Met vCenter AppSpeed en vCenter Chargeback brengt de virtualisatiereus vandaag twee nieuwe beheertools uit. Beide zijn niet zozeer op de virtuele machines zelf gericht, maar op respectievelijk de applicaties die op de VM's draaien en de fysieke omgeving waarop de VM's draaien.

VMware vCenter Appspeed is een beheertool voor multi-tier applicaties op virtuele machines in een ESX-omgeving. Het montitoring-tooltje houdt de prestatiegegevens bij van de verschillende applicaties in de infrastructuur. Het werkt als virtuele applicatie bovenop het verkeer zelf, en is agentloos. Het luistert het verkeer op de virtuele switch in het netwerk af, en zet een vlag op eventuele problemen.

Traagheid

De tool is volgens marketing-directeur Fredrik Sjostedt van VMware erop gericht om de overhead die virtualisatie veroorzaakt voor applicaties het hoofd te bieden. “Stel dat je een CRM-systeem hebt met een web-frontend, een stuk middleware en een sql-database aan de achterkant”, schetst Sjostedt “en iemand die inlogt via de virtuele omgeving merkt dat het systeem langzaam is. Die eindgebruiker belt naar de ict-afdeling,met de boodschap dat het netwerk traag is. Het kan van alles zijn.” De gegevens die Appspeed stuurt, moeten het eenvoudiger maken om dit soort prestatieproblemen op de te lossen, zo is de gedachte.

Het andere tooltje, vCenter Chargeback, typeert Sjostedt meer als een 'boekhoudtool voor de ict-afdeling'. De tool houdt kosten bij van de fysieke omgeving waarop de virtuele omgeving uiteindelijk draait. “Je kunt de kosten terugleiden naar individuele applicaties van individuele afdelingen”, zegt Sjostedt.

Lab Manager 4

Naast de twee nieuwe tools heeft de virtualisatiereus de nieuwe versie uitgegeven van Lab Manager, een ontwikkelpakket voor op zichzelf staande virtuele infrastructuren. Voor het eerst typeert het bedrijf het pakket als een 'ontwikkelomgeving voor interne test-clouds', en ook Fredrik Sjostedt geeft toe dat het bedrijf volop mee probeert te springen op de hype.

Grootste technische nieuwigheid is dat Stage Manager, de uitroltool voor applicaties binnen een VMware-omgeving, geheel in Lab Manager is geïntegreerd. Het bestaat nog wel als afzonderlijk product, maar met Lab Manager 4 hoeft deze niet apart te worden aangeschaft.

Appspeed is vanaf vandaag beschikbaar voor 1250 dollar per cpu, Chargeback is dat voor 750 dollar per cpu, en Lab Manager 4 kost 1495 dollar per cpu. Bron: Techworld