Moderne mobieltjes en smartphones zijn eigenlijk heuse computers. Mobiele dataplannen zijn bovendien steeds meer in trek, waardoor deze apparaten ook interessant worden om van overal een oogje op je servers te houden. Voor de volgende mobiele platforms bestaan er ssh-clients, sommige gratis, andere voor een prikje:

* Symbian: Het van Windows bekende PuTTY heeft een port naar het Symbian-platform, waardoor je het op S60-smartphones kunt draaien. Nadeel is wel dat je alleen private sleutelbestanden kunt gebruiken die met PuTTYGen in Windows gegenereerd zijn.

* J2ME: MidpSSH is een J2ME-toepassing en draait daardoor op zowat alle mobieltjes die met Java zijn uitgerust, ook op de BlackBerry. Op dezelfde apparaten heb je eveneens PaderSyncSSH.

* Android: ConnectBot is speciaal voor de HTC-telefoons geschreven. Klik je één keer op de trackball, dan geeft het programma CTRL door, klik je twee keer dan is het ESC. Er zijn zo nog een aantal toetsen die je moet onthouden. In het verbindingsvenster vind je een overzicht van de computers die je gedefinieerd hebt en wanneer je er laatst op bent ingelogd. ConnectBot herkent ook een aantal bewegingen met je vinger op het aanraakscherm, die worden vertaald in page up, page down, of naar een andere geopende ssh-sessie gaan.

* iPhone: TouchTerm is een populaire ssh-client voor de iPhone, en TouchTerm Pro voegt hier nog heel wat configuratiemogelijkheden aan toe. Beide versies zijn gebaseerd op het beproefde OpenSSH en zijn gebruiksvriendelijk. Zo kun je een groter scherm emuleren waar je dan doorheen scrollt. Verder heb je nog pTerm en iSSH, die gebaseerd zijn op PuTTY.+

Bron: Techworld