De exacte definitie van cloud computing is nog steeds onderwerp van felle discussie, maar het aantal beschikbare technologieën voor cloud-toepassingen blijft toenemen. Hieronder staan 5 open source-projecten centraal, waarmee je private en publieke clouds kunt opzetten. Hiermee kun je je applicaties en infrastructuur beheren zonder je budget te hoeven aanspreken.

1. Eucalyptus

Het Eucalyptus-project is erop gericht om dezelfde functionaliteiten als van de Amazon Web Service Cloud aan te bieden voor publieke en private omgevingen. Eucalyptus gebruikt de Amazon Web Service API om te kunnen samenwerken met bestaande cloud-diensten en tools.

Eucalyptus ondersteunt zowel de KVM als Xen hypervisors van een reeks Linuxdistributies. Sinds kort ontvangt het project steun van Linuxdistributie Red Hat, waarmee wordt samengewerkt aan nieuwe oplossingen.

Eucalyptus kan ook resource management ondersteunen voor private en publieke cloud-diensten.

Licentie: GPL

URL: http://www.eucalyptus.com

2. Sheepdog

Dit cloud opslagsysteem voor de op de Linux Kernel gebaseerde Virtual Machine (KVM) voorziet in voortdurend beschikbare block-level opslag in KVM clusters. Het Sheepdog-project is ontwikkeld door NTT Laboratories in Japan.

Sheepdog is schaalbaar tot enkele honderden nodes en ondersteunt geavanceerde onderdelen van volumebeheer zoals snapshot, cloning en thin provisioning.

Aan Sheepdog wordt nog altijd flink gesleuteld, zodat het programma nog niet breed gebruikt wordt in hosting-omgevingen, laat staan in private clouds. Toch is het een cloud-project om in de gaten te houden.

Licenie: GPL

URL: http://www.osrg.net/sheepdog

3. Ganeti

Deze virtuele serverbeheer en -cluster tool voor Xen en KVM hypervisors is ontwikkeld en wordt gehost door Google.

Met Ganeti's apps-pakket kun je clouds opzetten en beheren, terwijl virtuele machines kunnen worden hersteld als de fysieke systemen het begeven. Ganeti is schaalbaar van een tot 40 fysieke nodes en kan live virtuele machines migreren over en tussen verschillende clusters.

Via de publieke nieuwsbrieven kun je ondersteuning krijgen voor Ganeti.

Licentie: GPL

URL: http://code.google.com/p/ganeti

4. OpenStack

Sinds een half jaar belooft OpenStack een standaard te ontwikkelen voor zowel een publieke als een private cloud-infrastructuur. Dit is een samenwerkingsverband van hostingprovider Rackspace met ruimtevaartorganisatie NASA.

OpenStack bestaat uit twee geïntegreerde projecten: OpenStack Compute en OpenStack Object Storage, voor het respectievelijk beheren van computing- en opslagvoorzieningen.

Met het Compute-project kun je virtuele machines (Xen en KVM) beheren, evenals autorisatie en netwerk. Het Storage-onderdeel maakt foutbestendige pools.

Een aantal softwarebedrijven is nu betrokken bij het ecosysteem van OpenStack.

Licentie: Apache Licence

URL: http://www.openstack.org

5. OpenNebula

OpenNebula noemt zichzelf de 'open source toolkit voor cloud computing'. Het is begonnen als onderzoeksproject in 2005, dus lang voordat de cloud zo populair werd.

Met OpenNebula kun je gebruikers, virtuele OS images, virtuele netwerken, diensten en opslag beheren. Hypervisor-ondersteuning is er van Xen, VMware en KVM. Verder behoort 'cloudbusting' tot de mogelijkheden, indien het nodig is om werkbelasting over te zetten naar de infrastructuur van Amazon.

Clouds kunnen ook worden samengevoegd om meer schaalbaarheid te krijgen. Commerciële ondersteuning is beschikbaar.

Licentie: Apache Licence

URL: http://www.opennebula.org