Acrylic WiFi Home

Acrylic WiFi Home lokaliseert elk netwerk dat je computer kan oppikken en geeft een hele hoop informatie weer over de gevonden netwerken waaronder de netwerknaam (SSID), MAC-adres, Kanaal, Encryptietype, Fabrikant, 802.11-type (B, G en/of N) Maximale snelheid en meer.

Een zeer handige feature van deze applicatie is de mogelijkheid weer te geven wat de signaalsterkte is van elk netwerk inclusief een RSSI (Received Signal Strength Indicator). Ook wordt er een, in realtime bijgewerkte, grafiek weergegeven. Als je dode plekken wilt opsporen hoef je alleen maar rond te lopen met je laptop en te kijken op welke plekken de signaalsterkte afneemt. Soms zal je zien dat als je je router enkele tientallen centimeters verplaatst het al heel veel kan uitmaken.

Als je Acrylic WiFi Home gebruikt raden wij je aan de advanced mode te gebruiken. Deze kan je activeren door op het instellingen/settings-icoontje te klikken en te kiezen voor 'advanced mode'. Deze optie zorgt er onder andere voor dat je kan zien op welk kanaal je netwerk gebruikt en hoeveel andere netwerken er ook op dat kanaal aan het zenden zijn. Je kan dan makkelijker zien of er andere netwerken zijn die storen met de jouwe.

Homedale

Wil je het allemaal nóg simpeler hebben dan Acrylic? Kijk dan eens naar Homedale. Het is een versimpelde wifi-analyzer die je niet hoeft te installeren (het is een enkele .exe-file). De applicatie geeft alle beschikbare wifi-netwerken weer en alle bijbehorende informatie waaronder SSID, MAC-adres, signaalsterkte en encryptietype.

Mocht je niet direct wat zien, druk op de update-knop en houd de Frequency Usage-tab in de gaten. Daar kan je zien op welk kanaal verschillende netwerken zitten en hoe sterk hun signaal is. Zo kan je makkelijker zien welk netwerk te veel stoort met de jouwe.

AirGrab WiFi Radar (Mac-only)

Deze gratis wifi-stumbler kan gebruikt worden om op een grafische manier weer te geven welke netwerken er in de buurt zijn. Linksboven zie je een lijst SSIDs met MAC-adres en kanaal. Voor de rest van de details moet je op een van de entries klikken. WiFi-radar geeft dan de signaalsterkte aan. Rechtsboven zie je welk kanaal de geselecteerde SSID gebruikt.

Dit is een handige tool voor Mac-gebruikers om te kijken hoe het ervoor staat met het signaal en om Wifi-problemen te troubleshooten. Al deze informatie kan ook worden geëxporteerd.

Cain & Abel

Met Cain & Abel kan men dataverkeer 'afluisteren' in een lokaal netwerk. De tool is in staat om de mappingtabel in de router of switch te veranderen zodat het de data kan onderscheppen. Het programma zit als het ware tussen de computer en de router in en vangt daar alle gegevens op die het wil.

Met een trucje kunnen zelfs versleutelde HTTPS-verbindingen afgeluisterd worden. De mogelijkheden zijn groot. E-mail-, website-, usenet- en ftp-wachtwoorden, maar potentieel ook Windows-wachtwoorden kunnen allemaal worden achterhaald. Cain & Abel kan geen ruwe data weergeven, maar toont alleen voor hackers relevante informatie zoals gebruikersnamen, wachtwoorden en VoIP. En dat is scary stuff...

Ekahay HeatMapper

Als je echt uitgebreid je wifi-problemen wilt gaan troubleshooten is HeatMapper een zeer goede keuze. Je zal wel wat voorbereidingen moeten treffen voordat je de applicatie uitgebreid kan gebruiken.

Installeer en start het programma en loop langs alle plekken waar je Wifi bereik zou moeten hebben. HeatMapper creëert een kaart waarop wordt weergegeven hoe krachtig het signaal is. Je kan je computers verschuiven en ervoor zorgen dat ze allemaal een even goede ontvangst hebben. Ook kan je, als je netwerk nog wordt gebouwd, kijken op welke plekken je accesspoints de beste tot hun recht komen.

HeatMapper komt ook goed van pas als je meerdere accesspoints hebt. Op de kaart wordt precies aangegeven waar alle accesspoints zich bevinden en of alle veiligheidsinstellingen goed staan.

HeatMapper is de gratis versie van de krachtigere Ekahau Site Survey. De gratis versie is 15 minuten te gebruiken terwijl de betaalde versie zo lang kan worden gebruikt als je maar wil en ook nog extra features onder de motorkap heeft.

Lizardsystems Network Scanner

Network Scanner van Lizard Systems biedt een snelle, simpele manier om meer te weten te komen over de configuraties van computers die op het netwerk zijn aangesloten. De tool scant je gehele netwerk en brengt daarna verslag uit over de details van alle apparaten.

De utility is enorm handig voor beheerders die meer willen weten over security, omdat het aangeeft wanneer beheer op afstand is ingeschakeld. Network Scanner biedt ook een lijstweergave van publiek gedeelde mappen, zodat je snel kunt zien waar eventuele beveiligingshiaten zitten. De software is gratis voor thuisgebruikers en kost 40 dollar voor zakelijk gebruik.

WirelessNetView

WirelessNetView is de zoveelste handige applicatie van Nirsoft en kan zowel persoonlijk als commercieel gratis worden gebruikt. Het is een simpele Windows wifi-stumbler. Het programma kan zowel als installer als stand-alone-tool worden gedownload.

Het geeft de signaalsterkte weer in dBm-waardes en percentages. Je kan de gemiddelde waardes uitlezen of de huidige signaalsterkte opvragen. Al deze data kan makkelijk worden geëxporteerd naar een simpel tekstbestand. Deze utility mist geavanceerde features als grafieken, detectie van verborgen SSIDs, volledige 802.11ac-ondersteuning en het herkennen van alle kanalen die accespoints (met een bredere kanaal-output) gebruiken.

Wireless Diagnostics (Mac-only)

Apple heeft in Mac OS X Mountain Lion 10.8.4 en later de Wireless Diagnostics tool ingebouwd. Deze tool is een stuk meer dan alleen maar een stumbler, het kan je helpen wifi-problemen te vinden en deze te repareren.

Druk op de option-toets op je toetsenbord en klik dan op het Airport/Wifi-icoontje. Je zal dan een stuk meer details te zien krijgen over je Wifi-verbinding dan normaal. Ook de Wireless Diagnostics-snelkoppeling verschijnt. Als je daarop klikt, zal het programma direct enkel tests uitvoeren.

Je kan bovendien ook via Window> Utilities andere wifi-tools openen. Je ziet onder andere informatie over je huidige verbinding en je omgeving. Capture frames, log je data, scan voor netwerkdetails en bekijk prestatie-informatie. Daarnaast kan je signaalsterkte en SNR-waardes bekijken. Wil je meer informatie over deze handige tool? Apple heeft een mooie tour en tutorial beschikbaar gesteld.

WifiInfoView (Windows-only)

De tool WifiInfoView van, wederom, ontwikkelaar Nir Sofer werkt op alle ondersteunde versies van Windows. De applicatie verzamelt zoveel mogelijk gegevens van routers in de buurt en biedt een totaaloverzicht in het bovenste venster en gedetailleerd in het venster eronder als je een SSDID/netwerk selecteert. Je ziet in het bovenste overzicht onder meer het merk van de router, specifieke model en hoe het staat met de beveiliging (bijvoorbeeld in de zin of WPS is geconfigureerd).

Een interessant gegeven dat je niet zo vaak ziet bij simpele gratis wifi-verkenners is de melding "Aantal stations" waar wordt weergegeven waarbij je het aantal apparaten dat momenteel is verbonden met het netwerk kunt zien. Niet alle routers geven deze informatie uit, dus soms zal dit veld leeg zijn. Ook zie je in het overzicht het kanaalgebruik, waarbij je kunt zien hoe druk het is in dit specifieke stukje van het netwerk, zodat je kunt overstappen op een ander kanaal bij storingen.

De standaardapplicatie is in het Engels en hier vind je de toelichting van alle elementen en welke informatie wordt vergaard. Er is ook een Nederlandse vertaling beschikbaar: pak dit zip-bestand uit in dezelfde directory als waar het programma staat.

Xirrus Wi-Fi Inspector

Xirrus Wi-Fi Inspector is een ander briljant programma voor de opsporing van wifi-netwerken, die worden getoond op een als radarscherm vormgegeven interface. Op een apart scherm vind je gedetailleerde informatie over signaalsterkte, het soort netwerk, de leverancier van de router en de toegankelijkheid van de beschikbare hotspots. Wi-Fi Inspector geeft ook weer met welk netwerk je momenteel bent verbonden, inclusief interne en externe IP-adressen en informatie over DNS en gateways.

Wi-Fi Inspector wint het op enkele punten van MetaGeeks InSSIDer. Zo is het programma eenvoudiger en fraaier vormgegeven waardoor informatie over alle hotspots overzichtelijk wordt gepresenteerd. Het toont ook de relatieve fysieke afstand tussen de gebruiker en alle hotspots en beschikt over een fraaie interface. Bij InSSIDer vind je echter gedetailleerdere informatie over signaalsterkte.