Systeembeheerders weten dat er aan goede functionaliteit en kwaliteit vaak een prijskaartje bungelt. Toch heeft Microsoft een aardige line-up aan server-tools en sommige kunnen in de juiste context zeer adequate vervangers blijken voor de betaalde en uitgebreidere versies van Microsoft producten.

Natuurlijk zijn de gratis tools wel gericht op het bieden van toegevoegde waarde voor betalende klanten. Veel van deze tools zijn van onschatbare waarde voor het beheren van betaalde Microsoft producten. Maar ook anderen kunnen voor grote organisaties dienen om eens te gaan experimenteren en voor kleine organisaties zelfs om te implementeren. Ze zijn het in elk geval allemaal waard om eens nader te worden bekeken door jou als systeembeheerder, mocht je ze nog niet kennen.

Hyper-V Server 2008 R2

De waarde van virtualisatie is bekend. Hyper-V heeft zichzelf inmiddels bewezen als een goede methode om server virtualisatie in Windows omgevingen toe te passen. Maar wist je ook dat Microsoft een gratis versie van Hyper-V heeft, simpelweg genaamd Hyper-V Server 2008 R2? Het is een op zichzelf staand product dat alleen de hypervisor zelf, de Windows Server drivers en virtualisatiecomponenten omvat. Daardoor is de digitale voetafdruk van het tooltje ook erg klein.

De tool heeft alle belangrijkste features in huis, waaronder host clustering, live migratie, ondersteuning voor veel geheugen en ondersteuning voor maximaal acht processors. Sommige features heeft het programma echter weer niet natuurlijk. Application failover en guest virtualisation zijn opties waar je toch echt voor naar de betaalde versies zal moeten overstappen. Maar er blijft nog genoeg over in deze gratis Hyper-V tool dat een alleraardigste bijdrage kan leveren aan je IT-omgeving.

Download Hyper-V Server 2008 R2

Remote Server Administration Tools

De Remote Server Administration Tools zijn een geweldige keuze voor admins die servers vanaf hun desktop PC’s willen beheren. Deze set tools is eigenlijk onderverdeeld in twee categorieën. Aan de ene kant heb je de Role Administration Tools (RAT) en aan de andere kant de Feature Administration Tools (FAT). De RAT omvatten dingen als de Hyper-V manager voor het beheren van Hyper-V op de server of een remote systeem.

De FAT geven je toegang tot tools als de Failover Cluster Manager en de cluster.exe command-line tool. Als je Support Tools voor Windows Server 2000 of 2003 geïnstalleerd hebt staan als ADMINPAK.MSI, zul je de tools terugvinden die bij Server Manager op Windows Server 2008 systemen staan. Deze tools kun je toevoegen aan Windows Vista of 7, door te zoeken naar RSAT downloads van Microsoft en ze dan vervolgens te installeren op je systemen.

Download Remote Server Administration Tool voor Windows Vista

Download Remote Server Administration Tool voor Windows 7 (alleen versies Enterprise, Professional en Ultimate)

SQL Server 2008 R2 Best Practices Analyzer

Microsoft’s Best Practices Analyzer (BPA) voor SQL kan je behoorlijk wat tijd besparen. De tool scant je systeem en kaatst alle configuratie settings terug waarin duidelijk wordt aangegeven welke instellingen zouden moeten worden aangepast om op één lijn te zitten met SQL best practices zoals Microsoft die voorschrijft.

Vóór BPA bestond was het tunen van je SQL instellingen een puur manuele bezigheid. Maar met deze tool kun je als sysadmin automatisch feedback krijgen over je instellingen, waaronder annotaties van kritieke instelfouten. Maar SQL server 2008 R2 BPA vertelt het je niet alleen wanneer er iets mis is, het geeft je ook nog de benodigde informatie over de oplossing.

Download SQL Server 2008 R2 Best Practices Analyzer

SQL Server Migration Assistant

Microsoft biedt twee Migration Assistants die handig zijn bij het vertalen van een bestaande database naar SQL. Er is er één voor MySQL en één voor Access.

De SQL Server Migration Assistant (SSMA) voor MySQL helpt je eender welke MySQL 4.1 (of hoger) database te migreren naar SQL 2005/2008/2008 R2 en SQL Azure. Daardoor kun je je MySQL schema’s naar SQL Server schema’s converteren, je schema’s uploaden naar SQL en je data migreren naar de nieuwe SQL database.

De Access versie doet eigenlijk hetzelfde met een willekeurige Access database. Het converteert Access database objecten naar SQL database objecten, laadt ze in SQL en migreert de data. Een fijne feature bij Acces SSMA is dat je je Access kunt blijven gebruiken als front-end applicatie door middel van links van Access tabellen naar SQL Server tabellen.

Download SQL Server Migration Assistant voor MySQL

Download SQL Server Migration Assistant voor Access

Active Directory Migration Tool 3.2

Aangezien Microsoft onlangs de ondersteuning voor Windows 2000 systemen heeft laten vallen, is de noodzaak om bestaande Active Directory forrests te migreren aanzienlijk gestegen voor veel organisaties. Active Directory Migration Tool (ADMT) 3.2 heeft een makkelijk te gebruiken migratie toolset om je daarmee te helpen. Ook kun je de bestaande AD ‘oerwouden’ herstructureren. Deze gratis tool is volledig operabel en je kunt er gebruikers, groepen service accounts, werkstations en servers mee migreren. Dat kan zowel binnen eenzelfde forrest, als in verscheidene forrests. ADMT 3.2 kan ook SID’s, wachtwoorden, lokale profielen en meer verplaatsen. De meest recente versie ondersteunt ook nog Windows Server 2008 R2.

Download Active Directory Migration Tool 3.2 Bron: Techworld