De vorige versie van VMware View kwam volgens experts op meerdere gebieden nog flink tekort. Het beheer liet nog veel te wensen over. VMware lijkt naar die verzuchtingen geluisterd te hebben met zijn beloften voor View 4. Het VDI-pakket is nu immers bovenop vSphere 4 gebouwd, met een vereenvoudigd beheer en grotere schaalbaarheid als gevolg, tot tienduizenden virtuele desktops.

Een belangrijke nieuwe functie in VMware View 4 is PCoIP (PC over IP), waarvoor VMware samenwerkte met Teradici. Deze technologie maakt het mogelijk om 3D-graphics en grafische toepassingen zoals Flash in realtime te draaien, ook over netwerkverbindingen met lage bandbreedte. View Direct zorgt dan weer voor een intelligente mapping van de virtuele desktop naar de apparaten van de eindgebruikers, en View Printing laat gebruikers zonder drivers automatisch op lokaal aangesloten printers afdrukken.

Hot topic

Desktopvirtualisatie of VDI is een hot topic: eind 2008 voorspelden analisten van IDC dat de economische crisis zou zorgen voor een doorbraak in VDI, omdat bedrijven er heel wat mee kunnen besparen. Gartner-analisten herhaalden in oktober van dit jaar dat VDI één van de belangrijkste technologieën in 2010 gaat worden. Het mag dan ook niet verbazen dat het drummen is in deze markt, met naast grote jongens VMware, Citrix en Microsoft ook kleinere bedrijven als Wyse Technology en Wanova. De timing is ook ideaal: nu Windows 7 uit is, gaan veel bedrijven nadenken over nieuwe Windows-deployments en of de desktops fysiek blijven of virtueel worden.

De grote rivaal van VMware View 4 is het op 16 november verwachte XenDesktop 4, dat applicatievirtualisatie integreert dankzij XenApp. Hoewel XenDesktop een solide technologie is en de gouden tijden voor VMware voorbij zijn, heeft VMware als grote voordeel dat zijn virtualisatietechnologie in bedrijven meer ingeburgerd is dan die van Citrix. Bedrijven die nu over desktopvirtualisatie nadenken, gebruiken wellicht al andere producten van VMware. Bovendien kan het bedrijf terugvallen op een breed partnernetwerk: partners zoals Cisco, EMC, HP en Dell bieden referentiearchitecturen aan gebaseerd op View 4, en NetApp biedt referentiearchitecturen voor storage.

VMware View 4 komt beschikbaar op 19 november, met Enterprise en Premium edities voor 150 respectievelijk 250 dollar per gelijktijdige gebruiker. Offline desktops en virtuele Windows 7 desktops zijn experimenteel ondersteund. Bron: Techworld