Het terughalen van bestanden van een sd-kaart verschilt niet zoveel als het recoveren van bestanden van je pc of ander opslagmedium. We nemen het hele proces hier met je door, want als een sd-kaart niets meer weergeeft, kan dat grote gevolgen hebben, omdat veel mensen hier foto's en andere onvervangbare documenten op bewaren.

Formatteer je kaart niet als je foto's wilt herstellen, want dat maakt recovery ontzettend moeilijk. Probeer als eerste een andere kaartlezer als de sd-kaart niets meer weergeeft, om zeker te maken dat het de kaart is die een probleem heeft en niet de sd-sleuf in je computer of een externe lezer. Misschien heb je een ander apparaat, of kun je een goedkope lezer kopen. Een (micro-)sd-kaart lezer koop je al voor minder dan een tientje:


Daarna heb je een stukje recoverysoftware nodig. Voor dit karwei kun je bijvoorbeeld Disk Digger, EasueUS, Recuva of iets anders gebruiken die ongeveer hetzelfde werken. Deze programma's scannen de lege kaart en geven een lijst van bestanden (zonder originele titel) weer om ze individueel of allemaal te herstellen. Lees meer over de opties in: Zo haal je verwijderde bestanden gratis terug.

Op de volgende pagina: Recovery aan de hand van een praktijkvoorbeeld met de tool ZAR.

Je hebt geen garantie dat je bestanden intact kunt herstellen. Sommige gratis versies zijn verder beperkt tot het aantal bestanden of bestandstype dat je kunt herstellen, dus kijk even goed naar de beperkingen die de tools hebben. Let er ook op dat ze geen crapware meeleveren en gebruik nooit de 'aanbevolen' express-installatie, maar doorloop het proces en vink troep als zoektoolbars die de freeware aanbiedt uit.

Als voorbeeld gebruiken we ZAR (Zero Assumption Recovery). Installeer dit programma en koppel de sd-kaart aan een lezer. Start ZAR en klik op de optie Image Recovery (Free) om bestanden te herstellen van de sd-kaart. In het volgende venster kun je het station kiezen en daarna begint de tool met het analyseren van je sd-kaart en dat ziet er zo uit:

Daarna krijg je een lijst te zien van bestanden die ZAR heeft gevonden. Voor de meeste sd-kaarten kun je op de optie ROOT klikken om alles in één keer aan te vinken. Op het volgende venster kies je in welke map je de teruggevonden bestanden wilt hebben. Let wel op dat je een map kiest op je pc en niet op het externe station zelf. De bestandsnamen zijn meestal wel verloren gegaan en soms moet je een extensie toevoegen om ervoor te zorgen dat het weer wordt herkend door Windows.

Hierna: Tips om een defecte kaart te repareren.

Sd-kaarten kunnen erg kwetsbaar zijn door hun dunne plastic hoesjes die makkelijk kapotgaan als je ze los meeneemt in een tas of je broekzak. Soms valt het schrijfbeveiligingsschakelaartje eruit, waardoor de sd-kaart niet meer functioneert in een camera of ander apparaat dat naar het kaartje moet kunnen schrijven.

In dezelfde staat kun je ook geen bestanden meer verwijderen, omdat dit betekent dat de toewijzingstabel aangepast moet worden en dat vereist een schrijfactie. Die behuizing is met veel moeite en voorzichtig openbreken te vervangen, maar een erg reële optie om de geheugenchip te transplanteren is dit niet voor de meeste mensen.

Als je kaart fysiek in orde is en de schrijfbeveiliging ontgrendeld is, maar hij niet in orde is, kun je een van Windows' ingebouwde tools gebruiken om dat proberen te repareren. Je opties variëren afhankelijk van of de kaart überhaupt wordt gedetecteerd. Als dat wel zo is, rechtsklik er dan op, kies Eigenschappen > Extra > Foutcontrole waarna het OS probeert fouten op te sporen om te herstellen.

Op de laatste pagina: Als Windows de kaart niet meer ziet.

Als je sd-kaart niet opduikt in de Verkenner kun je Schijfbeheer gebruiken. Die vind je het snelst door diskmgmt.msc te tikken in Uitvoeren in eerdere Windows-versies of in de zoekbalk van Windows 10. In deze tool zie je niet alleen de stations die Windows kan 'zien', maar ook de schijven die geen stationstoewijzing hebben. Als je de sd-kaart hier niet ziet is hij of écht defect, of werkt de lezer niet goed (mogelijk een driverprobleem en dat kun je controleren in Configuratiescherm > Apparaatbeheer of door Apparaatbeheer in de zoekbalk te tikken).

Als de sd-kaart wel opduikt maar bijvoorbeeld geen stationstoewijzing heeft, kun je rechtsklikken en een letter toewijzen (Stationsletter en paden wijzigen) of zelfs formatteren om hem weer herkenbaar te maken. Dat laatste betekent uiteraard dat je je bestanden in principe kwijt bent, maar je kunt de kaart daarna mogelijk wel weer gebruiken.