Ik kon er snel een verzameling sites mee samenstellen waaronder een document bibliotheek, een blog, een wiki, een forum en nog meer. Om het simpel te zeggen, SharePoint 2007 is een prima intranet of extranet toolset.

Ik gebruik het nu voor een website waarmee tweehonderd gedetacheerden samenwerken aan een aantal projecten. Ik heb gemerkt dat die mensen georganiseerder te werk gaan als ze makkelijk met elkaar kunnen communiceren. Toch doet SharePoint voor mij wat onbeholpen aan. De functionaliteit is prima, maar de interface is niet snel en mag best wat gepolijst worden.

Nu komt er een nieuwe versie, SharePoint 2010, waarin die interface helemaal wordt opgepoetst. Op dit moment verkeert het programma in bèta, maar nu al blijkt dat het in bijna alle aspecten is verbeterd. Het ziet er gelikt uit, met een nieuwe ribbon interface die ook doorgevoerd wordt in Office 2010, en het reageert sneller dan voorheen. Bovendien is aan de beheerkant het een en ander verbeterd.

Verbeteringen

Allereerst is de Central Administration-site een lust voor het oog. De vorige versies waren om bang van te worden, bij gebrek aan een betere beschrijving: geen graphics, met alleen tekst en hyperlinks naar voor newbies vreemde nieuwe werelden. Maar nu in SharePoint 2010 is daar een aantrekkelijke interface voor in de plaats gekomen. De ribbon GUI zit hierbij, net als in heel de nieuwe SharePoint, dus het zal even wennen zijn als je gewend bent dat je alle mogelijkheden direct kunt overzien. Maar volgens mij is de ribbon interface heel logisch ingedeeld. Als je bijvoorbeeld een site selecteert om er aan te werken, dan gaat de ribbon naar een webapplicatie-tab met groepen als Manage, Security en Policy. Alle opties die je nodig hebt zitten in die groepen.

Verder zul je de Best Practices Analyzer waarderen, waarmee je meer kunt dan alleen zien waar je site de mist in gaat. Het doet ook suggesties voor verbeteringen en soms geeft het je zelfs de kans om een probleem automatisch op te laten lossen.

SharePoint 2010 heeft ook gebruikrapportage en logging, en je krijgt betere controle over de inzet van systeembronnen om de prestaties te beïnvloeden als je servers te langzaam worden. Er is bijvoorbeeld ook een nieuwe unattached content database recovery feature, dat je in staat stelt om een unattached content database tijdelijk te mounten zodat je naar de inhoud kunt kijken, een backup kunt maken, of lijsten en sites kunt exporteren.

Voor diegenen van jullie die net zoals ik alleen maar de finishing touch aanbrengen aan je SharePoint 2007 sites, en nu denken: “Oh nee! Ik ga niet over om het helemaal weer van voor af aan op te bouwen.” Is er gelukkig een feature genaamd visual upgrade, die je in staat stelt om te upgraden naar SharePoint 2010 zonder dat je je bestaande sites hoeft aan te passen. Zo kun je voortaan de features van 2010 gebruiken en kun je zelf kiezen wanneer en of je je bestaande sites wilt upgraden.

Duimen omhoog

Voorheen heb ik SharePoint gemeden en daarna ben ik met gezonde tegenzin een beheerder geworden. Ik verwachtte dat ik niet onder de indruk zou zijn van SharePoint 2010. Maar niets is verder van de waarheid gebleken. Het SharePoint ontwikkelteam verdient een applaus voor het luisteren naar wensen van gebruikers en voor een goede implementatie van zoveel mogelijk van de gevraagde features. SharePoint 2010 prijkt nu bovenaan mijn ‘ik kan niet wachten tot dit uitkomt’-lijstje, - nou ja, net onder Exchange 2010.

Bron: Infoworld.com Bron: Techworld