Vanuit Redmond kwam begin augustus het verrassende nieuws dat Exchange Server 2007 niet zal worden ondersteund door Windows Server 2008 R2, het op Windows 7 gebaseerde server-besturingssysteem van Microsoft die volgende maand verschijnt. Toen werd tijdgebrek als enige reden door Microsoft aangehaald om de ondersteuning te schrappen, zonder verder toelichting. Gebruikers zijn daarmee aangewezen op Exchange 2010, behoudens eventuele houtje-touwtje-oplossingen buiten Microsoft om.

Nino Bilic, die deel uitmaakt van het Exchange-testteam, gaat in een blogpost dieper in op de beslissing. Hij draagt twee redenen aan die Microsoft heeft om de ondersteuning niet aan te bieden. "Ten eerste mag Windows Server 2008 R2 een incrementele update zijn, het zorgt toch voor een flinke testdruk voor Exchange 2007", legt Bilic uit. "Omdat Exchange 2007 SP2 eerder is uitontwikkeld dan de Windows Server 2008 R2 RTM, hadden we Exchange 2007 SP2 flink moeten vertragen om alle testschema's met elkaar gelijk te schakelen."

Het tweede punt, zo schrijft Bilic, is dat een OS-upgrade van een bestaande Exchange-server hoe dan ook al niet ondersteund werd, waardoor de focus verlegd moest worden naar het ondersteunen van de domeincontrollers. "Dat hebben we gedaan", aldus Bilic.

De moeite die Microsoft op testgebied had moeten nemen om de compatibiliteit te bewerkstelligen, woog dus voor het bedrijf niet op tegen de baten. Het zou veel tijd hebben gekost, gebruikers zouden veel nieuwe functies van het server-OS moeten missen, en de last zo dusdanig hoog zijn dat ook Exchange 2010 tegen vertraging zou aanlopen. Die staat gepland voor november. Bron: Techworld