Afhankelijk van de mate van controle en welk protocol je wilt gebruiken, biedt de iPhone meerdere tooltjes voor het onderhoud van je Remote Desktop-omgeving. Je kunt her en der ook Windows RDP-clients en screenshare-applicaties vinden, waaronder WebEx Meeting Center van Cisco en GoToMeeting. Dit zijn mijn persoonlijke voorkeuren.

Mocha VNC Lite 2.3

De iPhone biedt dus meerdere VNC-clients, maar slechts eentje is gratis. Met Mocha kun je iedere VNC-gebaseerde server met je iPhone van buiten bedienen, ook Mac OS X met ingebouwde screensharing. Je hoeft slechts het IP-adres in te voeren, en je kunt helemaal los.

Voor wie 4 euro neertelt voor de volledige versie krijgt meer vrijheid tijdens de sessie. Je kan dan bijvoorbeeld met ctrl/alt-combinaties en de rechter muisknop werken.

Mocha VNC Lite 2.3 door MochaSoft Aps

Prijs: gratis

Citrix Receiver v1.0.3

Met Citrix Receiver kun je een desktop van buiten aansturen, en je Windowsapplicaties aanroepen die je hebt draaien op XenApp 5 of Presentation Server 4.5. Een Windows-bureaublad tonen op het priegelige schermpje van je iPhone is niet alles en van al dat scrollen zul je kramp in je vingers krijgen, maar voor noodgevallen kan het een prima uitweg zijn mocht je geen toegang hebben tot een echte desktop.

Met de DocFinder-functie kun je ook documenten zoeken op de netwerkservers. Je kunt GoTo-meetings hosten en joinen, en je kunt een demo-account opzetten om alle functies van Citrix Receiver uit te proberen.

Citrix Receiver v1.0.3

Prijs: gratis

Bestanden delen

Het is bij de iPhone een groot gemis dat je er alleen muziek en foto's op kunt zetten, en geen andere bestanden. De iPod kun je immers ook als usb-stick inzetten. Wil je bij de bestanden op je desktop, dan ben je aangewezen op apps.

FileMagnet 1.3.2

Van alle file sharing-apps in de Appstore is FileMagnet mijn favoriet. Naast de app heb je een desktopclient en iTunes (meestal geen probleem) nodig, en het systeem moet verbonden zijn met hetzelfde wifi-netwerk als je iPhone.

Met de client eenmaal geïnstalleerd kun je bestanden van je desktop naar je iPhone pushen door ze eenvoudig van Finder of Windows Explorer naar het FileMagnet-venster te slepen. FileMagnet onderhoudt automatisch de verbinding tussen je iPhone en je desktop, en biedt viewers voor onder andere pdf, html, Word, Excel en PowerPoint.

Filemagnet v1.3.2 door Magnetism

Prijs: 3,99 euro

Box v1.3

Voor als je meer wilt dan bestandsoverdracht is er deze app van Box.net. De iPhone-client laat je documenten opslaan op deze online opslagplaats. Je kunt ook de foto's op je iPhone uploaden, en per folder aangeven wie van je vrienden/collega's nog meer toegang moet krijgen.

Zelf ben ik gecharmeerd van Box, omdat je bestanden ook via LinkedIn te zijn en je hebt de beschikking over een flinke verzameling van add-on applicaties. Box is niet perfect. Je kunt de applicaties niet gebruiken met de iPhone-client, en je bent dus aangewezen op de webclient. De iPhone-app doet het ook zonder een paar interessante functies die de webclient wel heeft, bijvoorbeeld de mogelijkheid om unieke urls aan te maken voor het snel even delen van bestanden.

[/url]

Box v1.3 door Box.net

Prijs: gratis

Bron: Techworld