Met al het nieuws over het delen van Facebook-gegevens zonder toestemming vraag je je wellicht af: wat weet Facebook eigenlijk van me? Ja, je kunt je profiel bekijken, maar dat is niet het hele verhaal. Om te zien wat Facebook en eventuele andere partijen kunnen inzien, is het een goed idee om je gegevens te downloaden.

Dat is geen nieuwe feature, maar veel mensen gebruiken hem niet of weten niet eens van het bestaan ervan. Het duurt maar een paar minuten, afhankelijk van hoe groot de gegevensbestanden van jouw account zijn. In dit artikel lopen we de stappen door om je Facebook-gegevens te downloaden, zodat je straks zelf even kunt kijken.

Stap 1

Ga naar je Facebook-pagina en klik op het pijltje naar beneden rechts bovenin. Dat staat naast het hulppictogram met het vraagteken. Kies in de uitvouwlijst voor Instellingen.

Lees ook: Nieuwe social media-beleid: neem gepaste afstand

Stap 2

Ga naar Algemeen. Dat zou normaal gesproken al het hoofdvenster moeten zijn, zo niet, dan kies je de optie in de linkerbalk. In deze lijst zie je je basisgegevens en onderaan vind je een link met de titel Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens. Klik hierop.

Stap 3

Je krijgt nu een venster dat vermeldt dat je gegevens worden gedownload. Je krijgt daarna een melding dat je een e-mail ontvangt zodra het archief klaar is. Je ontvangt als eerste een e-mail dat je profieldata zijn aangevraagd, gevolgd door een tweede e-mail met notificatie dat het archief klaar is om te worden gedownload.

Stap 4

Als je de e-mail binnen hebt, dien je op het linkje te klikken. Zo weet Facebook of de aanvraag legitiem is. De browser gaat terug naar die downloadpagina, maar nu zie je hier een linkje Download archief. Klik daarop om de download te starten.

Je krijgt nu een pop-up waar je Facebook-wachtwoord specifiek wordt gevraagd, ook al ben je ingelogd, als extra controle dat je de legitieme gebruiker bent. De download begint hierna en afhankelijk van hoe groot de bestanden zijn - wat afhankelijk is van hoeveel informatie je aan Facebook hebt gegeven - kan de download enkele minuten duren.

Facebook geeft je data weer als een lokale website. Alle bestanden zitten in een map en als je deze opent zie je een index.htm. Door hierop te klikken, wordt de hoofdpagina geopend in de browser en dat is je profielpagina. Hier zie je een samenvatting van je persoonlijke gegevens op Facebook.

Klik op een link in het overzicht aan de linkerkant om te zien wat er nog meer aan gegevens in de dataset schuilen. Een paar waar je waarschijnlijk even in wilt duiken zijn:

Chatberichten - Dit is een geschiedenis van alle berichten die via Messenger zijn verstuurd. Zelfs als je geen reactie hebt gegeven, vind je het hier terug.

Beveiliging - Hier zie je wanneer je op Facebook actief was.

Advertenties - Deze sectie laar zien op welke advertenties je hebt geklikt en welke adverteerders je contactgegevens hebben.

Applicaties - Dit geeft een lijst van welke apps en diensten je gebruikt met je Facebook-login.

Dit is informatie die je niet kunt bewerken. Alles wat is te verwijderen of aan te passen, gaat via je Facebook-account. Vorige week behandelden we in dit artikel welke opties je daar hebt om het delen te beperken.