Het goede nieuws is dat het tegenwoordig een fluitje van een cent is om - zelfs zonder technische kennis - je eigen site volledig zelf op te zetten.

Het eerste waar je wellicht op uitkomt als je op zoek gaat naar instructies om je eigen website op te zetten, zijn online sitebuilders. Dit zijn platformen die claimen dat ze het maken van een website erg makkelijk maken. Je kunt gebruik maken van een aantal voorbeeldsites en die aanpassen met je eigen teksten, afbeeldingen en logo's. Daarna kun je ze met een paar klikken van de muis online zetten.

Het nadeel van deze platformen is echter dat ze erg beperkt zijn. Hoewel er ruime keuze is uit ontwerpen, krijg je nooit volledige vrijheid om er je eigen draai aan te geven. Veel van deze diensten verzorgen ook de hosting voor je, maar willen daarvoor hun eigen naam op je site. Als serieuze ondernemer wordt je natuurlijk niet vrolijk van de melding 'deze pagina is gegenereerd met gratis websitebuilder X'. Niet erg professioneel.

Zelf hosten, zelf maken; het is heel eenvoudig

Een betere optie is om dan je eigen webhosting pakket te verzorgen en daar zelf je website op te installeren. Dat klinkt misschien als iets waar je de hulp van een programmeur bij nodig hebt. Maar als je kiest voor een kant-en-klare software en enkele handige hulpmiddelen, dan kun je zelf de programmeur uithangen en staat je website binnen no-time online.

Een goede optie voor een kant-en-klare software is WordPress. Dit open source en gratis content management systeem (CMS) is de basis voor ongeveer een derde van alle websites die momenteel online staan. De populariteit komt niet uit de lucht vallen, het is een compleet systeem dat eenvoudig in gebruik is en standaard alle opties biedt voor moderne websites. Ook is het heel simpel aan te passen en uit te breiden. Ook voor mensen die niets snappen van computercode en programmeertaal.

Installeer WordPress zelf (of laat het automatisch doen)

Om WordPress te gebruiken heb je eerst een domeinnaam en webhosting pakket nodig. De domeinnaam moet je zelf even kiezen, de webhosting die je erbij neemt zorgt ervoor dat je ruimte hebt om je website op te installeren en vervolgens te tonen. Webosting kun je online afsluiten met een paar muisklikken. Even registreren, betalen en klaar.

WordPress installeren hoeft ook niet moeilijk te zijn. De makers van de software noemen het hun 'famous 5-minute install', die voor een handige gebruiker inderdaad een paar minuutjes kost. Toch kan het voor de beginner nog best intimiderend zijn bestanden naar de server te uploaden. Moderne hosting providers bieden daarom pakketten aan, speciaal voor WordPress. Deze WordPress hosting zorgt er niet alleen voor dat de servers optimaal zijn ingericht om de software te draaien, er worden vaak ook enkele handige functies aangeboden. Zo kun je voor een hosting partij kiezen die WordPress voor jou installeert. Geen omkijken meer naar!

Personaliseer WordPress, kies je eigen stijl

Als WordPress geïnstalleerd is, staat de basis van je website. Je kunt nu via het CMS jouw afbeeldingen, teksten, pagina's en informatie gaan toevoegen. Dus kan het leuke werk beginnen: het personaliseren van je website. Een CMS als WordPress biedt daar uitgebreide mogelijkheden voor. Er zijn duizenden verschillende thema's te kiezen; nieuwe jasjes - meestal gratis - die de website een compleet ander uiterlijk geven.

Deze zijn binnen een paar seconden te installeren en meteen te gebruiken. En zo'n thema kun je vervolgens ook vaak aanpassen, zodat hij perfect aansluit op de uitstraling van jouw bedrijf. Extra functionaliteit voeg je toe door te kiezen uit de duizenden plugins, die meestal gratis zijn. Ook hiervoor geldt, dat ze met een paar muisklikken te installeren en te gebruiken zijn.

Eigen site, zelf gemaakt

Door te kiezen voor WordPress en een bijbehorend hostingpakket heb je als leek voor je het weet een eigen website online gezet, waar je helemaal zelf de controle over hebt en waar je alle kanten mee op kunt. Installeren en aanpassen is allemaal een kwestie van klikken en klaar en er zijn geen dure programmeurs voor nodig. Je zult zien dat het aanpassen van de eigen bedrijfswebsite nog verslavend wordt en je steeds een stapje verder gaat in het op maat maken van de software. Voor je er erg in hebt, ben je zelf een heuse webdesigner in wording.