Tekserv was een Sun 4/330 die bij een faculteit van een universiteit in het midden van het land jaren lang dienst heeft gedaan. Oorspronkelijk bedoeld voor serieus reken- en modelleerwerk, werd tekserv geleidelijk aan meer ingezet voor practica, en de laatste jaren van zijn bestaan eigenlijk alleen gebruikt door de enkele wetenschapper die ontdekte dat de machine aangenaam vrij van gebruikers was. Ooit was het een geavanceerd systeem, maar de vier Sparc I processoren en de bijbehorende randapparatuur dienden op het laatst eigenlijk alleen nog als een serieuze belasting voor de airconditioning van de serverruimte. Sinds eind jaren '90 is tekserv met pensioen.

Een paar jaar eerder, toen tekserv nog goed was voor een incidenteel klusje, deed zich op een vrijdagmiddag een kleine ramp voor. De sysadmin, laten we 'm Joop noemen, moest in de serverruimte zijn. Dit gebeurde natuurlijk zo vaak dat hij een blinde routine had ontwikkeld voor het openen van de deur en het aandoen van het licht direct aan de binnenkant van de deur. Het was waarschijnlijk een moment van verstandsverbijstering, of misschien was de wens de vader van de gedachte. Op de bewuste vrijdagmiddag zette Joop eerst de schakelaar om, en opende toen pas de deur. Het geval wil dat de hoofdschakelaar van de hele ruimte op de zekeringkast aan de buitenkant naast de deur zat. Die laatste schakelaar zette Joop om.

Onmiddellijk begreep hij wat hij had gedaan, en net zo snel had hij de hoofdstroom weer aangezet. De eerste blik in de serverruimte leerde dat het niet snel genoeg was geweest. Alle grote Sun en SGI machines waren aan het rebooten. Allemaal, behalve tekserv. Die draaide door alsof er niets aan de hand was. Een nuchter ingesteld persoon zou concluderen dat er ergens in de voeding van die machine een behoorlijke condensator moest zijn opgenomen, maar Joop had een meer poëtische verklaring. Hij had de stroom zo snel weer aangezet dat hij tussen twee kloktikken van de Sparc processoren moet hebben gezeten.

Overigens was de ramp lang niet zo groot als aanvankelijk gedacht werd. De ongeplande reboot hielp de zwaar belaste servers van veel ballast af, zoals inlogsessies van een maand of meer, en applicaties die nooit afgesloten waren. De volgende maandag draaiden de servers opmerkelijk soepeler. Zo soepel dat Joop zo nu en dan overweegt weer eens langs de serverruimte te lopen.

Heb je meer bewijzen van geekfolklore in Nederland, stuur de verhalen dan naar [email protected]. Bron: Techworld