Grote bedrijven die al ver gevorderd zijn in het virtualiseren van hun serverpark kunnen met de System Center Virtual Machine Manager (SCVMM) en de daarbij behorende migratietool gericht servers omzetten van fysiek naar virtueel (P2V). SCVMM kan zowel offline als online een P2V uitvoeren. Bij een online conversie gebruikt SCVMM een kleine agent op de server, waarna het via de Volume Shadow Copy Service (VSS) alle gegevens op een disk converteert naar een Virtual Hard Disk (VHD). Bij een offline omzetting is het noodzakelijk de server eerst in de Windows Preinstallation Environment (WPE) te booten.

Deze laatste optie ontbreekt in disk2vhd. Dit hulpprogramma uit de koker van Mark Russinovich heeft als enige opties een selectie van de aanwezige schijven en de locatie en naam van het VHD-bestand. De laatste kan zelfs op de schijf worden geschreven die gevirtualiseerd wordt, maar de prestaties van disk2vhd zijn aanmerkelijk beter wanneer de VHD op een aparte schijf wordt geplaatst. Verder biedt disk2vhd alles wat de grote dure programma’s ook bieden, inclusief de mogelijkheid de systeempartitie van een draaiend systeem om te zetten naar een VHD.

Ook met commandline

Behalve via de GUI kan disk2vhd ook vanaf de prompt worden gestart met bron en doel als enige mogelijke extra opties. Een voorbeeld is disk2vhd c: d:\systeem.vhd. Wil je alle partities op een systeem virtualiseren gebruik dan in plaats van een stationsletter een *.

Disk2vhd kan op iedere Windows Server en Windows-cliënt worden gebruikt, installatie is niet nodig. Gestart voert het een live migratie uit van de geselecteerde schijven die daarna als VHD gestart kunnen worden met Hyper-V of binnen Microsoft Virtual-PC. Ook is het mogelijk de VHD als disk te mounten onder Windows 7 en Windows Server 2008. Dit gaat via Schijfbeheer (Disk Management) en dan Actie, Virtuele Schijf koppelen (Action, Attach VHD). Daarna kan de data op de VHD gewoon gelezen worden. Bron: Techworld