Het zal ooit gebeuren. Dat contract waar je op zat te wachten verschijnt eindelijk in je inbox en je kan niet wachten om je handtekening te zetten op de stippellijn. Maar je beseft plots: je gebruikt je Chromebook. Dus je moet wachten totdat je op je "echte" computer bent op kantoor om het stuk digitaal te ondertekenen.

Welnee! Ga naar de Chrome Web Store en zoek tussen de ontelbare apps die je in staat stellen om aantekeningen in documenten, beelden en webpagina's te maken. We hebben er vijf hele goede voor je uitgezocht die veel extra's bieden in het gebruik van een Chromebook. En het leuke is: ze werken ook op andere computers zolang je de Chrome webbrowser gebruikt.

Folia

Folia is een mooie alles-in-een-oplossing, met een simpele tool om aantekeningen te maken met inkt, tekst uit te lichten of vormen en pijlen te gebruiken. Je moet wel een account aanmaken, maar dat kan makkelijk met Google (zoals dat eigenlijk zou moeten gelden voor elke dienst op Chromebook die inschrijving vereisen).

Je kan bestanden importeren vanaf je computer of vanuit Dropbox, OneDrive, Box en natuurlijk Google Drive.

Het proces om bestanden te importeren behelst iets te veel muisklikken, maar als dat gedaan is, heb je genoeg tools tot je beschikking om los te gaan op een bestand. Je kan ze vervolgens bewerkt en wel opslaan bij de clouddienst van jouw voorkeur.

Folia (gratis)

DocHub

DocHub is een goede optie als je voornamelijk handtekeningen of andere notities wil maken in PDF's.

Je kan een handtekening maken met de app en het dan bewaren voor later gebruik in elk soort bestand. Op die manier kan je snel een document importeren vanaf je computer, Dropbox of Google Drive en het verder versturen.

Het is vrij makkelijk in het gebruik, met een minimale en heldere interface. Wat je je wel moet realiseren is dat het product nog steeds in de betafase verkeert, dus het zou kunnen dat er af en toe een bug voorkomt.

DocHub (gratis)

PandaDoc

PandaDoc is meer geschikt voor bedrijven, aangezien ervoor moet worden betaald en daarvoor veel features biedt voor samenwerking met collega's. Het biedt onder meer een flink stel tools om handtekeningen te vragen van anderen en om de jouwe te verzenden naar een ieder die dat nodig heeft.

PandaDoc kost 19 dollar per maand voor elke gebruiker van het team; de prijs daalt als je per jaar betaalt. Maar daarvoor krijg je integratie met enorm veel diensten voor terug, zoals met Basecamp en Zoho, waardoor je je aantekeningen in documenten kan synchroniseren met andere teamleden. PandaDoc heeft een goed georganiseerde interface en kan een goede keuze zijn voor degenen die één depository wil voor gedeelde bestanden.

PandaDoc (gratis probeerversie)

Axiom

Axiom is wat kaal wat interface betreft, maar het biedt een prima aantal tools voor het bewerken van bepaalde documentformaten.

Je kan een bestand importeren in Axiom vanaf Google Drive, Dropbox of je harde schijf. Als het binnen de webapp is, kunnen je tussen alle opties kiezen die in de toolbar voor handen zijn en het bestand bewerken. Je kan onderdelen markeren, je kan schrijven of post-its plaatsen en het document met anderen delen. Helaas worden plaatjes niet ondersteund. Je bent beperkt tot Word-, PowerPoint- en PDF-bestanden en hun evenknieën van andere leveranciers. Maar het is gratis!

Axiom (gratis)

Scribble

Scribble is ene prima tool als je een hoop opzoekwerk hebt op het web. Dat komt doordat je de Scribble bookmarklet kan toevoegen in jhe browser. Daardoor heb je met een muisklik toegang tot een toolset voor het maken van aantekeningen in webpagina's en die kan je vervolgens opslaan op je Scribble cloudopslagdienst.

Hoewel Scribble nog in beta is, is het een goede verzameling van verschillende schrijf- en kleurentools, met daarbij de mogelijkheid om de bewaarde stukken webpagina's te voorzien van tags. Tot nu toe is alles gratis, maar een betaalde versie is in de maak voor degenen die meer dan 250 MB aan opslagruimte willen.

Scribble (gratis)