Python: "Dive into Python 3"

Python stijgt nog steeds in populariteit en wordt zelfs standaard meegeleverd met veel Linux distributies. Nu Python 3 wat vaker wordt gebruikt dan Python 2, is het wellicht verstandig je te verdiepen in alle nieuwe features die het derde deel ondersteunt. "Dive into Python 3" is een mooi boek om programmeurs bekend te maken met de taal en het bevat enkele secties die over het omzetten van code van Python 2 naar Python 3.

C++/Java/Python: "Think Python/C++/Jaca: How to Think Like a Computer Scientist"

Een andere mooie introductie voor Python is "Think Python", dit boek is zeer gedetailleerd en legt in geuren en kleuren uit hoe de taal in elkaar steekt. De uitgever Green Tea Press, heeft ook boeken voor C++ en Java.

Git: "Learn Version Control with Git"

Open source is niet alleen een manier van programmeren en de explosieve populariteit van GitHub (en Git) hebben de source code en version control in de handen van miljoenen gebracht. Het gebruik van Git kan nogal overweldigend zijn, dit boek neemt de beginner aan het handje en legt uit hoe Git werkt en programmeurs verschillende versies van hun code laat managen. Het boek bevat duidelijke illustraties voor zowel macOS als command-line-gebruikers.

C/Python/Ruby: "The Hard Way"

Zed Shaw's "The Hard Way" programmeurboeken heeft een hoop fans. Het boek richt zich op de student en gooit deze meteen in het diepe, vandaar ook de titel. Shaw heeft boeken voor C, Python en Ruby. De strenge aanpak is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar er zijn maar weinig andere boeken die zo diep in de materie duiken.

Clojure: "Clojure -Functional programming fort he JVM

Clojure, een LISP-achtige taal die in de Java Virtual Machine draait, is behoorlijk populair aan het worden vanwege de manieren waarop het functioneel programmeren implementeert en programmeurs helpt het maximale uit het Java ecosysteem te halen.

Clojure onder de knie krijgen is echter behoorlijk pittig, zeker als je niet bekend bent met de LISP syntaxis. Dit boek neemt nieuwkomers aan de hand en maakt ze bekend met de basics van de Clojure syntaxis. Doorgewinterde Clojure programmeurs kunnen aan de slag met The Clojure Cookbook" vol met recepten die je de taal goed machtig maken in een productie-omgeving.

Linux: "Linux from Scratch

De beste manier om Linux te leren is door het te gebruiken, tenminste, dat zegt men. "Linux from Scratch leert je het besturingssysteem kennen door zelf vanaf de grond op een eigen distributie te bouwen. Er zijn maar weinig boeken die zo diep op het systeem in gaan als deze serie.

We begrijpen dat niet iedereen erop zit te wachten een eigen distributie te bouwen voor in een productie-omgeving, maar het helpt, toch helpt dit wel het systeem door en door te leren kennen. Als de dat eenmaal onder de knie hebt kan je ook kijken of je een superveilige versie kan bouwen met behulp van het "Hardened Linux from Scratch"- en "Automated Linux From Scratch"-boek.

Go: "An Introduction to Programming in Go"

Dit boek biedt een recht door zee, multi-platform introductie voor Go (of Golang), Google's C-achtige taal die steeds populairder wordt. Er wordt een volledige sectie gewijd aan de belangrijke punten van de programmeertaal. Het boek behandelt de kern-onderdelen van Go.

Een andere manier om Go te leren is door het boek "Go by Example te lezen. Het boek heeft een korte uitleg, maar staat vol met handige voorbeelden.

JavaScript: "Human JavaScript

Douglas Crockford's "JavaScript: The Good Parts" is een geweldig boek om Javascript onder de knie te krijgen. "Human JavaScript" is juist ontworpen om mensen te leren hoe mensen JavaScript effectief kunnen gebruiken voor standaard applicatie: Het bouwen van native HTML5-apps die leesbaar zijn en goed te onderhouden (lees, "menselijk"). Als je een gedetailleerdere kijk wilt op de nieuwe generatie van JavaScript, kijk dan eens naar " Understanding ECMAScript 6

Hadoop: "Hadoop Illuminated"

Dit boek is niet alleen bedoeld voor technisch onderlegde mensen, maar meer voor iedereen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp. "Hadoop Illuminated" Legt uit welke nieuwe elementen in het Hadoop ecosysteem (bijvoorbeeld Spark. Ook YARN komt aan bod. Kortom, dit is een zeer bruikbaar boek.

Programmeer theorieën: "Structure and Interpretation of Computer Programs"

Een van de grootvaders van moderne computing-boeken is Structure and Interpretation of Computer Programs (ook wel bekend als SICP). Het was ooit een boek dat gebruikt wordt op het MIT om programmeren te leren. Het is geen makkelijk boek en gebruikt een LISP-centrische kijk op het programmeren. Veel programmeurs hebben dit boek in handen gehad en het heeft hun kijk op programmeren voor altijd veranderd. Het boek kan gelezen worden in PDF of HTML5.