Er is een oerwoud aan dit soort programma’s te vinden op internet. Voor wie door de bomen het bos nog wil onderscheiden zet Techworld 5 van deze tools met de meest uiteenlopende opties op een rij.

1. Process Explorer

Process Explorer is het populaire gratis alternatief van Microsoft voor Task Manager. Het is een behoorlijk uitgebreide versie van het programma dat standaard onder Windows hangt. Het globale idee is hetzelfde, alleen laat Process Explorer laat veel meer informatie zien over de lopende processen en dergelijke.

Het programma maakt het verder mogelijk om te zien welk programma een bepaalde DLL of DOC file in gebruik heeft, zodat het niet verwijderd kan worden. Ook heb je niet meer het probleem dat je geconfronteerd wordt met slechts een lange lijst met uitvoerbare Windows bestanden die niet van elkaar te onderscheiden zijn, maar zie je bij elk proces de functie erbij staan. Het programma werkt goed om software te debuggen en het systeem te monitoren.

2. Process Hacker

Process Hacker is een tool waarmee je niet alleen kunt kijken naar de details van je applicaties en services die open staan, maar ze ook kunt aanpassen op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld de inhoud van de virtual memory van een proces hex editten, de security levels aanpassen, een process op pauze zetten, hervatten en herstarten. Ook kun je met een simpele klik online opzoeken wat een proces precies is of doet. Verder kun je een lijst opvragen van netwerkconnecties.

Ook handig zijn de uitgebreide performance histories die je voor elk proces kunt opvragen. Het programma is daarnaast vrij slim in het vinden van verborgen processen en ook hiermee kunnen DLL bestanden erg makkelijk geïnjecteerd en weggehaald worden. Het programma werkt erg overzichtelijk met maar drie tabbladen, maar heeft toch een behoorlijk complete set aan features. Voor als je echt actief met je processen en taken bezig bent, dus zeker aanbevolen voor gevorderde gebruikers.

3. Anvir Task Manager

De Anvir Task Manager is er in verschillende versies. Er is een gratis versie, maar voor alle tweaks en features zul je geld moeten neertellen. Ook de gratis versie is echter een stuk uitgebreider dan de standaard Task Manager van Windows. Een van de handige functies van het programma is dat je opstartprocessen kunt uitstellen om een lagere opstarttijd van Windows te bewerkstelligen. Ook kun je de process tree naast een virus database leggen, om te kijken of er processen zijn met snode plannen. Naast de standaard features van zo'n programma, zoals een mate van prioriteit geven aan processen, kun je verder bijvoorbeeld een proces aanklikken en het venster waar het in draait naar de system tray verwijzen.

In het algemeen is Anvir Task Manager een behoorlijk uitgebreid programma. Je kunt je processen goed besturen, optimaliseren en ook verdedigen. Er zit onder andere een spyware removal tool, een performance tweaker en een drivers manager in. Al met al een erg compleet pakket. Helaas lijkt de interface net iets te veel op een schilderij van Karel Appel. Het is een warboel van kleuren en informatie. Daardoor is het overzicht toch wat zoek.

4. Free Extended Task Manager

Als je al die uitgebreide features van de voorgaande programma’s niet nodig hebt, maar toch wel iets meer wil dan de standaard Task Manager van Windows, dan is er de Free Extended Task Manager. Het is een upgrade voor de standaard Task Manager en hij werkt dan ook op dezelfde manier en ziet er hetzelfde uit.

Wat het programma doet is basic. Hij kan gelockte processen laten zien en tonen welk programma ze gelockt heeft en kan processen afsluiten om ze te unlocken. Je kunt ook processen bevriezen, met de network port monitoring optie zien met welke ip-adressen je allemaal verbonden bent. De Disk I/O feature geeft weer welke applicaties de meeste diskruimte innemen. Verder heb je een overzichtelijk summaryvenster waarin de globale staat van het systeem in een oogopslag te zien is.

5. Yet Another Process Manager

Vanwege de vele teen movies die uitkwamen na het gigantische succes van American Pie, kwam er een parodie genaamd Not Another Teen Movie. Er zijn dermate veel Task en Process Manager applicaties, dat de makers van Yet Another Process Manager maar een soortgelijke zelfbewuste naam hebben bedacht. Het programma zelf is echter geen grap en het is de enige open source Process Manager, met uitgebreide features.

Je kunt met dit programma zowel lokaal als remote werken. Je kunt er processen, taken, threads, vensters en netwerk connecties mee bekijken en managen. Met YAPM heb je verschillende tools om zaken te beheren, zoals rechten management, memory management, je kunt een history van statistieken opvragen. Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan, maar om een goed idee te krijgen van de opties die het programma herbergt, zul je het toch moeten downloaden.

Het programma is in ieder geval overzichtelijk, hoewel het toch voor de gevorderde gebruiker bedoeld is. Voor minder veeleisende gebruikers zijn de opties toch wat overvloedig om snel wegwijs te kunnen worden.

Bron: Techworld