Hoewel je ook gewoon de standaard Windows PE van Microsoft kunt gebruiken, of in Windows 7 bijvoorbeeld automatisch een BootCDtje kunt laten samenstellen, is er gelukkig ook een stel verrekt briljante 'hobbyisten' dat zich uitgesloofd heeft om de beste en meest complete rescue & recovery LiveCD’s voor ons te maken, of ze levereen ons de tools waarmee we er zelf een kunnen samenstellen. Die BootCD's zijn vaak wat uitgebreider, of ze gaan directer op hun doel af.

Een aantal van deze disks bevatten applicaties die alleen gratis zijn voor privégebruik. Let daar dus even op voordat je ze zonder blikken of blozen op je bedrijfsnetwerk zet.

BartPE

Onze landgenoot Bart Lagerweij heeft goed werk geleverd op het gebied van LiveCD’s. BartPE is de basis voor een aantal andere Windows PE LiveCD builders. Bart’s Preinstalled Environment is een LiveCD waarmee je een systeem kunt opstarten in de XP of 2003 Server editie van Windows.

Het is niet nodig al een Windows-versie op de computer te hebben staan. BartPE is een uitgeklede versie van het besturingssysteem dat rechtstreeks van cd, dvd of usb-stick kan booten. Je kunt er een bestaande Windowsinstallatie mee herstellen of bijvoorbeeld je schijf controleren op malware.

Om Bart’s Preinstalled Environment aan de praat te krijgen, heb je een installatieCD van XP of Server 2003 nodig. Daarnaast is het freeware programmaatje PE Builder nodig.

Windows heeft zelf ook een Preinstalled Environment uitgegeven, genaamd WinPE. Bart’s versie is echter uitbreidbaar met plugins en werkt met een GUI in plaats van een opdrachtregel. En als je ergens niet uitkomt, is er altijd het forum.

UBCD4Win

De Ultimate BootCD voor Windows is gebaseerd op BartPE. Blijkbaar vonden de makers toch dat er iets anders moest. Het is hun doel om zo compleet mogelijk te zijn in de software die op de disk staat. Daarnaast hebben ze zich ten doel gesteld om UBCD4Win zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken.

Net als met BartPE, kun je met deze disk je computer herstellen, repareren en diagnosticeren. Het is een koud kunstje om deze disk samen te stellen. Ook minder ervaren gebruikers zouden prima uit de voeten moeten kunnen met UBCD4Win. Een voordeel van UBCD4Win is dat er een optie in zit om vele handige DOS applicaties toe te voegen aan de BootCD.

*klik* voor de lijst van tools die op UBCD4Win staan.

UBCD is er ook voor gebruikers die niet zo Windows-minded zijn.

Reatogo-X-PE

Ook deze LiveCD is gebaseerd op BartPE. Hij is iets lastiger in het gebruik, maar je krijgt wel een echte Windows XP-omgeving (Windows XPE). Reatogo heeft een wat minder groot arsenaal aan tools, maar deze zijn direct te downloaden via de GUI tool. Van programma’s die gratis zijn kun je de plugins direct downloaden, maar in andere gevallen moet de software al op de PC geïnstalleerd staan om het aan het disk image toe te kunnen voegen.

In tegenstalling tot veel andere XP LiveCD’s, heeft Reatogo-X-PE Windows Explorer and Internet Explorer. Misschien een ander voordeel van Reatogo-X-PE, is dat het erg tweakable is. Reatogo is dan ook meer iets voor de geavanceerde gebruiker.

Voor een goed vergelijk tussen de Reatogo-X-PE builder en UBCD4Win, ga je op de koffie bij deze pagina.

WinBuilder

WinBuilder is een scriptengine. Iedereen kan een aantal scripts samenvoegen en aanbieden. Wanneer je WinBuilder hebt, kun je de pakketjes scripts als het ware samenvoegen en de BootCD branden. Zo kun je dus zelf kiezen welk ‘project’ bij jou past en daarmee je Preinstallation Environment maken. Er zijn dan ook verschillende projecten voor verscheidene doeleinden. Zo is er bijvoorbeeld een LiveCD die speciaal bedoeld is om media mee te kunnen afspelen. Ook kun je lekker zwelgen in nostalgie met de Win 3.11 customizer.

Wel even eerst de scriptengine downloaden dus.

Hiren's BootCD

Daar is hij dan. Volgens velen, waaronder onze eigen sysadmins (die ook wel eens met rampen en herstelsituaties te maken hebben), is dit de meest complete en aan alle kanten ideale BootCD. Zelfs systemen en servers waar echt niets meer mee leek aan te vangen en waarbij andere reanimatieCD’s niet mochten baten, hebben ze hersteld met Hiren’s BootCD. Ook hebben ze zelfs een keer de data van schijven af kunnen halen die volledig in de soep gedraaid waren. Verder is Hiren’s BootCD vrij makkelijk in gebruik en is het een kwestie van veni, fikkie , booty.

Gewoon deze doen en de rest skippen dus, zou je denken. Helaas is er wel één maartje… Hij is zo illegaal als Joran.

Dit heb je dus niet van ons…

Bron: Techworld