Om sommige functies werd al heel lang geschreeuwd door sysadmins, andere zijn, nou ja, gewoon cool. Hier een lijstje van tien nieuwe functies in Snow Leopard die het leven van Mac-gebruikende ict-professionals veraangenamen.

1. Een fatsoenlijke Cisco VPN Client

Eenieder die wel eens heeft geprobeerd om met een Cisco VPN-client te werken in Mac OS X, weet dat de gebruikerservaring niet al te best is. Het is functioneel, het werkt, maar de interface is ronduit verschrikkelijk. Nog erger is dat je het venster niet kunt sluiten zonder direct de hele connectie te verbreken.

Maar met Mac OS X 10.6 krijgen we een degelijke Cisco VPN-client die eenvoudig is in te stellen met de Network Preferences, en direct met de menubalk is aan te roepen. In plaats van dit:

Krijgen we met Snow Leopard dit:

2. Automatisch aanmaken van iChat Jabber-accounts

Voor 10.6 was het automatiseren van account-setups voor iChat (zelfs als je alleen Jabber gebruikt) een bijzonder hackmatige bezigheid, tenzij je de Open Directory-servers in had gesteld in Workgroup Mode. Het probleem daarmee is weer dat het niet werkte als je Open Directory gebruikte in Mac OS X 10.4, of meer functies nodig had dan dat Workgroup Mode kan bieden. Erger nog: hoewel je veel kunt scripten in iChat, valt het aanmaken van service-account daar jammerlijk buiten en bleven veel sysadmins in de kou staan.

Dat verandert met Snow Leopard. IChat biedt verbeterde Managed Preferences waarmee je bijna volledige controle krijgt over je Jabber-accounts in iChat (helaas geldt dat niet voor AIM of MobileMe). Je nieuwe gebruikers krijgen dus een volledige ingestelde iChat-Jabber-account als je even een beetje in Workgroup Manager rommelt.

3. Automatisch aanmaken van accounts in Mail

10.5 bood de meeste basisfuncties in Mail, maar Leopard liet ook een hoop weg, waaronder authenticatie-mechanismen, SSL-instellingen enzovoorts. Met Mac OS X 10.6 krijg je de mogelijkheid om alle kritische IMAP- en SMTP-instellingen voor een gebruikersprofiel aan te passen. Dat kun je helaas niet doen in POP of Exchange 2007, maar het blijft beter dan dat het ooit was (er zitten nog wel wat oude AppleScript-bugs in Mail die het aanmaken van een account met een script veel interessanter maakt dan had gemoeten). Dezelfde mechanismen worden hiervoor gebruikt als met iChat, dus het is een eitje om het in te stellen.

4. Veel meer mogelijkheden met Portable Home Directory Syncing

Voordat Mac OS X 10.6 uitkwam, hajd je twee mogelijkheden als je Portable Home Directory Syncing gebruikte: Login/Logout sync of Background Sync. Voor het nieuwe besturingssysteem is dat uitgebreid met de mogelijkheid om synchronisatie van login en logout apart te beheren. Dit is een bonus voor mensen die de login/logout-tijden terug proberen te brengen, terwijl ze toch de voordelen behouden van het syncen buiten de logins om. Mocht je bijvoorbeeld bestanden hebben die constant open staan om in te werken, dan is login-logout het enige moment dat je ze praktisch kunt synchroniseren en is Background Sync geen optie.

5. Finder Sidebar werkt eindelijk met single sign-on

Systeembeheerder werden er hoorndol van: Je neemt de tijd om Kerberos in te stellen en single sign-on te implementeren, zodat je zelden opnieuw je wachtwoord in moet voeren om op file servers en dergelijke te komen. Maar de Finder vereist dat je de Connect to Server-commando gebruikt om in te loggen, en dat betekent dat je handmatig in moest loggen om single sign-on met de Finder Sidebar te gebruiken. Met OS X 10.6 is dat foutje weggewerkt, en nu kun je met evenveel moeite rondstruinen op de fileservers als dat het Steve Jobs een hele tijd geleden kostte om te zeggen dat dit toch echt wel mogelijk wordt.

6. Wachtwoord wijzigen via een webpagina

Andere platformen bieden dit al een tijdje, en meerdere derde partijen maakten het jarenlang beschikbaar voor Mac OS X. Als iemand zijn netwerkwachtwoord wil veranderen, dan kan dat nu via een website. Eenvoudig, en iedereen begrijpt webpagina's.

7. Push e-mail en kalender

Goed, je kunt qua push e-mail best ver komen met de IDLE-commando van IMAP, maar voor de iPhone is dit maar een karig substituut en bovendien zat er geen kalenderfunctie bij. De mailserver van Mac OS X 10.6 ondersteunt nu 'echte' push voor zowel kalenderpunten als e-mail. Het werd eens tijd dat Apple dezelfde functies ging bieden als Exchange en Kerio al meer dan een jaar doen.

8. Mobile Access Server

Ja, ik weet het: VPN's doen hetzelfde. Maar VPN's doen meer dan je lief is als je niet oplet, bijvoorbeeld het verlenen van ongebreidelde netwerktoegang aan types die je niet moet hebben. Slechts weinig mensen binnen een bedrijf hebben een volledige VPN-verbinding met het systeem nodig. De meesten kunnen af met toegang tot e0mail, interne webservers enzovoorts. Dat is wat Mobile Access Server doet. Het is feitelijk een SSL Proxy/SSL VPN voor specifieke taken als e-mail, iCal en dat soort dingen. Mobile Access Server laat je de toegang van mensen tot een beperkt aantal servers regelen, zonder dat je meerdere VPN-configuraties moet aanmaken, meerdere servers direct bloot moet stellen aan internet of iets dergelijks.

Het is een vrij eenvoudig component, maar een bijzonder bruikbare, zeker voor de kleinere netwerken zonder high-end firewall of VPN-apparatuur. Mocht je dure Ciscospullen in huis hebben, dan kun je dit uiteraard negeren.

9. Uitrekbare/verkleinbare panelen in Workgroup Manager

Ik weet dat de meeste mensen hier niks om zullen geven. Maar leef je eens in met mensen die regelmatig met Workgroup Manager in aanraking komen: hoe zou het voelen dat de grootte van het gedeelte waar de gegevens in staan eindelijk valt aan te passen? Zelf huilde ik bijna van geluk.

10 AppleScript-Objective C

Eindelijk heeft Apple zijn AppleScript op een fatsoenlijke manier in Xcode geïntegreerd. De vorige poging, AppleScript Studio, had een paar grote problemen, en dan praat ik niet allee over de nogal onfortuinlijke afkorting. Het was enorm vermoeiend om zelfs de meest simpele dingen gedaan te krijgen in AppleScript Studio, mede dankzij de omslachtige syntax van AppleScript. Het was zo slecht dat je beter af was met het leren van Objective C.

Maar nu heeft Apple een hele waslijst aan problemen de wereld uitgeholpen met AppleScript-Objective C (ASOC). Om te beginnen is het synchroniseren van de talen flink verbeterd, waardoor je minder code eruit hoeft te rammen. Ik heb al een moment gehad dat ik bij een taak de hoeveelheid code kon terugbrengen tot een factor vier.

Je hoeft ook niet langer te wachten op de nieuwe Cocoa-functie in AppleScript. Daardoor kan het nu werken op de manier zoals we dat zien in Ruby, Python of zelfs Objective C in Xcode, zoals je mag verwachten. Voor beheerders die werkten met AppleScript, maar een pesthekel hadden aan AppleScript Studio, is dit een enorme verbetering. Dit laat zien dat Apple zijn AppleScript nog steeds serieus neemt.

Wat missen we nog?

Wellicht heb je gemerkt dat de veelgeroemde ondersteuning voor Exchange ontbreekt op mijn lijstje. Dat komt omdat ik geen Exchange 2007-server draai, en dat is voor mij dus geen voordeel net als dat bijvoorbeeld de VPN-verbeteringen niets betekenen als je geen Cisco VPN gebruikt. Ik ben een Kerio-gebruiker, dus als Kerio webservices gaat ondersteunen in zijn Exchange-connector, dan kijk ik daar zeker naar.

Er is dus geen enkele lijst denkbaar waarin iedere gebruiker zich kan herkennen. Dus mocht je een functie missen die hier niet staat: word niet boos, en geef een suggestie in de comments hieronder of mail het naar de redactie.

Bron: MacWorld Bron: Techworld