1. Sluit Airpods aan op de Android-smartphone

Schakel hiervoor over naar "Instellingen > Bluetooth-apparaten (of gekoppelde apparaten)". Houd tegelijkertijd de reset-knop (aan de achterkant) op de Airpods case ingedrukt. Na verloop van tijd verschijnt de vermelding "Airpods" in de lijst met gedetecteerde Bluetooth-apparaten. Tenminste Android Pie herkent ze als koptelefoon en markeert ze als zodanig in de instellingen. Hier kan je de naam van het apparaat wijzigen en selecteren voor welke bestandstypen de hoofdtelefoon is ingeschakeld. Je kan bijvoorbeeld alleen telefoongesprekken ontvangen op je mobiele telefoon en muziek kan alleen worden afgespeeld op de Airpods.


2. controleer het afspelen van muziek met de tipgebaren

Net als bij iOS kan het afspelen van muziek worden geregeld met de Airpods. Wanneer de gebruiker de twee oordopjes verbindt, klinkt er een geluidssignaal, vergelijkbaar met het opstarten van de Mac, wat aangeeft dat de Airpods klaar zijn voor gebruik. Het afspelen van muziek kan direct in de app worden gestart, of het nu Youtube, Spotify of Play Music is. De Airpods begrijpen ook het dubbele tikgebaar, wat betekent dat je twee keer op een van de hoofdtelefoons moet tikken om het afspelen te stoppen en opnieuw te starten. Dit gebaar is standaard onder Android, onder iOS kan je bijvoorbeeld nog steeds gebruiken om Siri aan te roepen of om te skippen naar het volgende nummer.

3. Lightning kabel gebruiken

De case waarin de Airpods zitten heeft een lightning-aansluiting. Hoewel tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend is dat Apple kabels of dongles meelevert, bevat het Airpod-pakket een Lightning-naar-USB-A-kabel. Informatie hierover ontbreekt volledig op de Apple Store pagina voor de Airpods en op de verpakking zelf, alleen "Airpods met oplaadcase" zijn aangegeven.

4. Slechts één Airpod gebruiken

De truc is eenvoudig: plaats het gewenste oordopje in je oor, laat die andere in de oplader zitten en sluit de case, de smartphone vindt het actieve oordopje nog steeds via Bluetooth en speelt er muziek op af.

5. Acculading controleren

In tegenstelling tot iOS heeft Android geen batterijwidget voor de aangesloten Airpods. Deze functie kan achteraf worden uitgerust met de app: Airbatterij. Deze app is bijna onmisbaar voor Airpod eigenaren. De levensduur van de laadcase en de Airpods zelf zijn na iets minder dan een jaar nog steeds zeer goed: één lading van de case is genoeg voor het bijna vijf keer kunnen laden van de oordopjes.

Een enkele lading van de oordopjes is voldoende voor meerdere uren aan muziekplezier. De vuistregel hier is: Als het lampje in de laadcase na een laadproces oranje oplicht, moet deze snel op het lichtnet worden aangesloten; het kan de Airpods niet tot 100 procent opladen omdat de accu van de case zelf bijna leeg is. Het indicatielampje op de laadcase kan je goed op weg helpen en je hebt dus niet per se de app nodig.

De Airpods zelf geven een goede melding wanneer de lading tien en vijf procent is. Dit klinkt een paar tonen lager dan de toon die je hoort als je de set verbindt met je apparaat. Na de eerste waarschuwingstoon kan je nog tot twintig minuten luisteren voordat de oordopjes helemaal leeg zijn.

6. Google Assistant met Airpods activeren

Je kan de Google Assistant ook via de Airpods activeren, maar hiervoor is een "Assistant Trigger" app nodig. Let wel op: de volledige functionaliteit van deze app is pas beschikbaar als je voor de pro-versie van 1,99 euro gaat.

7. Verloren Airpods met Android smartphone terugvinden

Als je een Airpod verliest, Kan je met Apple ID op de Mac, iPhone of het web, je Airpods volgen en makkelijk vinden. Android-gebruikers zullen daar wat meer moeite voor moeten doen. Daarom is het de moeite waard om de app "Light Blue Explorer" te proberen. Dit zal alle accessoires vinden die Bluetooth LE ondersteunen zolang ze in de buurt zijn en de accu niet leeg is. Dankzij de W1-chip is het standaard Bluetooth-bereik licht verbeterd en heb je een bereik van ongeveer 30 meter.