Whatsapp liet gisteren in een blogpost weten dat het gebruikersdata (inclusief je telefoonnummer) deelt met Facebook. Hoewel in de blogpost duidelijk wordt gemaakt dat je telefoonnummer niet gedeeld of verkocht wordt met anderen (ook niet op Facebook) is in de privacy policy wel te lezen dat je nummer wel gekoppeld wordt aan Facebook om "hen in staat te stellen om betere vriendsuggesties te doen en jou relevantere advertenties te tonen."

Whatsapp: nummer wordt niet gedeeld op Facebook

Whatsapp: nummer wordt wel gedeeld mét Facebook

Whatsapp benadrukt meerdere malen dat je (versleutelde) berichten door niemand anders (ook de medewerkers van Whatsapp zelf niet) gelezen kan worden. Toch lijkt deze wijziging van de gebruikersvoorwaarden in strijd te zijn met de eerdere belofte die het bedrijf maakte vlak na de overname door Facebook.

Het betoog van het bedrijf in 2014 om zo min mogelijk van je te willen weten lijkt haaks te staan op de drang gegevens te koppelen met Facebook. Het is te hopen dat de "normen en waarden" niet verder vervagen nu Facebook zich wat meer gaat bemoeien met hun aankoop.

Whatsapp-belofte die het bedrijf in 2014 maakte na de Facebook-overname
Op de volgende pagina: Zo 'blokkeer' je het delen van gegevens met Facebook

Het is gelukkig niet moeilijk om het delen van data tegen te gaan. Als gebruikers Whatsapp updaten krijgen ze netjes een bericht voorgeschoteld met de melding dat Whatsapp z'n voorwaarden en privacybeleid bijwerkt wegens nieuwe functionaliteiten.

Klik niet op de groene akkoord knop maar op de lichtgrijze tekst (of eigenlijk het naar boven wijzende pijltje ernaast). Er verschijnt een blokje tekst met een melding om Whatsapp-accountinformatie te delen met Facebook. Deze melding is vergezeld van een groen vinkje. Vink deze melding uit en tap op akkoord. Whatsapp zal nu je gegevens niet langer delen met Facebook voor het verbeteren van jouw ervaring met advertenties en producten.

Mocht je (zoals zoveel gebruikers tegenwoordig) direct op de akkoord-knop gedrukt hebben om zo snel mogelijk verder te chatten met vrienden, collega's en familieleden, geen nood. Er is nog een mogelijkheid deze optie alsnog uit te schakelen.

Druk op de menu-knop en selecteer instellingen. Kies vervolgens account en vink de optie Mijn accountinformatie delen uit. Deze optie blijft 30 dagen lang beschikbaar dus wacht niet te lang.