Oracle VM Template Builder is een open source tool met webinterface die het creëren van virtuele machines voor Oracle VM vereenvoudigt. Deze zogenaamde Oracle VM Templates konden vroeger al op de command-line aangemaakt worden door de gepaste scripts rechtstreeks aan te roepen. De VM Template Builder is geen hosted oplossing zoals SUSE Studio van Novell, maar software die je lokaal kunt installeren en die verspreid wordt via het Oracle Unbreakable Linux Network en de publieke yum-repository. De software kan OEL 4.7 of 5.2 images in 32- of 64-bit modus aanmaken in het Oracle VM- of OVF-formaat.

Uitgeklede Linux

Wat Oracle een VM template noemt is wat anderen in de industrie (zoals Novell, VMware en rPath) een virtuele appliance noemen: een voorgeconfigureerde image voor een hypervisor, met applicatie, middleware en besturingssysteem. Bij Oracle is het besturingssysteem Oracle Enterprise Linux JeOS (Just enough Operating System), een uitgeklede versie van zijn Red Hat-kloon. Deze beschikt enkel over het absoluute aantal pakketten dat nodig is voor een VM template, waardoor de footprint van de virtuele machine met zo'n 2 GB verminderd wordt tegenover de normale Oracle Enterprise Linux.

Gecertificeerd

OEL JeOS wordt net als de normale OEL ondersteund door 24x7 enterprise-class support. Software die gecertificeerd is voor Oracle Enterprise Linux wordt ook officieel ondersteund op de JeOS-versie in een virtuele machine. Oracle biedt het appliance bovendien gratis aan met de toestemming om het gratis te verspreiden. Softwareontwikkelaars kunnen zowel Oracle- als niet-Oracle-toepassingen boven het besturingssysteem installeren. Het Oracle Validated Configurations-programma, dat specifieke hardware- en softwareconfiguraties test, is nu ook uitgebreid tot Oracle VM.

Gevirtualiseerd Siebel CRM

Op dit moment heeft Oracle zelf al een tiental VM templates voor zijn eigen software beschikbaar, zoals Oracle Database, Oracle Enterprise Manager, Oracle Fusion Middleware en nu ook Siebel. Het template voor die laatste bevat het Siebel CRM, een Oracle Database en Oracle Enterprise Linux. Een volledige Siebel-omgeving kan hiermee volgens Oracle in minder dan drie uur opgezet worden. Het Siebel-template is gratis, maar gebruikers moeten een licentie voor het Siebel CRM hebben. Bron: Techworld