SNMPmon

Test je SNMP-configuratie zonder meteen je hele enterprise monitoring systeem op te hoeven starten. SNMPmon geeft je de configuratiegegevens van al je routers, switches en servers, en biedt je meteen een snelle en simpele manier om de SNMP OID (Object Identifier) in te duiken. Zo kun je je eigen SNMP queries maken als een MIB (Management Information Base) niet of niet volledig beschikbaar is. Dit tooltje is vooral handig als je de configuraties van je apparatuur gaat upgraden van SNMP 1 of 2 naar het veel veiliger SNMP 3.

SNMPmon 5.3.0

Prijs: € 3,99

Ontwikkelaar: Marcio Almeida

Geschikt voor: iPhone en iPad, iOS 4.0 en later

NetScanner

Alleen voor dit SNMP-tooltje is het al bijna de moeite waard om een iPad aan te schaffen. NetScanner is eenvoudiger te gebruiken dan de meeste SNMP query tools die voor Windows en Mac beschikbaar zijn. Voer gewoon je SNMP-gegevens in en scan het subnet. Als je meerdere identiteiten gebruikt, kan NetScanner ze allemaal voor je proberen als je een query opzet. Als je al bent overgestapt op SNMP 3 toont NetScanner een enorme hoeveelheid informatie over je lokale netwerkapparatuur, en het voegt apparaten buiten je lokale netwerk toe op basis van IP, range of subnet. Zelfs zonder een volledige set inloggegevens vindt NetScanner allerlei apparaten op je netwerk en geeft het je standaardinformatie zoals de leverancier en het type apparaat. Het toont zelfs alle open poorten, dus een aparte poortscanner heb je niet meer nodig.

NetScanner 2.7

Prijs: € 5,99

Ontwikkelaar: Free Range Developers

Geschikt voor: iPad, iOS 5.1 en later

Network Toolbox

Als echte netwerk-geek kan je geen diagnostische tools genoeg hebben. Wat vooral goed is aan deze app is dat het port scanning en whois lookup toevoegt aan de informatie die je van NetTools krijgt. De echte kracht van Network Toolbox schuilt in het configuratiemenu, waar je kunt opgeven hoe groot en hoe vaak je wilt pingen, hoe je je traceroutes wilt invullen (timeouts, time to live), en meer van dat soort specifieke zaken (potscan delay, packet size, range). Er zit ook een LAN tool in die de ARP table voor de iPad toont - handig, maar wel beperkt tot je draadloze verbinding.

Network Toolbox 1.05

Prijs: € 0,79

Ontwikkelaar: Wyllys Ingersoll

Geschikt voor: iPhone en iPad, iOS 4.2 of nieuwer

Mocha RDP

Totdat we allemaal zijn overgestapt op PowerShell voor Windows server management, blijven we remote desktop clients nodig hebben. Mocha RDP is een mooie oplossing voor de iPad, met name vanwege de ondersteuning van multitouch gebaren waarmee je de Windows desktop naar behoefte kunt vergroten en verkleinen. Je kunt je afvragen of het altijd zo verstandig is, maar je kunt deze RDP client zowel je gebruikersnaam als je wachtwoord laten onthouden, mits je groepsbeleid dat toestaat. Als de app zelf nou ook nog met een wachtwoord beveiligd was, zouden we er minder moeite mee hebben. Mocha RDP heeft ook voor iedere server een handige wake-on-LAN optie in z'n configuratie verstopt. Dus hoef je daarvoor niet meer de Depicus Wake On Lan app (€ 1,59) te gebruiken.

Mocha RDP 2.9

Prijs: € 4,99

Ontwikkelaar: MochaSoft

Geschikt voor: iPhone en iPad, iOS 3.0 of nieuwer

NetTools

De basisdingen moet je nooit onderschatten. Je staat er soms versteld van hoeveel je nog kunt opmaken uit simpele dingen als ping, traceroute en DNS, als je netwerkproblemen moet oplossen. NetTools is het eerste tooltje dat je opent als iemand je belt om hulp. Dankzij dit appje hoef je nooit meer te vragen of het apparaat wel aan staat. Scheelt pijnlijke vragen.

NetTools 1.7

Prijs: € 2,99

Ontwikkelaar: Terminal Software

Geschikt voor: iPhone en iPad, iOS 3.1 of nieuwer

iSSH

Er is een simpele regel: Gij zult nimmer onversleutelde logins toestaan. Dat betekent dat het goede oude telnet eruit ligt, en dat het nu allemaal SSH is (Secure Shell). iSSH heeft praktisch alles wat je nodig hebt om op een *NIX machine te kunnen werken: het combineert ondersteuning voor een brede reeks terminal-emulaties (VT100, VT102, VT220, ANSI en xterm) met een getunnelde VNC client, RDP en x-server. Als je wilt kun je zelfs een key uitwisselen voor public-key/private-key authenticatie. Het is misschien wat prijzig voor een iPad app, maar voor die acht euro krijg je wel een erg complete set functionaliteiten.

iSSH - SSH / VNC Console 5.3.1

Prijs: € 7,99

Ontwikkelaar: Zinger-Soft

Geschikt voor: iPhone en iPad, iOS 3.2 of nieuwer

Decibel Meter Pro

Dit is een beetje een gadget, en als je niet zelf ergens een goed gekalibreerde decibelmeter hebt liggen, moet je vooral geen beleid baseren op de metingen van Decibel Meter Pro. Maar de tool geeft je in elk geval een mooie indicatie van hoeveel herrie je servers maken. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om het geluid dat een nieuwe server maakt te vergelijken met dat van de bestaande units.

Decibel Meter Pro 2.0.5

Prijs: € 0,79

Ontwikkelaar: Performance Audio

Geschikt voor: iPhone en iPad, iOS 4.0 of nieuwer

iVMControl

Helaas zijn de managementtools van VMware zelf nog steeds alleen beschikbaar voor Windows, maar deze third party app stelt je toch in staat vanaf je iPad verbinding te leggen met vCenter of ESX/ESXi servers. Voor kleine dingetjes, zoals snel een ISO mounten, een alarm opvolgen of vMotion op gang brengen, ben je niet meer helemaal afhankelijk van je Windows laptop. Natuurlijk is iVMControl niet helemaal vergelijkbaar met VMwares Windows-client, maar liever dit dan een RDP-sessie opzetten (met alle lag die daarbij komt) met een machine waar die tool wel op draait.

iVMControl 2.3.11

Prijs: € 7,99

Ontwikkelaar: Project Eureka

Geschikt voor: iPhone en iPad, iOS 3.2 of nieuwer

Multi Measures

Het simpele waterpas-tooltje op je iPad, kun je vervangen voor deze app. Multi Measures combineert 10 handige tools: een hoekmeter (protractor), een lineaal, twee verschillende waterpassen, een schietlood, een seismograaf, een stopwatch, een timer (in verschillende smaken), een metronoom en een teslameter voor magnetische velden. Het is net als met een Zwitsers zakmes: lang niet alles is even handig, maar het voelt goed om het allemaal bij de hand te hebben. In de praktijk kun je het gebruiken om bijvoorbeeld beeldschermen en racks recht te zetten.

Multi Measures 2.5.0

Prijs: € 1,59

Ontwikkelaar: SkyPaw

Geschikt voor: iPhone (€ 0,79) en iPad, iOS 3.0 of nieuwer

Air Display

Zelfs naar Apple-begrippen is dit niet echt een goedkope app, maar het is zeker goedkoper dan een extra monitor, en als je de Air Display app hebt gekocht, kun je de bijbehorende Windows- of Mac-software gratis downloaden. Voor alle duidelijkheid: de app is bedoeld om je iPad te kunnen gebruiken als extra (touch)scherm, naast je normale monitor. Jammer is wel dat het alleen werkt als je op hetzelfde wifi-netwerk zit als de pc of mac waarvan je het beeld wilt tonen. Voor HD video is het ook net wat te beperkt (schokkerig beeld), maar gewoon videobeeld werkt goed. Alles bij elkaar prima bruikbaar voor de meeste toepassingen die niet overdreven grafisch intensief zijn.

Air Display 1.6

Prijs: € 7,99

Ontwikkelaar: Avatron Software

Geschikt voor: iPhone en iPad, iOS 4.3 of nieuwer

ScreenChomp

ScreenChomp lijkt een simpel tooltje voor schoolkinderen, maar het is zoveel meer. Met deze app kun je afbeeldingen importeren waarop je aantekeningen kunt maken met een pennetje (of je toetsenbord, of icoontjes), terwijl je al doende je eigen commentaar inspreekt dat wordt opgenomen. Het resulterende filmpje wordt ge-upload naar ScreenChomp.com, dat je een url geeft die je met iedereen kunt delen. Het is verdraaid handig om bijvoorbeeld een kaartje te maken met rij-instructies naar een bepaalde afgelegen locatie, om even snel uit te leggen hoe je de servers in het rack geplaatst wilt hebben of hoe bepaalde apparatuur moet worden aangesloten, maar ook om bijvoorbeeld belangrijke zaken te omcirkelen op websites, screenshots of foto's die je ter plekke maakt met je iPad.

ScreenChomp 1.3

Prijs: Gratis

Ontwikkelaar: TechSmith

Geschikt voor: iPad, iOS 4.2 of nieuwer

Hot-e-V

Deze Australische app is op het moment van schrijven de enige iPad-app die ondersteuning biedt van het RemoteFX client protocol: een alternatief voor RDP dat gebruik maakt van grafische processors in de server om 3D-beelden naar thin clients te sturen. Zware grafische applicaties als AutoCAD, Revit en Matlab die op shared virtual machines draaien, doen dat op deze manier even snel of zelfs sneller dan vanaf een eigen werkstation. Om eerlijk te zijn is het nog steeds een drama is om RemoteFX aan de praat te krijgen onder Windows Server 2008 R2 SP1, maar als Windows Server 2012 straks werkelijk wordt uitgerust met een doodsimpele RemoteFX-implementatie, ben je er in elk geval klaar voor.

Hot-e-V 1.0

Prijs: € 11,99

Ontwikkelaar: ThinLinX

Geschikt voor: iPad, iOS 4.3 of nieuwer

Evernote

De meest verrassende tool hebben we tot het laatst bewaard. Evernote kun je op al je apparaten zetten, en vervolgens kan het Microsoft OneNote volledig verdringen als belangrijkste manier om projecten te documenteren. Een goede truc is dat je je smartphone gebruikt om foto's te maken van de serienummers van servers, computeronderdelen, verzenddocumenten, rack layouts et cetera, die je vervolgens in Evernote importeer om er kanttekeningen bij te plaatsen. Het heerlijke is dat die afbeelding vervolgens automatisch beschikbaar is op al je apparaten, zodat je altijd al je aantekeningen bij de hand hebt. Dat maakt het echt een onmisbare tool.

Evernote 4.2

Prijs: Gratis

Ontwikkelaar: Evernote Geschikt voor: iPhone en iPad, iOS 3.0 of nieuwer