5. Koffie

Wat is een betere manier om de dag te starten? En belangrijker nog: bestaat er een betere manier om wakker te worden? De meeste zichzelf respecterende sys admins kunnen zich een leven zonder cafeïne maar moeilijk voorstellen. Alleen de vraag hoe je de koffie moet zetten, kan leiden tot hoogoplopende meningsverschillen. Senseo kan eigenlijk niet meer, maar wat voor koffie drink je dan? Dat bocht dat uit de automaat komt? Ouderwetse filterkoffie? Of toch maar Nespresso (om toe te geven aan je innerlijke George Clooney)?

4. Jolt Cola

Oké, dus je hebt het wel een beetje gehad met koffie? Been there, done that, bought the T-shirt? Dan is Jolt Cola wellicht iets om te proberen. Jolt is cola maar dan met meer cafeïne. Twee keer zoveel om precies te zijn. Ideaal voor elke systeembeheerder die af en toe een nacht moet doorhalen en niet wakker kan blijven op Cola en koffie alleen. Jolt is erg populair onder hackers. Op lan parties en festivals waar hackers samenkomen, zoals volgende maand bij Hacking At Random (HAR2009), vloeit de Jolt dan ook meestal rijkelijk. Tot de laatste dag dan, want dan is de organisatie doorgaans weer door de voorraad heen. Dat Jolt Cola moeilijk te krijgen is in Nederland draagt natuurlijk alleen maar bij aan de mythische status die het drankje heeft.

3. Mountain Dew

Net als Jolt Cola jarenlang nauwelijks in Nederland te krijgen. Inmiddels zijn er her en der wat supermarkten die de frisdrank met lemon-lime smaak in hun assortiment hebben opgenomen. Terecht: want Mountain Dew (pardon, van Pepsi moeten we het drankje sinds kort Mtn Dew noemen) kan zich verheugen in een toenemende populariteit in Nederland. Mtn Dew is er in allerlei soorten en smaken – inclusief varianten bedoeld voor gamers die World of Warcraft spelen. De klassieke versie is vanzelfsprekend het lekkerst. De Code Red-versie is naar de bescheiden mening van uw verslaggever niet te drinken. Daar staat tegenover dat Code Red wel weer het favoriete drankje was van de virusonderzoekers van eEye Digital Security die in 2001 een agressieve worm bestudeerden. Ze besloten de worm te vernoemen naar de frisdrank die hen op de been hield: Code Red.

2. Coca-Cola

Een klassieker (1886!) die nauwelijks introductie meer behoeft. Nee, je moet het niet gebruiken als schoonmaakmiddel. En het is ook geen goed alternatief voor pesticiden. En nee, als je een mailtje ontvangt van Coca-Cola dat je hun loterij hebt gewonnen, moet je niet direct je baan opzeggen. Je moet het gewoon drinken. Dat doet de rijkste man ter wereld ook.

1. Bier

Leuk allemaal hoor, al die cafeïnehoudende dranken. Maar dan wel voor de systeembeheerder die flink moet doorwerken. Op vakantie en op het terras gaat er uiteindelijk niets boven een drankje dat vermoedelijk niet echt bevorderlijk is voor de kwaliteit van je werk: bierrrr. Oké, als je echt wil, kun je ook gewoon bier met cafeïne krijgen, maar we raden het niet aan. Over de smaak van bier valt namelijk gewoon te twisten. Over de prijs niet. Die is bij voorkeur zo laag mogelijk. Gelukkig hebben we daarvoor een RSS-feed met actuele bieraanbiedingen. Ja, ben je nou een systeembeheerder of niet?

Bron: Techworld