Android gaat steeds meer de zakelijke kant op. Toch zijn er nog steeds systeemadmins die terughoudend zijn vanwege de vele malwareverhalen, al blijken er amper echte praktijkvoorbeelden te zijn. terwijl Google steeds meer beveiligingslagen toevoegt aan het systeem. Los van het besturingssysteem moet er natuurlijk ook gekeken worden naar het algehele ecosysteem. De vraag of ontwikkelaars genoeg kwaliteitsapps hebben gemaakt om Android-toestellen echt bruikbaar te maken in het bedrijfsleven. Het antwoord op die vraag verschilt van bedrijf tot bedrijf en hangt uiteraard af van specifieke wensen en eisen. Je kan wel een idee krijgen wat er allemaal mogelijk is als je kijkt naar alle op enterprise gerichte apps.

Wij hebben een grote groep apps bekeken en onderzocht of deze goed van pas kunnen komen op de werkvloer en deze onderverdeeld in verschillende categorieën.

E-mail en Agenda

Dit is een makkelijke, toch? Als je bedrijf Exchange gebruikt zal Microsoft's Outlook Android client de beste manier zijn om je Android toestellen te verbinden met deze server. Je e-mailtjes, agenda en zelfs bestanden op je OneDrive of andere cloudopslag-oplossing kunnen makkelijk gebruikt worden dankzij de bekende interface die elke Microsoft-gebruiker al door en door kent. De app werkt op zo'n beetje elke moderne androidmachine (minimaal Android 4.0 uit 2011).

Daarnaast kan je ook gebruik maken van Google's eigen apps waaronder Gmail en Calendar. En als je Google's clouddiensten gebruikt of externe POP of IMAP verbindingen kan je die ook netjes laten Managen door Gmail nu Google eindelijk universele exchange compatibiliteit heeft geimplementeerd in Gmail. Dankzij deze set hoef je niet per sé de apps van Microsoft te gebruiken als je op een Exchange netwerk zit, maar gewoon de standaard-apps van Google.

Op de volgende Pagina: Office suites en notities

Office suites

Wat heb je aan een Android-apparaat zonder office suite? Niet zo heel veel. Gelukkig zijn er een aantal zeer goede opties waar je uit kan kiezen. Microsoft was zelf nogal laat met diens oplossing voor Android-apparaten maar de volledige versies van Word, Excel en Powerpoint zijn eindelijk beschikbaar en nog goed ook, zeker voor bedrijven die al hebben geïnvesteerd in Microsoft's platform.

Neem je geen genoegen met Microsoft's oplossing? kijk dan eens naar de 3rd-party Officesuite-app van Mobisystems. De geweldige UI en uitgebreide featureset zorgen ervoor dat dit pakket ook een zeer goede keuze is voor bedrijven die geen Office 365-abonnement hebben. Het enige nadeel van deze suite is het complexe prijsmodel. Deze is onnodig ingewikkeld.

Ten slotte kan je ook in dit geval kiezen voor Google's eigen oplossingen. Maakt jouw bedrijf gebruik van Google's cloud-oplossingen? Dan is het een fluitje van een cent om met Docs, Sheets en Slides aan de gang te gaan. Deze apps hebben een zeer goede synchonisatiefunctie aan boord en je kan bovendien realtime met meerdere collega's tegelijk aan een document werken. Toch zijn deze apps niet zo uitgebreid als het pakket van Microsoft of andere desktop-oplossingen als LibreOffice.

Het maken van notities

Even snel een aantekening maken tijdens een vergadering? Waarom zou je dan een uitgebreide tekstverwerker gebruiken? Even snel een simpele notitie maken is iets dat al een hele tijd goed mogelijk is op je smartphone. Microsoft's OneNote-app sluit naadloos aan op Office 365 OneDrive for Business van Microsoft en heeft een flinke waslijst aan features waaronder het maken van verschillende notitieboeken, het omzetten van handgeschreven notities en zoeken naar teksten in afbeeldingen.

Een ander mooi alternatief is Evernote. Ook deze apps heeft praktisch alle eerder genoemde voor het maken en beheren van notities.

Als je bedrijf gebruikt maakt van Google's clouddiensten is Google Keep een goede app. Deze lichtgewicht app is minder zwaar dan de andere twee apps en heeft een zeer goede integratie met alle andere Google-apps.

Op de volgende pagina: Team team team

Onderlinge communicatie voor teams en klanten

De meeste populaire software voor communicatie op enterprise-niveau is inmiddels ook gewoon netjes te halen uit de Google Play store. De meest gebruikte app is toch wel Slack. Een van de beste alternatieven is HipChat. Mocht je bedrijf vooral zaken doen met Cisco kan je aan de slag met Cisco Spark.

Paat je liever face-to-face met je collega's kijk dan eens naar Cisco WebEx, Skype for Business van Microsoft of GoToMeeting. Uiteraard heeft Google ook op dit vlak een app te weten Hangouts. Deze app heeft een gratis audio- en videobel-fuctie aan boord voor hele groepen mensen.

Business Management

Ook specifieke business management software is tegenwoordig te vinden in de app-store van Google. Apps als Salesforce en Workday kunnen direct worden gedownload en ook uitgebreidere tools als Trello en Basecamp zijn daar te vinden.

Bedrijven die medewerkers in dienst hebben die veel onderweg zijn kunnen aan de slag met Expensify. Deze app geeft gebruikers de mogelijkheid bonnen te verzamelen buiten de deur. Het enige dat de gebruiker hiervoor hoeft te doen is het openen van de app en een foto maken van de bon. De software haalt zelf alle belangrijke informatie op (door middel van onder andere OCR). De app kan deze data zelfs exporteren naar andere formaten waardoor programma's als Excel, Salesforce of Microsoft Dynamics de data makkelijk kunnen importeren.

Op de volgende pagina: Bestandsmanagement en VPN

Bestandsmanagement

Bedrijven die afhankelijk zijn van de cloud voor het versturen of opslaan van bestanden kunnen met de officiële apps van Microsoft (OneDrive), Google (Drive) en Dropbox aan de slag. Deze apps kunnen bestanden uploaden, downloaden, manipuleren of delen.

Daarnaast kunnen Android-apparaten ook worden gebruikt om lokaal bestanden te beheren en te manipuleren. In tegenstelling tot het veel restrictievere iOS hebben gebruikers toegang tot het lokale bestandssysteem van de toestellen op dezelfde manier als op desktop-computers. Simpele bestandsmanagers als OI filemanager zorgen ervoor dat je kan bladeren door de bestanden en mappen van je Android-apparaat en zo opgeslagen documenten kan managen, bewerken, doorsturen of delen met welke andere app dan ook. Erg handig voor (lokaal opgeslagen) bijlagen bijvoorbeeld.

VPN en remote verbindingen

Het hebben van beveiligde verbindingen is van groot belang voor gebruikers die zaken doen terwijl ze gebruik maken van een Wifi-verbinding. Met de Anyconnect-app van Cisco kan je makkelijk en snel VPN-verbindingen opzetten met bedrijven die gebruik maken van het Cisco-ecosysteem. Kleinere bedrijven kunnen gebruik maken van Opera's SurfEasy-app. De prijzen liggen een stuk lager en je hoeft niet te hannesen met enterprise-leven licenties.

Als je de desktop op afstand wilt beheren of gebruiken vanaf je Android-apparaat gebruik je Microsoft's Remote-desktop-app, Citrix's GoToMyPC of Google's Chrome Remote Desktop-oplossing. Daarnaast kan je ook gaan voor een 3rd-party oplossing als TeamViewer of VNC.

Op de volgende pagina: andere remote beveiligingen

Beveiliging

Alle genoemde apps zullen niet veel waard zijn als je je beveiliging niet op orde hebt. Inmiddels zitten veel beveiligingsoplossingen ingebakken in Android zelf maar de kans is groot dat bedrijven gebruikers aansporen om nog net even een stapje verder te gaan en met behulp van wat extra tools de boel net iets beter dicht te timmeren.

Een wachtwoordmanagement app als LastPass zorgt er bijvoorbeeld voor dat gebruikers niet meer (of in elk geval minder) zullen wachtwoordrecyclen. Daarnaast kan ook 2-factor authenticatie flink helpen. Met apps als Authy (of de Google Authenticator) kunnen gebruikers zonder al te veel moeite de boel iets beter beveiligen.

Ten slotte is Google's Android Device Manager een Must-have voor alle gebruikers die veel doen met Android (enterprise of niet). Deze app laat je aangesloten apparaten op afstand volgen en bellen, de pincode wijzigen, of volledige wissen en resetten. Deze dienst kan worden aangeroepen vanuit elk Android-apparaat (zelfs die van je collega's) of je Desktop-computer.

Zorg ervoor dat elk apparaat binnen het bedrijf is aangemeld voorkomen is beter dan genezen