1. Wacht nog even

Het kan natuurlijk zijn dat je je droombaan al gevonden hebt. Maar dit is niet het allerbeste moment om uit te kijken naar nieuw werk. Door de economische crisis zijn er minder vacatures. Werkgevers zijn minder geneigd je een vast contract aan te bieden. En de kans dat je qua salaris op dit moment het onderste uit de kan kunt halen is een stuk kleiner dan toen er nog sprake was van een overspannen arbeidsmarkt.

Daarom kan het geen kwaad om nog even te wachten met het zoeken van een nieuwe betrekking. Vroeg of laat trekt de economie weer aan en dan neemt ook de vraag naar nieuwe werknemers weer toe. Dat betekent voor jou: meer keuze en meer mogelijkheden om eisen te stellen.

2. Solliciteer niet in het wilde weg

Leuk hoor, als je weet voor welk bedrijf je wilt werken, maar of al die open sollicitaties nu echt het gewenste effect opleveren? Vaak verdwijnen dergelijke brieven rechtstreeks in de prullenbak. Toegegeven: niet geschoten is altijd mis, maar als je per se ergens wilt werken, is het misschien handiger om te wachten tot er een vacature is.

3. Maak gebruik van je netwerk

De beste manier om ergens binnen te komen, is via je netwerk. Iemand die je op een verjaardag vraagt 'hé, doe jij niet iets in de IT?', kan ontzettend behulpzaam zijn bij het bemachtigen van een nieuwe baan. Veel vacatures worden nooit algemeen bekendgemaakt: menig bedrijf zoekt toch eerst in de kennissen- en vriendenkring van zijn werknemers.

4. Probeer het niet te hard

Je kunt je zoektocht naar een nieuwe baan ook overdrijven. Zeker als je al elders onder de pannen bent. Val daarom niet iedereen voortdurend lastig met je zoektocht. Als je op een borrel bent waar potentiële nieuwe werkgevers rondlopen, begin het gesprek dan niet meteen met het nieuws dat je op zoek bent naar een nieuwe baan, maar probeer het eerst over wat anders (gemeenschappelijke interesses) te hebben.

5. Wees duidelijk over wat voor werk je zoekt

Als je niet tevreden bent met je huidige baan, kan dat natuurlijk allerlei redenen hebben. Maar als de onvrede onder meer voortkomt uit het type werk dat je doet, dan is dat iets om bij je sollicitatiepogingen rekening mee te houden. Solliciteer op banen waar je werk anders is en mocht tijdens het sollicitatiegesprek blijken dat je mogelijk toch iets moet doen waar je geen zin in hebt, schroom dan niet om dat duidelijk te maken.

6. Bereid je sollicitatiegesprek goed voor

Word je uitgenodigd voor een gesprek, zorg er dan voor dat je goed beslagen ten ijs komt. Verdiep je in de organisatie waarvoor je wil gaan werken. En zorg ervoor dat je tijdens het gesprek een goede indruk achter laat.

Die goede indruk zit vaak in kleine dingen. Een vriend die onlangs op een sollicitatiegesprek moest, had speciaal voor de gelegenheid een pak gekocht. Ook zijn mogelijk toekomstige werkgever had dat door. "Is je pak nieuw", vroeg de HR-dame. "Ja", bevestigde mijn vriend. "Dat dacht ik al: je bent vergeten de prijskaartjes eruit te knippen." Au!

Zorg verder dat je op tijd bent. Dat geldt niet alleen voor het binnen de termijn solliciteren, maar ook voor het op tijd komen voor een sollicitatiegesprek. Een eerste indruk kun je maar een keer maken, en als je (zonder heel goede reden) te laat bent, zal een werkgever wel twee keer nadenken voor hij je aanneemt.

Oja, en vergeet niet de prijsjes uit je nieuwe pak te knippen. Bron: Techworld