft, een teken dat de compressor is beschadigd.

Waarom je hem zou moeten vervangen

Een ouder apparaat dat meer moeite moet doen, vereist meer stroom dan toen hij goed werkte. Sterker nog, als je elektriciteitsrekening hoger uitvalt dan je had ingeschat of als je plotse pieken ziet, zou je moeten onderzoeken of je huishoudelijke apparaten daar wellicht debet aan zijn. En omdat de koelkast doorlopend is ingeschakeld, is dit het apparaat dat de meeste energie zou kunnen verbruiken.

Ook worden deze apparaten met elke generatie energiezuiniger en je zou van een tegenwoordig energielabel A+ bijvoorbeeld naar een huidige energielabel A+++ kunnen gaan (A+ gebruikt nog altijd twee keer zoveel stroom als A+++). Vooral als een apparaat al meer dan een decennium meegaat, is het wellicht tijd voor een upgrade.

Daarnaast is een verouderd model een gezondheidsrisico. Bacteriën kunnen zich verspreiden als het voedsel niet koud genoeg wordt bewaard. Je koelkast zou rond de 5 graden celcius moeten zijn en het vriesvakje -15 voor ideale bewaartemperatuur. Bij 7 graden groeit listeria bijvoorbeeld veel harder dan bij 4 graden. Deze bacterie gaat vooral in groentelades en scheuren in de planken zitten. Bovendien heb je een verhoogd risico op salmonella en schimmel.

Er is ook een verhoogd risico dat de elektrische bedrading problemen geeft. Die kunnen los komen te zitten of uitlubberen. Als draden blootliggen, heb je natuurlijk de kans op schokken of brand. Als je een loszittend draadje ziet, is de neiging om dat zelf te repareren, maar veiligheidsspecialisten raden dat af. Ze stellen dat je beter kunt ophouden met het gebruik van het apparaat. Dat betekent niet dat je niet zelf dingen kunt repareren.

Simpele reparaties van koelkasten

Je hoeft niet meteen een nieuw apparaat te kopen als de koelkast niet optimaal functioneert. Soms is het probleem heel simpel, zoals de rubberen pakking om de deur. Die is vaak nog wel zelf te repareren. Als je een van de issues uit de lijst hierboven bemerkt, kun je een van de volgende reparaties proberen.

Je kunt bijvoorbeeld eerst proberen om een stuk papier tussen de deur en de pakking te stoppen en die te sluiten. Als je het papiertje vervolgens makkelijk los kunt schuiven, sluit de pakking niet goed meer aan. Als dat het geval is, maak de rubberen strook dan eerst schoon met een doek met heet water. Gebruik geen schoonmaakmiddelen, die kunnen het rubber beschadigen. Probeer daarna voorzichtig delen van de pakking die zijn ingedrukt open te vouwen. Dat lost het probleem nogal eens op.

Controleer de thermostaat. Het is mogelijk dat de koelkast gewoonweg te warm is ingesteld. Als je bijvoorbeeld meer eten opslaat dan normaal, moet je wellicht de temperatuur instellen. Als je een cilinder met cijfers hebt in plaats van een temperatuuroverzicht in graden, kijk dan in de handleiding welk getal overeenkomt met welk temperatuurbereik.

Kijk daarna na de dooiwaterafvoer. Die vind je achterin de koelkast, het is een kanaal dat naar een kleine opening leidt. Afhankelijk van het ontwerp van je koelkast, moet je wellicht de groentelade(s) verwijderen om hier toegang tot te verkrijgen. Ruim eventuele rotzooi uit het kanaal en boven de afvoer op. Als de afvoer nog steeds geblokkeerd lijkt, probeer dan met een rietje het afvoergaatje door te wiebelen te ontstoppen.

Nog een goede onderhoudstip is om de koelkast van de muur af te trekken en de spoelen achterop te stofzuigen. Deze buizen vervoeren het koelmiddel en deze werken suboptimaal als er vuil en stof op zit.

Ten slotte het irritantste klusje: het regelmatig ontdooien van je koelkast en vriezer is een goed idee. Als je onmiddellijk daarna rijpvorming ziet, is dat een teken dat het einde van de levensduur in zich is.

Als bovenstaande tips niets veranderen aan het issue, heb je waarschijnlijk geen klein probleem en moet je kijken of het rendabeler is gezien de leeftijd en aanschafkosten om een reparateur in te zetten of een nieuwe koelkast te kopen. Daar is een vuistregel voor: als je over de helft van de levensduur bent en de reparatie kost meer dan de helft van de kosten van een vervangend model, is het waarschijnlijk tijd om een winkel te bezoeken.

Bekijk het zo: omdat de kosten van een reparatie in absoluut bedrag lager zijn dan een nieuwe aanschaf, lijkt reparatie wellicht aantrekkelijker, maar je stelt alleen de feitelijke aankoop uit. Als de dag aanbreekt dat je je koelkast alsnog moet vervangen, heb je veel meer uitgegeven: de nieuwe koelkast en de eerdere reparatie. Dan heb je nog niet eens meegeteld dat de oude machine meer stroom verbruikt en je energierekening hoger maakt.

Dus als een simpele reparatie niets uithaalt en je hebt het apparaat al een jaar of acht, is het sneller rendabeler om een nieuw apparaat te kopen. Breng je oude koelkast ook alsjeblieft naar de milieustraat in plaats van hem gewoon bij het afval te zetten - in de meeste gevallen neemt de verkoper van het nieuwe model het oude model bij bezorging van de vervanger gratis mee.

Zoek je vervangende koelkasten? Kijk eens hier, hier of hier