We leven in een mobiele wereld. Bestaan er überhaupt nog mensen zonder laptop? Dat betekent doorgaans dat je vaak moet verbinden met WiFi-netwerken. En de kans is groot dat je WiFi niet alleen onderweg gebruikt, maar dat je ook thuis met je laptop via WiFi verbinding maakt met je netwerk of zelfs op kantoor.

Het probleem is dat Windows nogal karig is wat betreft WiFi-tools. Je kunt natuurlijk zoeken en verbinden met netwerken in de buurt, maar dat is dan ook zo ongeveer alles. Stel je eens voor dat je gedetailleerde informatie kon krijgen over elk WiFi netwerk in de omgeving, problemen met die netwerken zou kunnen oplossen, je laptop in een draagbare hot spot kon veranderen, of jezelf kon beveiligen tijdens het verbinden met een publieke hot spot? Windows zal je daarbij niet verder helpen.

Dat is dan ook de reden dat we hier vijf tools bespreken die je daarbij wel van dienst kunnen zijn. Daarmee kun je al bovenstaande dingen en meer. Vier van de vijf tools zijn gratis, maar ook de laatste kun je gratis uitproberen en is vervolgens ook niet al te duur. Eigenlijk hoort inSSIDer ook in dit rijtje thuis, maar dat tooltje hebben we onlangs al uitgebreid behandeld.

Xirrus Wi-Fi Inspector

Dit is een geweldig programmaatje dat WiFi-netwerken snifft en de gevonden informatie, zoals waar ze precies zitten, onthoudt. Xirrus Wi-Fi Inspector toont alle nabije hot spots in een soort radarbeeld. Een apart venster onder de radar laat de gedetailleerde informatie zien over elke hotspot, zoals de signaalsterkte en het soort netwerk (bijvoorbeeld 802.11n), de routerfabrikant, het kanaal waar het netwerk op uitzendt en of het een access point is of een ad hoc netwerk.

In het venster naast de radar laat Wi-Fi Inspector je nog gedetailleerdere informatie zien over het netwerk waar je mee verbonden bent, zoals IP-adres, extern IP-adres, DNS, gateway informatie etcetera.

Het programma heeft minder functies, maar is wel overzichtelijker dan inSSIDer. Bovendien is het radarbeeld gewoon tof.

Prijs: Gratis

Platformen: Windows XP SP2+, Vista en 7

Download

Connectify

Dit vernuftige stukje software verandert een Windows 7 pc in een WiFi hot spot die je kunt gebruiken met apparaten in de buurt, zoals je smartphone of apparaten die je collega’s gebruiken in je directe omgeving.

De pc waarop je het installeert moet natuurlijk verbonden zijn met het internet en WiFi hebben, zodat het toegang tot andere apparaten kan bewerkstelligen. De computer hoeft niet per se een verbinding per draad met het internet te hebben (hoewel het vaak beter is van wel), want in potentie kan de WiFi-kaart dubbele dienst doen als ontvanger en verzender van het WiFi-signaal.

Het opzetten van een hot spot is simpel. Wanneer je een verbinding hebt, draai je Connectify op je pcC en geef je je hot spot een naam en wachtwoord. De WiFi kaart van je computer zal direct starten met het uitzenden van een WiFi signaal waar iedereen op kan verbinden.

Aangezien je hot spot beveiligd is met een wachtwoord, kunnen allleen mensen die het wachtwoord weten erop. Het signaal is versleuteld met WPA2-PSK.

Je kunt Connectify zelfs gebruiken om een lokaal netwerk op te zetten zonder een externe internetconnectie. Als je het als hot spot draait en nabije apparaten laat verbinden met elkaar via een netwerk, heb je gewoon een LAN. Dit kun je gebruiken voor het delen van bestanden in een werkgroep of om een netwerk op te zetten voor multi-player spellen.

Ik had overigens wel problemen om mijn Mac met een Windows 7 machine te laten verbinden via een Connectify hot spot. Maar met andere pc's en apparaten werkte het gewoon.

Prijs: Gratis

Platformen: Alleen Windows 7

Download

WeFi

Tools zoals inSSIDer en Xirrus Wi-Fi Inspector zijn geweldig om hot spots te vinden die binnen het bereik van je laptop vallen. Maar als je hot spots op andere locaties wilt vinden (bijvoorbeeld als je in een ander deel van de stad bent later op de dag), dan zul je WeFi willen proberen.

Net als andere WiFi sniffing tooltjes, gebruikt WeFi je WiFi kaart om je huidige locatie te bepalen en je de nabije hot spots te tonen. Je kunt op een link klikken om een bepaalde hot spot op een kaart te zien, samen met het adres ervan. Helaas is het in mijn ervaring alleen niet altijd helemaal accuraat.

Je kunt ook een locatie intikken om hot spots in de buurt daarvan te tonen. Klik op het ‘WiFi Maps’-tabblad en voer een adres in. Vervolgens zie je de ingevoerde locatie op de kaart en krijg je allerlei details over nabije hot spots, zoals het soort hot spot (hotel, café of anderszins), de afstand vanaf de ingevoerde locatie en of de hot spot gratis is.

Met WeFi kun je ook instellen met welke hot spots je wilt verbinden. Zo kun je automatisch met je favoriete hot spot laten verbinden of alleen laten verbinden met hot spots die andere WeFi gebruikers ontdekt hebben.

De basic versie van WeFi is gratis, maar er is nog wel een WeFi Premium versie waar je voor kunt betalen als je wilt. WeFi Premium vindt en verbindt je met betaalde hot spots. Wat je betaalt voor WeFi Premium verschilt afhankelijk van het feit of je wilt betalen per uur of vooruit wilt betalen voor een bepaald aantal minuten. Maar goed, je kunt deze versie beter overslaan, want het is toch veel makkelijker om zelf betaalde hot spots te vinden.

Prijs: Gratis

Platformen: Windows XP, Vista en Windows 7

Download

Hotspot Shield

Als je verbinding maakt met het internet via een openbare hot spot, stel je jezelf kwetsbaar op wat betreft beveiliging. Iemand kan wellicht aan je pakketjes snuffelen of je online gedrag afluisteren. Geen noodzaak voor aluhoedjes echter! Daarvoor is Hotspot Shield uitgevonden. Het is een lichtgewicht applicatie die belooft je te beveiligen door een beveiligde VPN verbinding te maken en al je communicatie te versleutelen.

Terwijl je verbinding maakt met een hot spot, start je Hotspot Shield. Het programma start dan meteen de bescherming door het HTTPS-protocol te gebruiken. Het start een tabblad om te laten zien dat je verbonden bent. Om de verbinding te verbreken, klik je simpelweg op het ‘disconnect’ knopje op het tabblad.

Je moet overigens wel even goed opletten als je Hotspot Shield installeert. Je wil waarschijnlijk geen toolbar in je browser, dus vink het hokje naast "Include the Hotspot Shield Community Toolbar" uit. Zorg er verder voor dat je de hokjes uitvinkt naast de opties om Hotspot Shield als je standaard zoekmachine te gebruiken. Deze optie verandert onder andere je startpagina in de Hotspot Shield Private Search pagina en geeft je meldingen als er nieuwe software beschikbaar is. Een groot deel van de beroepsbevolking zal deze opties als onprettig ervaren.

Er zijn ook een paar minder positieve noten. Het opent de homepage van het product in een tabblad in je browser met allerlei reclame erop. Die kun je meteen sluiten, want het programma heeft het niet nodig om te kunnen werken. Verder staat er op de website van Hotspot Shield dat ze reclames boven de websites die je bezoekt tonen die speciaal op jou gericht zijn. Mij persoonlijk is dit niet gebeurd, maar er staan een aantal klachten online van gebruikers die dit als erg irritant ervaren hebben. Ook zijn er mensen die klagen dat het programma erg onstabiel is of dat ze het niet kunnen verwijderen. Ik heb er zelf geen problemen mee gehad, maar wees gewaarschuwd.

Prijs: Gratis

Platformen: Windows 2000, XP, Vista en 7 + Mac OS X 10.4, 10.5 en 10.6

Download

Plug and Browse

Als je je laptop gebruikt om verbinding te maken met meer dan één draadloos of bedraad netwerk, spendeer je wellicht veel tijd aan het veranderen van netwerkinstellingen.

Typische notebookgebruikers hebben een statisch IP-adres op het werk, een standaard netwerkprinter, een aantal scripts die uitgevoerd dienen te worden, proxy servers voor de beveiliging en een aantal gemapte netwerk drives. Thuis heb je waarschijnlijk een DHCP netwerkadres op een draadloos netwerk en een thuisprinter en zul je misschien een Windows Firewall gebruiken zonder proxy servers.

Elke keer als je switcht van netwerk, zul je waarschijnlijk je instellingen weer moeten tweaken, zoals je standaard printer, gemapte netwerk drives en proxy servers.

Plug and Browse maakt daar een eind aan en creëert profielen die automatisch geladen worden, afhankelijk van met welk netwerk je verbindt. Al je instellingen zijn vervolgens geladen voor het netwerk in kwestie.

Een leuk extraatje is dat je Plug and Browse automatisch profielen kunt laten aanmaken, waarbij het programma alle instellingen verzamelt die bij een bepaald netwerk horen.

Daarna kun je altijd nog handmatig de instellingen veranderen.

Prijs: $39.99

Platformen: Windows XP, Vista en 7

Download

Bron: Techworld