Nu steeds meer organisaties ervoor kiezen om open source-software te gebruiken of hun platforms openbaar te maken, zullen de meeste IT-profs basiskennis van open source-werkmethoden vergaard hebben. Maar de benodigde vaardigheden kunnen, zoals de meeste dingen in de technologie, makkelijk veranderen.

Volgens The Linux Foundation zegt maar liefst 87 procent van de managers dat het moeilijk is om mensen met aanleg voor open source te vinden, en 79 procent van de managers probeert hun huidige open source-werknemers te behouden door ze wat extra's te bieden.

Onze Britse collega's van Computerworld UK spraken met de facilitator en open source-expert van CBT Nuggets, Shawn Powers. Onderwerp: de vaardigheden die IT-profs nodig hebben om in 2017 het open source-platform te veroveren.

Skill 1: open source DevOps tools

In de afgelopen paar jaar hebben DevOps en automatisering de manier veranderd waarop IT-teams bepaalde taken aanpakken en zijn er ondernemingen die DevOps tools willen integreren in de open source-software. Volgens sommigen kan er geen DevOps bestaan zonder het open source-platform.

De open source-gemeenschap kan zorgen voor een technisch kader dat nodig is om DevOps met succes te implementeren, maar volgens Shawn Powers is dat niet meer de volgende grote stap.

''Ik denk dat de enorme DevOps-rage eindelijk een beetje afneemt, in de zin van dat het een doodgewoon, algemeen bekend onderdeel van IT geworden is. Het is niet meer 'het' ding, het is gewoon hoe we nu te werk gaan'', vertelt Powers.

''Tools zullen blijven veranderen en verbeterd worden, in een wereld met DevOps voorzie ik hoe we van gewoon configuratiebeheer gaan naar orchestration door open source-tools als Puppet en Chef zodat wij het beheer van al die machines beheren. Het zal groeien. Het zal niet stagneren maar het is niet meer nieuw.

''Ik wil niet zeggen dat DevOps niet belangrijk is, maar het zal niet ons modewoord van het jaar worden''.

Skill 2: beveiliging

Beveiligingsvaardigheden blijven in 2017 erg gewild. Dit zullen we zeker merken met betrekking tot open platforms die toegankelijk zijn voor jan en alleman.

''Als je denkt over hoe we via het internet via allemaal apparaten met elkaar verbonden zijn, is het cruciaal om al die integratie met beveiliging op de eerste plaats te benaderen'', zegt Powers.

''Beveiliging wordt een belangrijke schakel en dat betekent niet alleen dat er beveiligingsexperts aangenomen moeten worden, maar dat we aan veiligheid moeten denken bij alles wat we in IT doen '', voegde hij daaraan toe.

Skill 3: software ontwikkelen

'Ontwikkelaar' is niet meer een duidelijk gedefinieerd begrip en die trend zal in 2017 doorzetten. Ondernemingen verwachten veelzijdige IT-profs met ervaring met open source, en niet alleen individuele specifieke talenten.

''Iedereen die wil werken in de IT-sector (en met open source-platforms) zal tenminste een degelijke kennis moeten hebben van programmeren. Ik bedoel niet dat je een specifieke programmeertaal moet leren. Het gaat er meer om dat je begrijpt hoe je programmatisch moet denken als je problemen benadert'', legt Powers uit.

Hij voegde daaraan toe dat het niet alleen de ontwikkelaars zijn die kennis van open source-tools moeten hebben. Nu hardware steeds meer via een laag software beheerd wordt, zijn professionals binnen het IT-vakgebied genoodzaakt hun kennis uit te breiden.

''Zij die netwerkbeheer willen gaan doen, hebben vooralsnog niets hoeven te weten op het gebied van softwareontwikkeling. Dat gaat echter nu veranderen'', zegt Powers. ''Doordat netwerkbeheer steeds meer gevirtualiseerd en geautomatiseerd wordt is het afgelopen met de programmatische aanpak. Dus dan is softwareontwikkeling het hoofdpunt''.

Skill 4: begrijp hoe DevOps in elkaar steekt

Door geweldige open source-automatiseringsplatforms als Chef en Puppet is het makkelijk om niet verder te kijken op het gebied van DevOps. Maar volgens Shawn Powers moeten IT-profs onder het bovenste laagje van DevOps kijken om boven de rest uit te stijgen.

''In de afgelopen paar jaar hebben mensen werk gekregen omdat ze het 'DevOps-praatje' kenden, het gevaar is alleen dat ze wel leren hoe ze de DevOps-tools moeten gebruiken maar niet wat de automatiseringstools eigenlijk automatiseren. Als je niet weet hoe het werkt, is het heel gevaarlijk als er iets mis gaat'', zegt Powers.

''Het klinkt als een stap achteruit, maar het is gewoon heel belangrijk om te begrijpen wat DevOps precies is, wat al dat geautomatiseer nu eigenlijk automatiseert'', voegde hij daaraan toe.

Skill 5: soft skills

Als je kijkt naar niet-IT-gerelateerde vaardigheden, worden soft skills als communicatie, arbeidsethos en professionaliteit (om er maar een paar te noemen) steeds waardevoller. Alles wat met open source te maken heeft is op een gemeenschappelijk platform en dus is het van essentieel belang dat IT-profs weten hoe ze moeten communiceren, adviseren en geadviseerd worden door anderen in die gemeenschap.

''Softskills worden vaak onderschat binnen de IT-wereld omdat er te veel naar IT wordt gekeken, en te weinig naar de mensen die het mogelijk maken. Je moet gewoon weten hoe je met elkaar communiceert'', zegt Powers.

''Dit is mijn grootste aanbeveling als je een baan wil dit jaar omdat deze vaardigheden over het hoofd gezien worden, en ze zomaar ineens in je voordeel kunnen werken ten opzichte van andere mensen die de vaardigheden goed beheersen maar niet kunnen communiceren hoe goed'', voegde Powers toe.