Gottlieb Daimler was bijvoorbeeld de eerste die een prototype wagen met ontbrandingsmotor maakte. Dat deed hij al in 1885, maar de technologie nam pas echt een hoge vlucht toen de T-Ford ten tonele verscheen, die door de massaproductie betaalbaar werd voor de massa’s. En dat had weer grote invloed op alles om ons heen, op waar we wonen en werken tot aan de schade die het aanbracht aan de leefbaarheid van onze planeet.

De volgende 12 technologieën hebben onze levens op een heel simpele manier diepgaand veranderd, zowel ten goede als ten kwade.

1. Zenith Flash-Matic TV Remote (1955)

Wanneer ben je voor het laatst opgestaan om van zender te wisselen? Of wanneer heb je je auto voor het laatst met een sleutel open gemaakt, of heb je een knop aangeraakt op je stereoinstallatie?

Daarvoor kun je de Flash-Matic bedanken, de eerste draadloze tv afstandsbediening, die knipperende lichten gebruikte om de tv aan en uit te zetten, het volume te regelen en van zender te wisselen.

De Zenith Flash-Matic werd in 1955 geïntroduceerd, en werd al snel opgevolgd door de Zenith Space Command, die ultrasonische golven gebruikte om de tv aan te sturen. Dat apparaat bepaalde de levens van de bankzitters, totdat de infrarood afstandsbediening het in de jaren 80 overnam.

Voordat de afstandbediening verscheen, keken kijkers vaak naar één kanaal tot het testbeeld verscheen. In Nederland had je op dat moment niet veel meer zenders, maar in de VS werden de tv-producenten ineens gedwongen om de kwaliteit op te schroeven, zodat ze hun kijkers konden behouden. Bovendien kwam er meer plaats voor nieuwe zenders. Tegenwoordig kun je zelfs een iPhone app gebruiken om niet alleen je tv mee te bedienen, maar ook je PVR, computer, audioapparatuur, de lichten in je huis, inbraakalarm en bepaalde auto’s. Je hoeft eigenlijk nooit meer op te staan.

2. Sputnik (1957)

Zoals elk succesvol project heeft het internet vele vaders. Maar de vroegste is toch wel een brok aluminium van bijna 100 kilo, dat op 4 oktober 1957 in een baan om de aarde werd gebracht. Sputnik was niet alleen het begin van de ruimtewedloop, maar ook het begin van de technologische koude oorlog die leidde tot de oprichting van het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA, of ARPA).

In zijn boek ‘The Virtual Community’ schrijft Howard Rheingold: “ARPA mocht op zoek gaan naar visionairs en wilde ideeën en kon daaruit de levensvatbare plannen filteren.”

“Toen [MIT professor J. C. R. Licklider op het idee kwam dat nieuwe manieren om computers te gebruiken de kwaliteit van onderzoek over de hele linie kon verbeteren, doordat onderzoekers en kantoorpersoneel beter gereedschap kregen, werd hij ingehuurd om ARPA’s Information Processing Techniques Office op te zetten.”

Licklider en zijn opvolgers bij ARPA zochten altijd naar ‘onorthodoxe programmeergenieën’ – de hackers van die tijd. Het resultaat was ARPAnet, de voorloper van het internet van vandaag. Zonder de ruimtewedloop zou het internet misschien dus niet hebben bestaan. Andere neveneffecten zijn geavanceerde microprossesors, grafische interfaces en memory foam matrassen.

3. Atari Pong (1972)

In de vroege jaren 70 zou niemand met een beetje gezond verstand hebben voorspeld dat het overslaan van een kleine pixelbal tussen twee rechthoekige ‘peddels’ een gaming industrie tot gevolg zou hebben waarmee per jaar 22 miljard dollar wordt verdiend. Pong was niet de eerste spelcomputer voor thuis, maar de geweldige populariteit van de thuisversie (geïntroduceerd in 1976) heeft wel geleid tot de eerste thuispc’s, en ook tot onze huidige console gameindustrie.

Maar Pong is verre van een museumstuk. Afgelopen maart hebben studenten van het Imperial College in Londen nog aangekondigd dat ze een versie van Pong hadden ontwikkeld die alleen met je ogen kan worden aangestuurd.

Een webcam die aan een bril is vastgemaakt gebruikt infrarood licht om de bewegingen van een oog te volgen. Software vertaalt dat vervolgens in de beweging van de rechthoekige peddel op een scherm. Het idee is om computerspellen toegankelijker te maken voor mensen met een handicap. Zelfs vandaag de dag is Pong dus nog vernieuwend.

4. IBM PC Model 5150 (1981)

Voordat IBM de PC in augustus 1981 op de wereld losliet, waren er zeker een tiental compleet incompatibele personal computers, die allemaal hun eigen software en randapparatuur nodig hadden. Niet lang na augustus 1981 waren dat er nog maar drie: de PC zelf, een dozijn clone-bouwers die hun best deden om het design van IBM zo dicht mogelijk te benaderen, en die vervelende gasten van Apple.

Het merk IBM veranderde de personal computer van speelgoed voor hobbyisten en gamers in een echte business tool, terwijl software als Lotus 1-2-3 en Wordstar bedrijven ook echte redenen gaven om ze te kopen.

Door de open architectuur van de PC konden softwareontwikkelaars en clonebouwers standaardiseren op één chipset en op één besturingssysteem. Dat drukte de kosten, waardoor de pc alomtegenwoordig werd, en de manier van werken helemaal veranderde. We eren hier de Apple II (en VisiCalc) omdat ze bewezen hebben dat personal computers meer waren dan speledingetjes, maar we danken IBM dat ze er een industrie van hebben gemaakt.

5. Motorola DynaTAC 8000X (1983)

Hij is enkele tientallen centimeters lang, weegt meer dan een kilo, en met een prijskaartje van enkele duizenden guldens zou de DynaTAC 8000X voor de hippe iPhone-adepten van vandaag onherkenbaar zijn als mobiele telefoon.

Maar de unit op schoendoosformaat, die onsterfelijk werd gemaakt door Michael Douglas in Wall Street uit 1987, was wel degelijk de eerste commercieel beschikbare mobiele telefoon die zonder tetheren werkte op een externe energiebron.

Pas toen Motorola in 1996 de StarTAC introduceerde, werden mobiele telefoons wat gladder van uiterlijk, en pas met de Motorola Razr (2004) werden telefoons echte modeverschijnselen. Maar die zouden niet hebben bestaan zonder die oudere generatie. De DynaTAC heeft de manier waarop en waar we communiceren voorgoed veranderd.

6. IBM ThinkPad 700C (1992)

De eerste draagbare pc’s verschenen begin jaren 80, maar laptops werden pas statussymbolen toen IBM in 1992 met de eerste ThinkPads kwam. Al snel daarna kon je je niet meer in de directiekamer vertonen als er geen felgekleurde TrackPoint in het midden van je toetsenbord prijkte.

Onder de hogere managers ontstond een grote vraag naar de nieuwe IBM laptops. Wilde je iets betekenen, dan moest je er een hebben. Voordat de laptop verscheen zullen de meeste bobo’s niet eens geweten hebben hoe ze een email moesten verzenden, of hoe ze office software moesten opstarten, maar nu leerden ze dat ineens verbazingwekkend snel. En vervolgens ontstond er een sneeuwbaleffect. Laptops hebben de communicatie tussen IT en zakenmensen voorgoed veranderd.

Met de ThinkPad was technologie namelijk niet meer alleen voor de geeks uit de krochten van het bedrijf, maar het werd ook cool. En de zakenwereld is nooit meer hetzelfde geworden.

7. Breedband (1995)

Het internet, het wereldwijde web, Amazon, Google, Youtube, ze hebben de spelregels allemaal op hun eigen manier veranderd. Maar hun impact werd pas echt gevoeld toen de bits zo snel door de kabels gingen dat wij er niet meer op hoefden te wachten tot we een ons wogen.

Pas in 1995, toen Rogers Communications in Canada de eerste cable internet service lanceerde, konden consumenten van het web genieten met hogere snelheden dan 56 kbps. Vervolgens, in 1999, verscheen DSL. Nu hebben we 3G. En 4G wireless breedband lijkt alles opnieuw te gaan veranderen.

8. De Slammer Worm (2003)

Het is moeilijk om één enkele boosdoener aan te wijzen die verantwoordelijk is voor de opkomst van de malware. Maar de Slammer/Sapphire worm is een uitstekende kandidaat. In januari 2003 bracht deze worm op anabolen zowat alles op de knieën, van netwerk servers tot betaalautomaten, waardoor er binnen tien minuten voor miljarden schade werd aangericht. Dat bleek het begin van een nieuw tijdperk in de internetbeveiliging. Na Slammer explodeerde het aantal aanvallen, en hun geavanceerdheid.

In 2005 kreeg het Duitse antivirus testlab AV-Test per dag gemiddeld 360 unieke stukken malware binnen, aldus de beveiligingsonderzoekers Maik Morgenstern en Hendrik Pilz. In 2010 was dat aantal opgelopen tot 50.000 per dag, ofwel bijna 20 miljoen nieuwe virussen per jaar.

“Ik denk dat het toenemend aantal nieuwe malware een van de grootste ‘game changers’ is”, zegt AV-Test oprichter Andreas Marx. “De malware is geoptimaliseerd om niet gedetecteerd te worden door AV producten. En als er eenmaal een signature is, dan wordt de malware weer veranderd.”

Nog een andere verandering na Slammer: Malware is nu een tool voor professionele cybercriminelen, in plaats van speelgoed voor vandalen.

9. Apple iTunes (2003)

Natuurlijk, de iPod was een mooie kleine gadget, en dat geldt ook voor de iPhone en de iPad. Maar zonder de muziekwinkel van Apple was de iPod gewoon een apparaatje geweest voor het afspelen van je geripte en illegaal gedownloade muziekjes.

Zonder de videowinkel zouden we nog steeds op Hollywood moeten wachten, voordat ze daar eindelijk hun wurggreep op de content loslieten. En zonder de App Store zou de iPhone gewoon een telefoon zijn, en de iPad zou niet eens bestaan.

Het is dan ook niet vreemd dat er intussen meer dan 10 miljard nummers, 370 miljoen afleveringen van tv series en drie miljard apps zijn gedownload, sinds de iTunes Store in april 2003 zijn deuren opende. Daardoor kregen mensen een makkelijke manier om content te kopen. En nu dat makkelijk kan, willen ze ook echt kopen. Eigenlijk ligt dat heel erg voor de hand, maar de entertainmentbonzen hadden daar blijkbaar Steve Jobs voor nodig om het uit te leggen.

10. Wordpress (2004)

Weblogs hebben de regels van de media herschreven. Over elk onderwerp dat je kunt bedenken zijn er tientallen, zo niet duizenden, blogs die het tot in de kleinste details bespreken. Voortaan voelt iedereen zich journalist, en iedereen is expert.

Je kunt geen platform aanwijzen dat in zijn eentje verantwoordelijk is voor dit fenomeen, maar het open source Wordpress (en zijn gratis blog site, wordpress.org) is wel het belangrijkste, in ieder geval onder de meest populaire blogs.

Uit onderzoek blijkt dat een op de drie Netizens regelmatig blogs lezen. Blogs zijn een integraal deel geworden van elke mediacampagne. Bedrijven zoals Google en Facebook gebruiken hun officiële blogs om daar hun grote productaankondigingen te doen, terwijl onofficiële blogs bedrijven als Apple steeds net ietsje voor zijn in de bekendmaking van nieuwe producten. En of je het nou leuk vindt of niet, blogs vormen 24 uur per dag een belangrijke bron voor het nieuws. Wij zijn de media!

11. Capacitieve touchscreens (2006)

Wat maakte de iPod Touch anders? Was het die geek op het podium met zijn coltrui? Nee, het was dat magische capacitieve aanraakscherm, dat de elektrische eigenschappen van je lichaam gebruikt om de plaats en de bewegingen van je vinger te bepalen.

De capacitieve schermen zijn in 1999 gepatenteerd door Dr. Andrew Hsu van Synaptics, en ze waren voor het eerst te zien op de LG Prada in 2006. Maar pas door de iPod Touch en later de iPhone werd de technologie echt mainstream, waardoor er een nieuwe generatie apps opkwam, waarbij je moet tikken, vegen en knijpen.

Apple heeft het capacitieve aanraakscherm dus niet uitgevonden, maar hun implementatie van de technologie in de eerste iPhone heeft de hele smartphonemarkt op zijn kop gezet. Apple was de eerste die touch consistent genoeg maakte voor de gewone gebruiker. Daardoor konden ze de hele voorkant van hun telefoon met het scherm bedekken, waardoor een echt vernieuwend apparaat ontstond.

Tegenwoordig moet natuurlijk elk hip mobiel apparaat over deze functionaliteit beschikken. Het aanraakscherm heeft smartphones en hun grotere broertjes als de iPad tot de apparaten van het nieuwe millennium gemaakt. Je hebt geen coltrui nodig om dat te kunnen zien.

12. De cloud (2010)

Wazig? Misschien. Gehyped? Zeer zeker. Maar het altijd bereikbare internet zal de spelregels ingrijpender veranderen dan alle bovengenoemde technologieën bij elkaar. Waarom? Omdat de cloud het internet in feite verandert in een nutsvoorziening. Je drukt op een knop en het is klaar voor gebruik.

Het zal net zoiets zijn als water en elektriciteit, die in de plaats zijn gekomen voor bronnen en generatoren. We gebruiken de voorziening van de cloud om gegevens op te slaan, te benaderen en om data te delen, of het nu om Flickrfoto’s gaat, om YouTubevideo’s of Google Docs. De cloud verlost de gebruikers van eigen opslag, terwijl ze hun data wel overal vandaan kunnen benaderen..

Het net is dus begonnen met een satelliet die in een lage baan om de aarde werd gebracht, en nu ligt de toekomst in de wolken. Dat klinkt alsof het zo heeft moeten zijn.

Bron: Techworld