Solid state drives (SSD's) zijn erg betrouwbaar, snel en hebben consistente prestaties. Ze hebben geen last van de issues die zelfs de best ontworpen traditionele magnetische schijven (HDD's) hebben, zoals negatief beïnvloed worden door blootstelling aan magnetische velden of mechanisch falen door de bewegende onderdelen van de HDD.

Hogere prijs

Het nadeel is dat flashgeheugen veel kostbaarder is per GB en de prijs van SSD's is dan ook al jaren best hoog. Bijna alle andere componenten van computers - van processoren tot werkgeheugen en beeldschermen - zijn flink gedaald qua prijs terwijl de kwaliteit jaar na jaar verbetert. SSD's volgden aanvankelijk ook die lijn, vooral op het gebied van drives met een lagere capaciteit, maar wist dat de laatste tijd niet door te zetten.

Dat komt omdat de vraag naar flashchips is toegenomen door de opkomst van mobiel, maar de prijs van de productie is ondertussen ongeveer hetzelfde gebleven. Het resultaat is dat de prijs van SSD's zelfs is gestegen. Dat betekent dat je een SSD van een terabyte zo'n 200 euro kost, maar dezelfde capaciteit van een HDD kost je rond de vijftig euro. In het geval van Apple zorgt de marge erop ervoor dat het toevoegen van een SSD van 512 GB ervoor dat je zo'n 750 euro meer betaalt.

Fusion Drive

Een manier waarop Apple besloot competitiever te kunnen zijn was met de komst van de Fusion Drive, een hybride van een HDD met een stukje SSD-opslag. Dit zes jaar geleden geïntroduceerde component heeft snelle flashchips en een langzame harde schijf (5400 rpm) aan boord. Zo kunnen de systemen snel booten en vlug apps aanspreken, terwijl de HDD voor capaciteit tegen een veel lagere kostprijs zorgt.

Maar de Fusion Drive is altijd al een beetje lastig geweest. Fabrikanten van schijven die hybride drives maken zetten de SSD-opslag in hetzelfde kastje als de HDD. Apple daarentegen zet een SSD op het moederbord, gescheiden van de HDD en gebruikt macOS om de twee te integreren. Bestanden worden niet los bewaard op de twee drives, maar macOS integreert de data zodat het effectief één opslagmedium lijkt.

Puzzelstukjes

Dat is prima voor prestaties en kosten, maar erg problematisch als je schijf faalt of de Mac het begeeft. De moet gegevens kunnen herstellen van zowel de HDD als de SSD, inclusief het fysiek loshalen van de twee uit de Mac als het defect is. Zonder die know-how is het alsof je een puzzel van 1000 stukjes, waarbij een heleboel stukjes ontbreken als je hem wilt leggen.

Er is gelukkig hulp om zulke gegevens te herstellen. Bepaalde softwaremakers hebben specifieke tools om gegevens van Fusion Drives opnieuw in elkaar te zetten om data te herstellen. Zo'n tool is bijvoorbeeld Stellar Data Recovery for Mac Fusion Drives.

Back-uppen

Meer nog dan andere apparaten, vereisen Fusion Drives een degelijke en regelmatig doorlopende back-up. Of dat nu via een cloudgebaseerde dienst is of via een lokale optie als Time Machine maakt niet uit, maar zorg dat je de gegevens hebt in het geval het misgaat. Want op dat moment is recovery een stuk lastiger dan met een normale schijf.