Daarnaast was het bemoedigend dat Oracle aankondigde dat het een webversie van OpenOffice zou gaan maken, die dan Oracle Cloud Office moet gaan heten. Dat stelt de verdere ontwikkeling zeker en met deze stap zoekt Oracle direct de aanval tegen Microsoft Office. Maar de korte aankondigingen van Oracle roepen ook een paar vragen op, die tot nu toe niemand wil beantwoorden. Hier zijn toch alvast wat antwoorden.

Hoe gaat Oracle Cloud Office er uitzien?

Oracle kan vele wegen bewandelen met Cloud Office. Gaat het een lichtgewicht app worden die de nadruk legt op webgebaseerde samenwerking, zoals Google Docs? Gaat het steunen op de compatibiliteit met Microsoft Office, zoals Office Web? Of gaat het een app worden die het in de breedte zoekt, met alle features van OpenOffice.org, net zoals Zoho dat doet?

Ed Screven heeft hier niets over gezegd in zijn presentatie van vorige week. Maar Raju Vegesna, evangelist bij Zoho, denkt dat Oracle zich zal moeten laten leiden door de behoefte. “Om die hele featureset online te brengen moet je heel veel moeite doen”, zei hij. Zoho heeft vijf jaar gedaan over het herschrijven van zijn Zoho Mail client naar een webapplicatie, ondanks een 350 man sterk bataljon aan ontwikkelaars. “Mensen onderschatten de moeite die daar in gaat zitten.”

Ter vergelijking heeft Sun 50 ontwikkelaars zitten op OpenOffice.org. Daarnaast is OpenOffice.org berucht om zijn grote en moeilijke codebasis, die voornamelijk is geschreven in C++ en Java. De codebasis is zo uitgebreid dat Ohloh, een dochter van SourceForge, schat dat het 411 miljoen dollar en 7.473 manjaren zou kosten om die helemaal opnieuw te schrijven.

Het lastige van een lichtgewicht oplossing, zo zegt Guy Creese, analyst bij de Burton Group, is dat het alleen maar aantrekkelijk is voor het bedrijfsleven. Maar dat zijn precies de klanten die Screven met Oracle wil binnenhalen.

Gaat het dus moeilijk worden om een webversie van OpenOffice te schrijven?

Niet noodzakelijk, als je kijkt naar wat andere bedrijven buiten Sun hebben gedaan.

Een starter uit de VS die ZooS LLC heet, heeft anderhalf jaar geleden al een preview laten zien van een webversie van OpenOffice.org. Maar de gedeeltelijk functionele versie is een jaar geleden blijkbaar in de steek gelaten door de makers. De Firefox add-on, die nog werkt met versie 2.x, wordt nog steeds ter download aangeboden.

Een vrij onbekende groep die OpenOffice.org Anywere heet, heeft onlangs een browsergebaseerde versie van OpenOffice.org geïntroduceerd, waarvoor 65 dollarcent per uur moet worden betaald.

Tot nu toe het meest succesvol is het Franse Ulteo, van de oprichter van Mandrake Gael Duval. Dat bedrijf gebruikt zijn streaming technologie om OpenOffice.org te hosten op het web. Dat heeft tot nu toe 95.000 gebruikers aangetrokken, die over het web zelfs een betere performance krijgen dan ze van de desktopversie gewend zijn, zo beweert CEO Thierry Koehrlen. Maar Ulteo is nooit door Sun benaderd om te helpen met het ontwikkelen van de webversie, voegt hij daar aan toe.

Hoe zal Oracle het gaan aanbieden?

Zelfs voordat de overname rond was, heeft CEO van Oracle Larry Ellison de ontwikkelaars van OpenOffice.org blijkbaar ‘aangemoedigd’ om de applicatie te gaan herschrijven met gebruikmaking van het Rich Internet Application platform van Sun, JavaFX.

Michael Meeks, de Novell-ontwikkelaar die de Go-OO tak van OpenOffice heeft gelanceerd is erg pessimistisch over JavaFX. Hij zegt dat het semi-proprietaire licentiemodel een hindernis is voor het open source programma. Bovendien kleven er technische problemen aan.

Hij is ook niet enthousiast over het gebruik van webtechnologieën die op standaarden zijn gebaseerd. “Als het een soort CSS + JavaScript moster wordt, dan wordt een WYSWYG editor bijna onmogelijk”, zo blogde hij vorige week. “En ik denk ook niet dat HTML5 genoeg functionaliteit levert om het voor elkaar te krijgen.”

Meeks noemt Oracle Cloud Office dan ook een “pipe dream” gevuld met onoverkomelijke technische uitdagingen.

Creese van de Burton Group is een stuk minder negatief, maar hij is het wel met Meeks eens dat AJAX-achtige technologieën niet genoeg zijn voor bedrijfswaardige features. Hij is dan ook voor een rich internet applicatie, zoals Adobe Flash of Microsoft Silverlight.

Wanneer komt Oracle Cloud Office?

Screven heeft gezegd dat Sun al een tijdje werkt aan Cloud Office. Maar zelfs als dat waar is denkt Tobias Kuipers, CTO van de Software Improvement Group, dat het nog wel een tijdje zal duren. “Om het op het web te kunnen draaien moet een groot deel van het systeem worden aangepast”, schrijft hij. “Als we aannemen dat het om 25% gaat, wat nog aan de lage kant is, dan gaat het herschrijven zeker 100 manjaren kosten.”

Vegesna is iets duidelijker. “Ik denk aan 4 of 5 jaar”, zei hij. “Microsoft heeft ook de tijd genomen, en ik denk dat het bij Oracle niet anders zal zijn.”

Wat gebeurt er met OpenOffice.org?

Op de korte termijn zal er niets veranderen. OpenOffice.org 3.0 is 15 maanden geleden uitgebracht. Tot nu toe is dat programma 123 miljoen keer gedownload van de OpenOffice.org website, en nog eens tientallen miljoenen keren van mirrors en partnersites.

OpenOffice.org 3.2 komt deze maand uit. Het schema ligt vast tot versie 3.4.1, die in maart 2011 moet komen. Maar in dat schema staat nog niets over de cloud-versie.

Op de lange termijn lijkt het erop dat Oracle de ontwikkeling van OpenOffice.org stevig in zijn greep wil houden, iets wat Sun op heel wat kritiek is komen te staan. Dat betekent dat OpenOffice niet in een onafhankelijke stichting zal worden ondergebracht, wat wel de wens is van een aantal leden van de gemeenschap.

Het zou een fout kunnen zijn om andere geïnteresseerde partijen, zoals IBM en Novell, die eigen versies hebben ontwikkeld van OpenOffice.org, op afstand te houden, zegt Creese. “Het zou op de lange termijn beter zijn voor OpenOffice.org als anderen meer te zeggen kregen over de richting van het project.”

Hoe gaat OpenOffice.org het doen in de zakelijke markt?

OpenOffice.org wordt aan twee kanten gebruikt. Aan de ene kant door consumenten en kleine en middelgrote bedrijven, en aan de andere kant door grote overheids en educatieve instellingen.

Oracle zegt dat het ook het segment daar tussenin wil aanspreken. “We gaan ons richten op de enterpriseklanten. We gaan business intelligence integreren met OpenOffice, en ook ons content managementsysteem”, zei Screven.

Maar dat is ongeveer dezelfde strategie als die van IBM (Lotus Symphony en Lotus Notes) en Microsoft (Office en SharePoint). “Oracle doet hier gewoon wat iedereen doet”, zegt Creese. Hij denkt dat Oracle zich zou kunnen onderscheiden door OpenOffice toe te leggen op webgebaseerd collaborative authoring.

Wat gebeurt er met StarOffice?

StarOffice was het originele programma dat open source is gemaakt, nadat Sun het had aangekocht in 2000. Het is vrijwel identiek aan OpenOffice, met als voornaamste verschil de prijs. Voor StarOffice betaalt een klant 35 dollar, waarvoor hij dan ondersteuning krijgt.

Maar gratis is altijd beter, dus is OpenOffice veel populairder dan StarOffice.

Hoewel de naam nog steeds op de website staat, zou het goed kunnen dat StarOffice stilletjes van het toneel zal verdwijnen. Mensen van Oracle hebben StarOffice afgelopen week niet één keer genoemd. Ondertussen had Screven het wel over een “community editie van OpenOffice.org”. Dat lijkt er op te wijzen dat Oracle het betaalde en ondersteunde StarOffice gaat hernoemen naar OpenOffice.org, en dat de gratis versie – die op dit moment gewoon OpenOffice.org heet – voortaan door het leven zal gaan als OpenOffice.org Community Edition.

Bron: Techworld