Het idee achter de nieuwe Cisco Certified Architect (CCA) is dat deze zijn uitgebreide technische kennis kan vertalen naar managementtaal. Je kunt dan als hoofdbeheerder van een groot datacentrum een sleutelrol spelen tijdens zowel de beslissing als de implementatie van ict-systemen.

Kandidaten kunnen met het papiertje in de hand concreet technische voorstellen doen op basis van sets van zakelijke eisen. Dat is ook waarop kandidaten worden geëxamineerd; aan de hand van lijstjes moeten de deelnemers een architectuur ontwerpen die aan al die eisen voldoet. Deze moeten ze vervolgens verdedigen voor een speciale commissie van vergevorderde netwerkspecialisten, zowel van Cisco als van andere partijen.

Topzwaar

Eenvoudig wordt het niet om een CCA te bemachtigen. Alleen deelname al kost rond de 15.000 dollar, en om mee te mogen doen is het op zak hebben van de CCIE of CCDE (Cisco Certified Design Expert) een vereiste. Je moet tenminste 10 jaar ervaring in het vak hebben, en zelfs met dat alles moet je door een goedkeuringscommissie. Het programma duurt enkele weken, voordat je het voorstel mag verdedigen.

Vanaf de herfst accepteert Cisco aanmeldingen, en begin volgend jaar moeten de eerste CCA's geslaagd zijn. Nederlandse opleiders konden tegenover Techworld nog niet bevestigen of en wanneer zij opleidingen gaan verzorgen die moeten leiden tot een CCA.

Bron: Techworld