Nintendo bracht vorig jaar een mini-versie van de Nintendo Entertainment System (NES) uit. Deze Nes Classic Mini vond gretig aftrek onder retrogamers en liefhebbers. De spelcomputer werd geleverd met 30 games, maar was helaas maar in zeer beperkte oplage verkrijgbaar. Veel gamers visten achter het net en de prijzen voor een (tweedehands) exemplaar schoten omhoog.

Nintendo heeft beloofd het deze keer beter aan te pakken en meer exemplaren van de opvolger (de Super Nintendo Classic) te leveren. Deze spelcomputer zal 29 september uitkomen, maar kan nu al worden gepre-ordered bij veel verschillende game- en speelgoedzaken.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar deze apparaatjes zijn eigenlijk niets meer dan simpele Single Board Computertjes met een Linux-distributie en een emulator. Niets wat wij als ware geeks niet zelf in elkaar kunnen flansen. Zeker nu je al een Raspberry Pi kan krijgen voor ongeveer 5 euro. Een ander groot voordeel is dat je zelf kan bepalen welke games (of emulatoren) je op je apparaatje zet. Wij laten je vandaag zien hoe je je eigen Mini (S)NES Classic bouwt.

NES Classic Edition

Snes Classic Mini

Hardware

Er is tegenwoordig voor elk platform wel een emulator te krijgen. Wij focussen ons in dit artikel op de Raspberry Pi, maar je kan tegenwoordig net zo makkelijk een emulator op je (Windows/Mac/Linux)-computer, je smartphone en zelfs op je spelcomputer installeren.

Nog voordat Nintendo begon aan de (S)NES Classic werkten er al mensen aan emulatoren voor de Raspberry Pi, Het was slechts een van de vele projecten die beschikbaar is voor deze Single Board Computer.

Als je een SNES Classic wilt namaken heb je niet per se de krachtigste Raspberry Pi nodig. Zelfs de allergoedkoopste variant (Raspberry Pi Zero) is al krachtig genoeg om Super Nintendo-spellen te emuleren. Mocht je (in de toekomst) met krachtigere emulatoren aan de slag willen gaan, raden we je uiteraard wel aan voor de Raspberry Pi 3 te gaan. In dit artikel gaan wij zelf ook aan de slag met deze versie, maar dan ook alleen maar omdat die toevallig binnen handbereik lag.

Naast de computer heb je natuurlijk ook opslaggeheugen nodig om je games op weg te schrijven. De SNES Classic wordt geleverd met 21 games en zal waarschijnlijk net zoveel opslagruimte hebben als de NES Classic (512 MB). De software die wij gaan gebruiken neemt wat meer ruimte in beslag en ik neem aan dat je er meer dan 21 spellen op wilt zetten. Met een Micro SD-kaartje van 4 a 8 GB zit je goed. Ook hier geldt weer: Mocht je later ook met emulatoren van andere systemen willen werken, is een groter kaartje natuurlijk beter.

Raspberry Pi 3

Raspberry Pi Zero

Randapparatuur

Dit is eigenlijk vooral een kwestie van smaak. Hoewel de software die wij gaan gebruiken volledig geconfigureerd kan worden met een controller, raden wij toch aan een (USB)-toetsenbord (en muis) paraat te hebben. Dat scheelt een hoop tijd en moeite.

Wat controllers betreft is de software niet echt kritisch. Bijna elke (USB)-controller werkt zonder problemen op de Raspberry Pi. Of je nou een converter, oude pc-controller of spelcomputer-controller gebruikt, praktisch alles wordt direct gedetecteerd door de software waardoor het eigenlijk helemaal niet uitmaakt met wat voor randapparatuur je speelt op het apparaat.

Aangezien wij vooral proberen de Super Nintendo Classic "na te bouwen" kunnen wij het niet laten de USB-Super Nintendo-controller te noemen. Deze controller lijkt sprekend op die van de originele Super Nintendo.

De case

Je kan je Raspberry Pi natuurlijk in een standaard kastje stoppen (al hoeft dat zelfs niet eens per se), het is natuurlijk veel leuker om de boel weg te werken in iets dat zo dicht mogelijk bij het uiterlijk van de Super Nintendo ligt. Dit is waarschijnlijk het moeilijkste onderdeel van dit artikel omdat Nintendo officieel nog de eigenaar is van het ontwerp van de spelcomputer. Niet veel bedrijven zullen het aandurven een case te maken met het uiterlijk van de Super Nintendo uit angst voor een aanklacht. Toch zijn er gelukkig heel wat fans en (kleine) bedrijven die speciale kastjes maken met het uiterlijk van de (Super) Nintendo voor de Raspberry Pi. Hierdoor hoef je maar weinig te knutselen en is het gewoon een kwestie van de Raspberry Pi in het kastje schuiven, de schroeven aandraaien en klaar is kees.

De meeste case-makers bieden helaas alleen de (lelijkere) Amerikaanse versie aan. De mooiste variant die wij zijn tegen gekomen is de versie van Andrew Bougie. De case is te bestellen via Thingiverse.


En ook de Amerikaanse Case van Lindobox mag er wezen. Deze kan worden besteld bij Etsy Deze zelfde artiest verkoopt overigens ook Japanse/Europese cases


En er is uiteraard nog veel meer keuze. Nes, Amiga, Arcade, Gameboy, Megadrive...je kan het zo gek niet bedenken of iemand heeft er wel een Raspberry Pi-case van gebouwd.

Software/installatie

Je Raspberry Pi zit in elkaar? Mooi, nu alleen de software nog. We zullen er geen doekjes om winden. De makkelijkste en fijnste Linux distributie die je daarvoor kan gebruiken is Retropie. Dit JeOS heeft standaard alle gangbare emulatoren standaard voorgeconfigureerd aan boord. Download dit besturingssysteem hier.

Op de download pagina zie je dat er twee versies van het besturingssysteem beschikbaar zijn. Eentje voor de Oudere Raspberry Pi 1 en de super kleine, goedkope Zero, en eentje voor de 2 en 3. Kies het besturingssysteem dat past bij het model dat je in huis hebt gehaald en pak het gedownloade bestand uit. Windows-gebruikers zullen dat met een tool als 7-zip moeten doen. Mac en Linux-gebruikers kunnen de standaard meegeleverde archive-tool gebruiken.

Nadat het bestand is uitgepakt kan je beginnen met het wegschrijven van je image naar je microSD-kaartje. Dit is meestal het moment waarop veel Raspberry Pi-fans even moeten slikken. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende manieren om images weg te schrijven. Linux- en Mac-gebruikers zouden zonder het installeren van extra software het dd-commando kunnen gebruiken in de terminal terwijl Windows-gebruikers een van de vele image-schrijvers zouden moeten installeren.

Op de volgende pagina: Dat kan makkelijker

Er is kort geleden een geweldige multiplatform-tool uitgekomen die al je zorgen op dat vlak wegneemt genaamd Etcher. Deze no-nonsense image-burner neemt alle zware werk voor z'n rekening, werkt zowel op Windows, Linux en Mac exact hetzelfde. Het allermooiste is ook nog eens dat de software stand-alone is. Je hoeft het dus niet te installeren (voor alle puristen die hun systeem niet willen "vervuilen" met allerlei "handige" tools).

De onderstaande animatie laat zien hoe makkelijk je tegenwoordig een besturingssysteem wegschrijft op je kaartje:

Klik op "Select image" selecteer het uitgepakte RetroPie-bestand, klik vervolgens op "Select drive" en kies de drive waar je SD-kaartje zich bevindt. Druk ten slotte op "Flash!" en de software gaat voor je aan de slag. Dat was het, kind kan de was doen.

Configuratie

Ook het configureren van RetroPie is tegenwoordig een eitje. Stop het kaartje in je Raspberry Pi, sluit je controller (en eventueel toetsenbord en muis) aan en schakel de computer in. Het systeem start op en configureert zichzelf. Je wordt begroet met de vraag je controller te configureren. Dat is een kwestie van de juiste knoppen indrukken wanneer daar om wordt gevraagd. Iets wat verstokte DOS-gamers nog wel zullen herkennen.

Als je dat hebt gedaan, kom je in het Retropie-menu. Hier kan je van alles en nog wat instellen. Van bestandslocaties tot netwerkconfiguraties. Als je alleen maar Super Nintendo games gaat spelen hoef je hier eigenlijk niet naar te kijken. Het is tijd om je Super Nintendo-games te kopiëren.

Let op: Het in 't bezit hebben van SNES-roms is alleen toegestaan als je de originele games ook in je bezit hebt. Nintendo heeft nog steeds de rechten van deze games en het kopiëren en verspreiden van games die je zelf niet origineel hebt is illegaal. Wij kunnen je daarom ook niet vertellen waar je deze roms vandaan haalt.

Schakel je systeem uit, verwijder je SD-kaart en steek deze weer in je pc. Je zal merken dat je kaartje is gesplitst in twee partities genaamd "Boot" en "Retropie". Open de "RetroPie"-partitie en navigeer de volgende map: home > pi > RetroPie > roms In deze map zie je verschillende mappen met namen van spelcomputers waarmee RetroPie overweg kan. Open de map "snes" en plaats daar je games.


Op de volgende pagina: Zie je alleen de boot-partitie?

Windows- (en sommige Mac)-gebruikers zien waarschijnlijk alleen maar de boot-partitie. Er zijn verschillende manieren waarop de andere partitie zichtbaar kan worden gemaakt, maar we houden het makkelijk. Je hoeft geen extra software te installeren om de partitie zichtbaar te maken. Het is makkelijker een usb-stick te gebruiken en daar je games op te plaatsen. Plaats de (lege) USB-stick in je pc en maak de map "retropie" aan. Steek de SD-kaart in de Raspberry Pi en sluit ook de USB-stick aan waarop je je games wilt installeren en schakel het computertje in.

Als RetroPie is opgestart verwijder de stick dan weer en steek deze in je pc. In de "retropie"-map zie je nu dezelfde mappenstructuur die je anders op je SD-kaart zou zien. Navigeer naar de volgende map: retropie > roms en open de "snes"-map. Kopieer je games in deze map en sluit de stick weer aan op de Raspberry Pi.

Herstart je Raspberry Pi (of schakel deze weer in) en je kan meteen vanuit het menu gaan gamen.

Veel plezier.

Lees ook: 10 toffe Super Nintendo Games