De computer die je wilt besturen moet uiteraard wel Chrome draaien en je moet een Gmail account hebben en daarmee ingelogd zijn.

Start de Chrome webbrowser en log in met je Gmail-account.

Installeer de Chrome Remote Desktop app uit de Chrome Web Store

Pin de Chrome Remote Desktop app vast in de taakbalk, hierdoor kan je deze tool in de toekomst sneller starten en makkelijker in- en uitschakelen.

Start de Chrome Remote Desktop. Je zal twee verbindingsmogelijkheden voorbij zien komen. Remote Assistance (Hulp op afstand) is voor wanneer jij en een andere persoon achter een computer zitten en je de computer van die persoon op afstand bestuurt tijdens het troubleshooten. Wij focussen ons in dit artikel op de tweede optie. Klik op de "enable remote connections"-knop.

Chrome Remote Desktop zal je nu verwijzen naar een installatiebestand: chromeremotedesktop.msi.

Na het installeren van de .msi-file krijg je de mogelijkheid een zes-cijferige pincode in te vullen. Deze code zal je moeten invullen als je op afstand verbinding maakt met de computer.

Op de andere computer moet ook de nieuwste versie van Chrome staan samen met de Chrome Remote Desktop-app. Uiteraard moet je ook op deze computer ingelogd zijn met hetzelfde Gmail-account. Start de Remote Desktop app en je ziet de naam van de computer waarmee je op afstand wilt verbinden staan onder "My computers". Klik op de naam, vul de pincode in en je bent verbonden.

Het bureaublad van de computer waarmee je op afstand bent verbonden verschijnt in het venster van de Chrome Remote Desktop app. Als beide computers een snelle, betrouwbare internetverbinding hebben, zou er geen vertraging op moeten treden. Zelfs het geluid van de computer op afstand kan je horen.

Het invoeren van toets combinaties als CTRL+ALT+DEL of print screen kan je invoeren door de optie te kiezen in het optie-menu van de Remote Desktop-app.

Als je de verbinding wilt verbreken kan dat door op het icoontje rechts van het optie-menu te klikken.

Google heeft ook een gratis Android en iOS-app waarmee je je computer op afstand kan besturen. Deze mobiele apps geven (in tegenstelling tot de desktopversie) wel een muiscursor weer. Deze kan je besturen met je vinger op het touchscreen van het mobiele apparaat. De cursor kan overigens ook gewoon worden uitgeschakeld.

Als je wilt dat je computer niet langer beschikbaar is voor verbindingen op afstand, start dan de Chrome Remote Desktop app, selecteer de desbetreffende computernaam onder "My computers" en klik op de "Disable remote connections"-knop.

Let op: vergeet de energie-instellingen van de remote-computer niet te wijzigen om te voorkomen dat deze in de slaap modus wordt gezet na een tijd niet te zijn gebruikt. In deze staat kan geen verbinding worden gemaakt met de computer. Op Windows 7, 8 en 10-computers kan je deze instelling wijzigen door het configuratiescherm te openen, "Systeem en beveiliging" aan te klikken en onder "energiebeheer" de optie "Wijzigen wanneer de computer in slaapstand gaat" aanklikken.

Schakel de verbinding alleen in als je zeker weet dat je op korte termijn verbinding gaat maken met de computer.