Notebooks moesten altijd zo licht en compact mogelijk zijn. Om op de kleine batterij toch een paar uur te kunnen werken, werden concessies gedaan aan processorkracht, diskruimte en beeld. De zwaardere topmodellen gingen als desktop-replacement over de toonbank.

Inmiddels is draagbaarheid niet altijd meer het belangrijkste argument om een notebook aan te schaffen. Zo blijkt het lage stroomverbruik voor bedrijven steeds vaker een reden om de desktops van hun medewerkers te vervangen door laptops. Leveranciers spelen hier op in door steeds zwaardere notebook-systemen aan te bieden. Zo introduceerde Dell onlangs de Precision M6300, een workstation-replacement waar de nieuwe Intel X7900 Dual-Core processor op 2.8 GHz en vier Gbyte aan geheugen in kan. Na de volgende zomer komt Intel zelfs met de eerste quad-core processoren voor notebooks. Die zullen onderdeel worden van het nieuwe Montevina Centrino-platform.

Ondertussen zijn er notebookleveranciers die een gewone quad-core processor voor de desktop in een notebook weten te wurmen. Zo biedt Xtreme Notebooks de Accelerator aan. Deze bevat een quad-core Q6600 of Q6800 processor van Intel. Bovendien passen er maar liefst drie harddisks in het systeem. De prijs van dit draagbare monster begint bij 3359 Euro, maar je kunt zonder al te veel moeite voor nog eens datzelfde bedrag aan opties bij elkaar klikken. Met de Accelerator richt Xtreme Systems zich in eerste instantie op defensie-organisaties, wetenschappers en ingenieurs. Maar ook gamers zullen zich door dit systeem aangetrokken voelen, al zijn de notebookschermen voor deze toepassing eigenlijk te traag. Naar verwachting zullen de komende tijd meer leveranciers komen met high-end notebooks voor zowel de zware professionele gebruiker als de liefhebber.

Bron: Techworld