Het vermijden van de valkuilen is een stuk makkelijker dan er weer uitklimmen op het moment dat je er in bent gevallen, aldus Scott Bittler van Gartner. Goed uitkijken geeft dus betere resultaten bij EA projecten en verlaagt het risico dat ze mislukken.

De belangrijkste factor waar EA projecten over struikelen is volgens Gartner een verkeerde projectleider. Vaak worden hier de beste architecten voor aangesteld, maar dat zijn niet altijd de mensen met de beste leiderscapaciteiten. De projectleider moet volgens Gartner vooral enthousiast zijn, goed in de communicatie, maar ook gerespecteerd en strategisch onderlegd.

EA is geen eiland

Veel van de andere valkuilen hebben ermee te maken dat het EA team op een eilandje komt te staan binnen het bedrijf, waardoor er over en weer geen begrip is. Omdat de IT-architectuur niet op zichzelf staat en gebruikt moet gaan worden door afdelingen binnen het bedrijf, is zo’n scenario gedoemd te mislukken. Doelen van de IT-afdeling en van de rest van het bedrijf moeten op een lijn liggen. Daarom moet er goed geluisterd worden naar wat er precies nodig is. Bovendien moet de rest van het bedrijf betrokken worden bij, of in ieder geval goed geïnformeerd worden over het project.

De sleutel voor enterprise architecten is volgens Bittler dat ze niet moeten proberen om een zo perfect en elegant mogelijke architectuur neer te zetten, maar dat ze ervoor moeten zorgen dat hun architectuur aangepast kan worden op toekomstige ontwikkelingen.

Bron: Techworld